İçeriğe geç

Hakan Fidan’a 15 Temmuz sorulacak

Erdoğan, “Komisyonlardan pek bir şey çıkacağına inanmıyorum” dedi, ama 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak üzere Meclis’te kurulan komisyon faaliyetlerine başladı.

Komisyonun ilk toplantısında, yönetim ve çalışma şekli belirlendi. Yönetimin tamamı AKP’lilerden oluşurken, komisyona kimlerin çağrılacağı ve çalışmanın nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi konularında Başkan Reşat Petek’e yetki verildi. Bu durum da muhalefet partilerinin tepkilerine yol açtı.

Tepkilerle ilgili olarak görüştüğümüz AKP’liler, Meclis’te 2002’den beri kurulan tüm araştırma komisyonlarında seçim ve çalışma yönteminin böyle olduğunu belirterek, bu konulara takılmayıp, 15 Temmuz’un tüm boyutlarıyla aydınlatılması ve ülkede bir daha bunların yaşanmaması için alınacak tedbirlerin belirlenmesine odaklanılması gerektiğini söylediler. AKP’liler, “Muhalefet kimlerin dinlenmesini istiyorsa, çağıracağız. Gelirler veya gelmezler, ama gelmezlerse sorularımızı göndeririz. Cevap verirler veya vermezler, bunları da kamuoyuyla paylaşırız” dediler.

Öte yandan CHP, komisyona ilk etapta çağırmayı düşündüğü isimleri belirledi.

Listenin başında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler, bir önceki Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi ile Genelkurmay 2. Başkanı Ümit Dündar var.

Bu isimleri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Emniyet Genel Müdürü takip ediyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanısıra eski Bakan Sadullah Ergin ve İçişleri eski Bakanı Efkan Ala da CHP’lilerin radarında.

7 DİKKAT ÇEKİCİ SİYASİ İSİM

CHP’nin listesinde şu dikkat çekici isimler de yer alıyor:

Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, Melih Gökçek, Kadir Topbaş, İdris Naim Şahin.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu da komisyona çağırma niyetinde olan CHP’nin, ayrıca 15 Temmuz günü Büyükada’da toplantı yapan eski CIA’cı Henry Barkey ile bu toplantıya katılan Mensur Akgün ve Şaban Kardaş’ın yanısıra Washington’da bulunan Middle East İnstitute Mei’nin Türkiye masası kurucusu ve direktörü Gönül Tol’un dinlenmesini isteyeceği öğrenildi.

Komisyon çalışmaları ve alınacak bilgilere göre listeyi genişletmeyi planlayan CHP’nin şimdilik belirlediği son üç isim ise gazeteciler Fehmi Koru ve Yıldıray Oğur ile emekli Hakim Albay Zeki Üçok oldu.

BAŞBAKANA BİLGİ VERMEYEN MÜSTEŞAR MECLİS’E BİLGİ VERİR Mİ

Meclis’e kim gelir, kim gelmez şimdilik bilinmez, ama özellikle bir ismin dikkatle izleneceği kesin.

Bugüne kadar dört kez çağrılmasına rağmen Meclis Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’na bile gitmeyen, dahası darbeden sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın sorularını dahi cevaplamayan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’dan söz ediyoruz.

Başbakan Yıldırım şunları söylemişti:

“Bir binbaşı MİT’e geliyor ve 15 Temmuz’un istihbaratını veriyor. MİT Başkanı’ndan dinlediğim bilgileri söylüyorum. Genelkurmay Başkanı, Hakan Bey’i çağırıyor. Bir iki saat bir arada oluyorlar ve o ara Genelkurmay Başkanı sağa sola talimatlar gönderiyor. Ben bunu MİT Başkanına sordum, ‘yani bu nasıl olur?’ dedim. Başbakan’ın haberi yok, Cumhurbaşkanı’nın haberi yok. Genelkurmay Başkanı’nın haberi olabilir, ama aynı zamanda Başbakan’a da verebilirsiniz. MİT’e, ‘neden haber vermediniz?’ diye sordum, bunun cevabı verilemedi.”

Bakalım, bu komisyon Fidan’ı Meclis’e getirmeyi başaracak ve milletvekilleri sorularına cevap alabilecek mi?

Bilindiği gibi Meclis Araştırma Komisyonlarının davet ve kararlarının bağlayıcılığı yok. CHP’liler, dinlenmesini istedikleri isimlerin çağrılmaması veya çağrılanların gelmemesi halinde bu komisyonun soruşturma komisyonuna dönüştürülmesinde ısrarcı olacak.

Müyesser Yıldız

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/turkiye-ile-ilgili-oyle-kritik-bir-madde-var-ki-31102003.html

Kategori:Uncategorized