İçeriğe geç

28 Şubat Davasında “Tutuklayın” Talebi Noktalandı!..

“FETÖ”cü savcıların hazırladığı iddianame ile açılan ve 6 yıl devam eden 28 Şubat davası yaklaşık 1 ay önce sonuçlandı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Savcının 60 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemesine karşın 21 sanığı bu cezaya çarptırdı. Ardından sanıkların duruşmalardaki iyi hallerini dikkate alarak, cezayı müebbete çevirdi. Yaş ve sağlık gerekçesiyle de sanıkların tutuklanması değil, adli kontrole tabi tutulması yönünde karar verdi.

İşte bu karardan sonra gerek davaya mağdur/müşteki olarak katılanlar, gerekse de iktidar medyasının bir bölümü, sanıkların tutuklanmamasına tepki gösterip, “Tutuklansınlar” kampanyası düzenledi.

Başta Erdoğan’ın kızları ile Erdoğan’ın Başdanışmanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin bir dönem başkanlığını yaptığı Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) üyeleri olmak üzere çok sayıda kişi ve kuruluş, mahkemelere başvurup, karara itiraz etti.

40 mağdur ve müşteki ile avukatları ise doğrudan kararı veren 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, sözkonusu itirazı şu gerekçelerle reddetti:

“Katılan, müşteki veya bunların vekilleri tarafından, sanıkların tutuklanması taleplerinin ancak Cumhuriyet Savcısının talebi halinde değerlendirileceği, bunun dışında mahkemece de re’sen tutuklama kararı verilmediği takdirde bu karara müşteki, katılan veya vekillerinin itiraz haklarının bulunmadığı, kaldı ki, dava dosyasında Cumhuriyet Savcısının esas hakkında mütalaasında, sanıkların tutuklanmasını talep etmediği ve karardan sonra da Cumhuriyet Savcısının tutuklama talebinin bulunmadığı ve mahkememizce de adli kontrol kararı verildiği, yine CMK 105’inci maddede de katılan, müşteki ve vekillerinin itirazının düzenlenmediği ve mahkememizce verilen bir tahliye kararı bulunmadığından katılan, müşteki ve vekillerin itiraz hakları bulunmadığından talebin reddine oy birliğiyle karar verilmiştir.”

Mahkeme, bu karara itiraz mercii olarak da 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ni adres gösterdi.

6. Ağır Ceza Mahkemesi de itirazlara ilişkin kararını bugün verdi.

5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “Red” kararının yerinde olduğuna hükmeden üst mahkeme, böylece “Tutuklansınlar” talebine nokta koymuş oldu.

Müyesser YILDIZ

8 Mayıs 2018

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/erdogan-ailesinin-tutuklasinlar-talebine-mahkeme-ne-yanit-verdi-08051824.html

Kategori:Uncategorized