İçeriğe geç

Şehitlerimizin Temsilcileri ve Gazilerimiz O Törenlerden Dışlanacak mı?

2003’ten beri askerlerimizin başına gelmeyen kalmadı. ABD tarafından çuval geçirilmesinden kumpaslara, ulusal bayramlardan dışlanmalarından Yüksek Askeri Şura’da azınlığa düşmelerine, o kadar çok şey oldu ki!..

Konumuz, Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş, Atatürk ve Tarihi Günlerde yapılan tören ve kutlamalar.

Buna ilişkin 1973, 1980, 1981 ve 1982’de çıkarılmış yönetmelikler vardı. 2012’de hepsi tek bir yönetmelikte birleştirilirken, sözkonusu tören ve kutlamalarda Atatürk Anıt veya büstüne “Mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulması” öngörüldü.

Ancak 29 Ekim 2016’da Cumhuriyet Bayramı’ndan iki gün önce bu Yönetmelik değiştirilip, “Garnizon Komutanı, Garnizon Komutanlığı, Garnizon Komutanınca tespit edilecek ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çelenk” şeklindeki ibareler yürürlükten kaldırıldı.

Anlamı; Garnizon komutanlıklarının, bayram ve özel günlere ait protokol listesinden çıkarılmasıydı.

Bu düzenleme sonucunda da o yılki Cumhuriyet Bayramı’nda Atatürk anıtına “Garnizondan son çelenk” konulmuş oldu.

“Garnizon komutanları artık resmi törenlerde yer alamayacak mı?” diye sorulduğunda, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, şu açıklamayı yaptı:

“Jandarma, İçişleri’ne bağlandıktan sonra illerde protokol değişti. Şöyle olacak; Sadece Jandarma’nın yani alay komutanlıklarının bulunduğu illerde, çelenk koyma işi illerde valiler, belediye başkanı ve ilçelerde de kaymakam, belediye başkanı şeklinde olacak. Eğer bir ilde ve ilçede TSK’nın da bir yeri, birliği varsa, o komutan da çelenk koyabilecek. Olay bu. Yani Jandarma İçişleri’ne bağlandığı için emniyet müdürü gibi bir pozisyona giriyor, artık onun çelenk koymasına gerek yok. Vali yahut kaymakamın koyduğu çelenk onun yerine geçecek. Ama mesela Erzincan’da ordu komutanı var. Orada kim çelenk koyacak; Vali, belediye başkanı, ordu komutanı.”

-Şehitler ve Gaziler Günü Törenleri-

18 Mart Şehitler Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü törenlerine geçelim. Bu törenlere ilişkin ayrı bir yönetmelik var.

Halen yürürlükte olan 2003 tarihli bu Yönetmelik, “Şehitler ve Gaziler Günü anma törenlerinin düzenlenmesinde görev alacak mahallî mülkî idare amiri, garnizon komutanı, belediye başkanı ile onların sorumluluk alanlarındaki görevlileri” kapsıyor.

Yönetmeliğin 8’inci maddesinde ise “Çelenklerin konulması” düzenleniyor ve şöyle deniliyor:

“Çelenklerin anıta sunulması anında, ortada mahallî mülki idare amiri, sağda garnizon komutanı veya temsilcisi, solda belediye başkanı bulunur. Şehitler Gününde, Türkiye Harp Malulü, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği temsilcisi; Gaziler Gününde ise Türkiye Muharip Gaziler Derneği temsilcisi de belediye başkanının solunda yer alır.”

Özetle, bu günlerde ilgili dernek temsilcileri de Atatürk Anıtı veya büstüne çelenk koyuyor.

Nitekim bu yılki 18 Mart Şehitler Günü ile geçen hafta kutlanan Gaziler Günü törenlerinde mülki amir, garnizon komutanlığı veya temsilcisi ile belediye başkanlarının yanısıra sözkonusu dernek temsilcileri çelenk sunumunda bulundu.

-Değişiklik Hazırlığı-

Bu iki yönetmeliği anlatmamızın sebebine gelince;

İddia o ki, İçişleri Bakanlığı, 18 Mart Şehitler Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü törenlerine ilişkin yönetmeliğin 8’inci maddesinde değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Görüş alınmak üzere TSK başta olmak üzere ilgili kurumlara gönderilen değişiklik taslağında, “Çelenklerin 16.04.2012 tarihli ve 2012/3073 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği esaslarına göre hazırlanıp, sunulması” öngörülüyor.

Amaç, 18 Mart Şehitler Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü Yönetmeliğini, diğer Yönetmeliğe uygun hale getirmek, yani “Garnizon Komutanlarını” bu törenlerden de dışlamak olabilir. Ancak beraberinde Türkiye Harp Malulü, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği temsilcileri de dışlanmış olmuyor mu?

Böyle bir düzenlemeye gidilmesini, 19 Eylül Gaziler Günü’nde İzmir Foça’da yaşanan, sunuculuğu başörtülü bir öğretmenin yapması üzerine 10 kişilik bir gazi grubunun, protesto için tören alanını terketmesi olayına bağlayanlar çıkabilir.

Hemen belirtelim, Bakanlığın değişiklik teklifi Gaziler Günü’nden kısa bir süre önce, Eylül başında ilgili kurumlara gönderilmiş.

Ancak bazı iktidar yazarlarının, gazilerimizin milli törenlere katılmasında rahatsız olduğunu, onları “Çakma” gazi, hatta “Şaklaban” olarak nitelendirdiklerini de biliyoruz.

Şimdi soralım; Bu yönetmelik değişikliğiyle amaçlanan nedir, anlayan var mı?

Müyesser YILDIZ

26 Eylül 2019

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/sehitlerimizin-temsilcileri-ve-gazilerimiz-o-torenlerden-dislanacak-mi-26091939.html

Kategori:Uncategorized