İçeriğe geç

Jandarmada Üç Yıldızlı Soruşturma ve Bir Albayın İntiharı!..

Tüm ülke, İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yaptığı inceleme ve soruşturmaları konuşuyor.

Ben ise yine İçişleri Bakanlığı’nın kendi bünyesinde, Jandarma Genel Komutanlığı’nda yaptığı bir soruşturmayı anlatmak istiyorum.

Bin 500 Kişilik “FETÖ” Listesi

En baştan başlayayım.

Bilindiği gibi, 15 Temmuz’dan sonra OHAL ilân edilince, bakanlara ve kurum amirlerine de “FETÖ’cüleri” ihraç yetkisi verildi. Sonrasında bu yetki 3 yıllığına kanunlaştırıldı; ama süre yetmeyince 1’er yıl olmak üzere, son olarak geçtiğimiz Temmuz sonuna kadar uzatıldı. Tabii ihraçlardan vazgeçilmedi; bakan ve kurum amirleri yerine, ihraçların bir komisyon marifetiyle yaplıması uygulamasına geçildi.

Konumuz olan İçişleri Bakanlığı’na bakarsak; Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, sürenin Temmuz’da bitmesinin ardından düzenlediği aylık basın bilgilendirme toplantısında, ihraç bilançosunu şöyle açıkladı:

İki şekilde ihraç gerçekleşti bugüne kadar, KHK’lerle ve idari işlemlerle ihraçlar yapıldı. İçişleri Bakanlığı’nın, KHK’ler ile 37 bin 934 kişi, idari işlemle de 11 bin 79 kişi olmak üzere 49 bin 13 çalışanı ihraç edildi. Bunların içerisinde mülki idare amirleri, emniyet ve jandarma, sahil güvenlik, AFAD, göç, genel idareden personellerimiz, yerel yönetimler, belediyeler ve özel idarede çalışanlar var… FETÖ’yle mücadelemiz, yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da son FETÖ’cü ayıklanana kadar aynı kararlılıkla sürecek.”

İşte bu süreçte yaşanan bir olay var.

İddia o ki; Jandarma Genel Komutanlığı’nda hazırlanan yaklaşık bin 500 kişilik “FETÖ’yle irtibat/iltisak” listesi, Temmuz’daki süre bitimine ramak kala İçişleri Bakanlığı’na gönderildi.

Haliyle de ihraç işlemleri yapılamadı.

Bunun üzerine Bakan Süleyman Soylu, Mülkiye ve Jandarma müfettişlerinden bir ekip oluşturup bu gecikmede ihmali olduğu belirtilen yetkili ve emrindeki personel hakkında soruşturma başlattı.

Jandarma YAŞ’ındaki Gecikme

O soruşturmanın akıbetine gelmeden önce bir parantez açıp şunları da kaydedeyim.

Hatırlanacaktır, Ağustos ortalarına doğru Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki tayin ve terfiler açıklandı; ancak öncesindeki trafik dikkat çekiciydi.

Erdoğan’ın, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve beraberindeki heyeti kabul ettiği” duyuruldu. Soylu’nun heyetindeki isimler, Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Orgeneral Ali Çardakcı idi. Bunun anlamı, İçişleri YAŞ’ının toplanmasıydı.

Nitekim aynı gece 422 mülki idare amiri ve 13 emniyet müdürünün görev yeri değişikliği ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki 3 amiralin terfisine ilişkin kararname yayımlandı. Jandarma kararnamesi ise iki gün sonra açıklandı.

O günlerde bu gecikmeyle ilgili yapılan genel yorum; “listeler savaşı yaşandığı” idi.

Şimdilerde konuşulan iddialara göre; Bakan Süleyman Soylu’nun listesi, Jandarma’da etkili olduğu öne sürülen malûm tarikat yapılanmasıyla irtibatlı isimlerin tasfiyesine yönelik bir listeymiş. Ve bu listede, “FETÖ ihraç listesini” geciktirdiği için hakkında soruşturma başlatılan isim de varmış.

Sonuç mu? Soylu’nun tasfiye çabası pek kabul görmemiş; dahası, hakkında soruşturma açtığı o isim de terfi ettirilmiş!..

İşyerinde İntihar

Soruşturmaya dönersek; halen devam ediyor, ama bugüne kadar hiç duyulmayan vahim bir olay söz konusu.

Olay şu:

Soruşturma heyetinde görev alan bir Jandarma Albay müfettiş, geçtiğimiz Kasım ayında işyerinde intihar etmiş.

Sebebi ise o bin 500 kişilik “FETÖ’cü listesi” üzerindeki çalışmaların süratle bitirilerek soruşturma raporunun bir an önce hazırlanması için yapılan baskılarmış.

Doğruysa, her anlamda ne kadar acı, değil mi?!

Müyesser YILDIZ
4 Ocak 2023

Kategori:Uncategorized