Yaklaşık 6 ay süren Ayhan Bora Kaplan davasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Savcı, Bora Kaplan’ın ve Fethi Koyuncu’nun “silahlı örgüt kurma ve yönetme, kasten adam öldürme ve yaralama, eziyet, şantaj, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” gibi suçlardan ağırlaştırılmış müebbet ve 110 yılın üzerinde hapisle cezalandırılmalarını istedi. 61 sanıklı davada 43 sanığın örgüt üyeliğinden cezalandırılması yönünde görüş bildiren Savcı, 16 sanığın ise beraatına karar verilmesini talep etti.
Sinan Ateş davasına da bakan Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Bora Kaplan davasının bugünkü 20’nci celsesinde Savcı esas hakkındaki mütalaasını sunmadan önce bazı sanık avukatları söz istedi. Ancak Mahkeme Başkanı, “Bugün sadece Savcı konuşacak.” diyerek talepleri reddetti.
150 sayfalık mütalaasını özetleyerek, yarım saatte okuyan Savcı, önce sanıkların TCK’nın hangi maddelerinden cezalandırılmasını istediğini açıkladı. Ardından 10 olayla ilgili olarak; tek tek sanıkların bir bölümü hakkında öngördüğü cezalar ile söz konusu suçlardan beraatını talep ettiği isimleri sıraladı. Mütalaanın anlaşılmasını zorlaştıran bu durum üzerine araya giren Mahkeme Başkanı, “Olay C’de Bora Kaplan, Fethi Koyuncu, Tansel Aktan için cezalandırma talep ediyorsunuz, doğru mu?” sorusunu yöneltti. Savcının, “Evet.” cevabı üzerine de Başkan, “Hepsini bir arada okuyunca öyle anlaşılıyor da.” dedi.
Mütalaasında Bora Kaplan ile Fethi Koyuncu hakkında “örgüt kurma ve yönetme” ile birlikte Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’ın öldürülmesi suçlamasıyla birer ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan ise 110 yılın üzerinde hapis cezası isteyen Savcı, diğer 43 sanığın örgüt üyeliğinden cezalandırılmasını, 16 sanığın da beraatını talep etti.
Savcı ayrıca, Macaristan’da tutuklu Serdar Sertçelik ve yurtdışında olan Muhammet Sağ’la ilgili dosyaların ayrılarak bu davaların yeni bir esas numarası ile görülmesi yönünde görüş bildirdi.
Savcı’nın, 16 Eylül’deki duruşmada tutukluluk hallerinin devamına karar verilen, ancak itiraz üzerine 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliyelerini kararlaştırdığı 4 sanığın hükümle birlikte tutuklanmasını istemesi de dikkat çekti. Sözkonusu tahliyelere karar veren 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Hasan Şatır’ın HSK tarafından dün itibarıyla 4 aylığına Yargıtay Savcılığı’nda görevlendirildiğini, kıdemli üyenin ise bir başka mahkemeye atandığını da belirtelim.
Mütalaanın ardından ara kararı açıklayan Mahkeme Başkanı, tutuklu sanıkların tutukluluğuna devamla, sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapması için duruşmayı 11-15 Kasım’a erteledi.
Başlangıçta İstenen Cezalar
Bora Kaplan’ın Eylül 2023’te Esenboğa Havaalanı’nda gözaltına alınmasından sonra Ocak ayı başında tamamlanan ve 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianame ile 28’i tutuklu, 61 sanık hakkında dava açıldı.
İddianamede Bora Kaplan ile Fethi Koyuncu, Mutlu Ayaş, Yusuf İzzet Savaş, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik hakkında biri ağırlaştırılmış ikişer kez müebbet ile 169 yıl, diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.
15 Nisan’da görülmesine başlanan ve 19 celsede tamamlanan duruşma sürecinde ise toplam 14 sanık tahliye edildi.
Dava İçinden Davalar Çıktı
Bora Kaplan davasında çok sayıda dikkat çekici olay da yaşandı.
Öncelikle bu davanın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ve Soylu’nun Ankara Emniyeti’ndeki ekibini hedef aldığı öne sürüldü.
Kaplan’ın kendisinden rüşvet istediğini belirttiği Süleyman Soylu döneminin Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bazı polisler hakkında dava açıldı. Bu polislerin yargılanmasına da bugün başlandı.
Geçmişte Kaplan’la ilgili dosyaları dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, şimdinin Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman’ın kapattığı iddia edildi.
Davanın sanıklarından Serdar Sertçelik’in aynı zamanda “M7” kodlu gizli tanık olduğu ve ev hapsindeyken yurtdışına firar ettiği ortaya çıktı. Bir diğer gizli tanık kod “Ü5” de “Cebir ve baskı altında alındı.” diyerek ifadesini geri çekti.
Firari sanık Serdar Sertçelik’in yurtdışından yaptığı, “Polisler benden bazı AKP’lilerin ismini vermemi istedi.” şeklindeki açıklamalarından sonra Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli, Bora Kaplan davasını “17-25 Aralık emniyet ve yargı ortaklı darbe girişimine” benzetti. Bunun üzerine de Bora Kaplan operasyonu ile soruşturmasını yapan polisler açığa alınıp tutuklandı. Bora Kaplan davasında sona gelinirken, 4 ay tutukluluğun ardından tahliye edilen polislerin davası sürüyor.
Müyesser YILDIZ
11 Ekim 2024