
Bu haber güncellenmeye devam etmektedir.
Suç ögütü lideri olmakla suçlanan Bora Kaplan ile Kaplan operasyonunu yapan polislerin birlikte yargılanmasına devam edildi. Davanın M7 kodlu gizli tanığı ve iki numaralı sanığı Serdar Sertçelik, “sahte” dediği buluntu telefondaki mesajların siyasilerle bürokratları karalayıp devleti karıştırmak için oluşturulduğunu öne sürüp bu mesajların duruşmada okunmamasını istedi.
Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü üçüncü celsesinde Serdar Sertçelik’in buluntu telefonla ilgili savunmasının alınması kararlaştırılmıştı.
Ancak Sertçelik, 70 klasörü iki günde okumasının mümkün olmadığını bildirince şu diyaloglar yaşandı:
Sertçelik: Savunmamı yapmak istiyorum, ama şu anda yapamıyorum. Dosyada benim adıma açılan bir Twitter’dan sağa sola mesaj atıldığını daha dün öğrendim.
Başkan: Sen dosyadaki diğer konularla ilgili savunmanı yap. Onlara sırası gelince, dosyaya girerse cevap verirsin.
Sertçelik: Diğerlerinden de bilgim yok.
Başkan: O zaman benim sorularıma ister cevap ver ister verme.
Sertçelik: Bu dosyanın amacı polisleri aklamak. Polisler aklanacaksa savunma yapmayalım, kararı verin. 70 klasörü iki günde yapay zeka okuyamaz. Hayatım sözkonusu.
Başkan: Polislerin aklaması falan değil. Sizden sonra onları da dinleyeceğiz.
Sertçelik: 70 klasörü iki günde okumak hayatın olağan akışına aykırı.
Başkan: Ben mesajları okuyup sorularımı sorayım.
Sertçelik: Savunmamı yapmaya hazır değılim. Sahte telefonda bulunan mesajlar kesinlikle bana ait değil. Burada basın var, yazacaklar. O mesajlar okunduğunda bu insanlar karalanmış olacak. Amaç da bu. Ben savunma yapacağım zaman da okumayın.
Başkan: Haber yapıp yapmama ayrı mesele. Senin okunmamasını istemen de bir şey değil. Hiçbir şey gizli saklı değil.
Sertçelik: Bu mesajlar sahte ve bunu yapan namussuzların karakteri.
Başkan: Bunlar savcılıkta sana okunmadı mı?
Sertçelik: Hayır. Savcı sadece ‘etkin pişmanlıktan yararlan, seni tutuklamaya sevketmeyeceğim’ diye benimle 9 saat pazarlık yaptı. Bu mesajlarda siyasetçiler, bürokratlar suçlanıp ortalığı karıştırmak… Burada okunursa deşifre olacaklar. Devlet için de bu karışıklık olacak. Zaten amaç bu. Okunursa biz de bu karışıklığı desteklemiş oluruz.
MHP ve Bahçeli Krizi
Bu tartışmalara rağmen Başkan, firari Av. Cengiz Haliç ile Sertçelik arasında geçtiği iddia edilen mesajları özetleyip okuyarak sorular sordu.
Sıra, geçen hafta görevden alınan MHP’li Ulvi İzzet Yönter’le ilgili mesaja geldiğinde Başkan isimleri okuyunca, Sertçelik’in avukatı, “Diğer mesajlardaki siyasilerin, hatta gazetecilerin bile isimlerini okumadınız. Bunları neden geçiriyorsunuz?” diye tepki gösterdi.
Başkan, “Onları da geçiririz, hiçbir şey değil” karşılığını verdi. Başkan, Bora Kaplan’ın da bu duruma tepki göstermesi üzerine, “Bora, senlik bir şey yok. Senin mesajların okunmuyor.” dedi.
Serdar Sertçelik, oluşturulan mesajların karaktersizlere ait olduğunu tekrarlarken, “Başka küfürleri okumamaya dikkat ediyorsunuz. Bari bana ait olduğu söylenen küfürleri de okumayın” talebinde bulundu. Başkan, “Gayret ederiz” dedi.
Başkanın, sorularının bittiğini bildirmesinden sonra Sertçelik, “Savunma hakkımın kisıtlanması AYM ve AİHM kararlarına aykırı. Allah rızası için ya, yani bu kadar da olmaz. Cevabını veremeyeceğim hiçbir şey yok. Sadece savunmamı yapmak istiyorum” diye konuştu.
Polis müdürü Murat Çelik’in avukatı Cengiz Varol’un, “Savcılığin, ‘Ben ve ailem tehdit altındayız’ dediğine ilişkin tuttuğu bir tutanak var. Buna cevap verir mi?” sorusunu da Serdar Sertçelik, “Savunmamda Savcılık aşamasını anlatacağım zaten.” diye cevapladı.
Sertçelik, Şevket Demircan’ın avukatı Recep Öksüz’ün sorusuna ise “sahte telefon işinde suç ortağı” suçlamasında bulunarak cevap vermeyeceğıni söyledi.
Sertçelik’in avukatları da, savunmasını yapamayan müvekkillerinin savunmasını yapamayacaklarını belirterek, 70 klasörün kendilerine verilmesinin ardından savunmalarını hazırlamak için süre talebinde bulundu ve duruşmaya öğle arası verildi.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümü Mahkeme Başkanı’nın, “Evet Bora, seninle devam edelim” sözleriyle başladı. Bu arada söz alan Kaplan’ın avukatı Umut Köroğlu, dosyalar duruşmadan sadece 5 gün önce sisteme yüklendiği icin inceleyemediklerini tekrarlayıp süre talebinde bulunarak, “Ne yapılmaya çalışılıyor, neye sürükleniyoruz; anlamış değilim” dedi.
Mahkeme Başkanı, bu talebin reddedildiğini hatırlatıp, ana dosyadan İstinaf’ın bozduğu suçlamaları okudu ve Bora Kaplan’a diyeceklerini sordu. Kaplan da şunları söyledi:
“Elimede Savcı Mustafa Kaya’nin yine her şeyi manipüle ettiği iddianamesinden başka bir şey yok. Klasörler, dijitaller olmadan bu çöp niteliğindeki iddianameyi nasıl çürüteceğim? Sahte telefonu çürütecek tanığım da delilim de var. Gördüğüm kadarıyla önceki Başkan gibi kararınızı vermişsiniz. Ben burada kendimi yırtsam da sonuç değişmeyecek. Güç de kalem de sizin elinizde. Savunma yapmıyorum. Elimde savunacak bir sey yok. Önceki gün Murat Çelik Beyefendi ile hafif bir tartışma yaşadık. Bunu Savcı Mustafa Kaya’ya götürün, hakkımızda adam öldürmeye teşebbüsten dava açar. Ne siz yorulun ne biz. Başka diyeceğim bir şey yok.”
Müyesser YILDIZ
9 Nisan 2026