İçeriğe geç

HÜKÜMET BU “TEMİNATI” HATIRLIYOR MU

AİHM, dün bir Rum’un KKTC’deki mülkiyet davasında Türkiye’yi tam 15 milyon euro tazminat ödemeye mahkum etti. Böylece mahkemenin bir seferde hükmettiği en büyük cezaya çarptırılmış olduk.

Ne oldu, kurduğumuz Tazmin Komisyonu’nun, dolayısıyla KKTC iç hukukunun Batı tarafından tanındığı, Türkiye’nin ağır tazminatlardan kurtulduğu iddialarına?

Efendim, 15 milyon Euro’luk ceza, Tazmin Komisyonunun kurulmasından önceki tarihte açılan bir davaya aitmiş. Geçiniz!.. Önce veya sonra Türkiye’yi toplamda 30 milyar Euro’luk ceza bekliyor… Çünkü bunun yolunu 2003’te, Kıbrıslı Rum Bayan Louizidou’ya 1 milyon Euro’yu aşan tazminatın ödenmesini kabul ederek, kendi elimizle açtık.

Kısaca hatırlatalım; AKP hükümeti, 2003 yılı sonundaki AB zirvesinde Türkiye’ye müzakere tarihi verilir umuduyla, yıllardır tüm hükümetlerin “siyasi” olduğu için elinin tersiyle ittiği AİHM’in Louizidou hakkındaki kararını tanıdı. Önceki hükümetler reddetmişti, çünkü öncelikle sağanak halde dava yağacağını ve altından kalkamayacağımız bir tazminat yüküyle karşılaşacağımızı, dahası kararı kabulün Türkiye’nin, Kıbrıs’ta “işgalci” olduğunun da kabulü anlamına geleceğini, özetle Türkiye’nin siyasi ve hukuki kıskaca alınacağını biliyorlardı. Bir anlamda Kıbrıs’taki “kırmızı çizgi”mizdi.

AKP iktidarının, AB’den müzakere tarihi alma sevdasının ilk kurbanı işte bu kırmızı çizgi oldu. Bayan Louizidou’ya o tazminat ödendi. Arkası da geldi. Sözümona KKTC’nin Tazminat Komisyonu ve iç hukuk yolları tanındı… Oysa fatura hep Türkiye’ye çıkarıldığı gibi, hiçbir Rum AİHM’e gitme hakkından feragat etmedi. Etmez de. İşin sonunda bu kadar yüklü tazminat varken, siz olsanız eder misiniz?

Acaba Cumhurbaşkanı Gül başta olmak üzere, AKP yöneticilerine şu pazarlıkları hatırlatmamızın bir faydası olur mu?

Dönemin Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walten Schwimmer, “Siz önce Louizidou’ya tazminat ödeyeceğinizi açıklayın, sonra AİHM Kuzey Kıbrıs’ta iç hukuk yolunu tanır” demiş, sizler de Türk Milleti’ne, “Bu emsal olmayacak, sonraki davalar KKTC komisyonlarına yönlendirilecek teminatı aldık” garantisi vermiştiniz.

Ne oldu o teminatlara? Bu kaçıncı aldatılışımız?

Müyesser Yıldız

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/turkiye-ile-ilgili-oyle-kritik-bir-madde-var-ki-31102003.html

Kategori:Uncategorized