İçeriğe geç

PKK’yı Ağrı Dağı’na Kim Çıkarttı?

Ağrı Dağı, “Büyük Ermenistan” projesinin simgesi. Mevcut Ermeni devlet armasının tam orta yerinde “Ararat” olarak duruyor.

Erzurum’da devam eden KCK davasında Ağrı Dağı ile ilgili ilginç iddia ve itiraflar gündeme geldi. PKK, turistlerin Dağa çıkışını haraca bağlamış. PKK’nın Ağrı Dağı sorumluları varmış!..

“Açılımlar” sayesinde Kandil’den şehirlere inen PKK nasıl oldu da Ağrı Dağı’nda hüküm sürmeye başladı?

Bu gelişmelerin sebebi de sanki başka “açılımlar”.

Yabancı Uyruklu Kişilerin Turizm ve Spor Amacıyla Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kapsamında Bulunan Dağlara Çıkışlarına İlişkin bir protokolümüz vardı. Ağrı Dağı da siyasi ve tarihi önemi sebebiyle bu protokol kapsamına alınmış, buradaki faaliyetler sıkı kurallara bağlanmıştı. Genelkurmay, MİT, Dışişleri ve ilgili diğer birimlerden mutlaka görüş alınıyor, ciddi soruşturmalar yapılıyordu.

Ekim 2006’da, üstelik de Fransa Parlamentosu’nda sözde “soykırım” iddialarına ilişkin yasanın kabul edildiği günlerde, “jest” yaparcasına Ağrı Dağı ile ilgili kurallar gevşetildi. Yeni protokolle Genelkurmay Başkanlığı devreden çıkartılıp yetki tamamen MİT, İçişleri, Çevre ve Orman Bakanlığı’na verildi.

Ağrı Dağı Protokolü, Ağustos 2011’de bir kez daha değiştirildi. Bu defa MİT dahil, tüm kurumlar devre dışı bırakıldı. Dışişleri Bakanlığı’na gelen turistik tırmanma taleplerinin doğrudan Ağrı ve Iğdır Valiliklerine gönderilmesi kararlaştırıldı. Kısacası Ağrı Dağı’ndaki faaliyetlere ilişkin talepleri soruşturma, yasaklama veya bunlara izin verme yetkisi sadece bu iki valiliğe bırakıldı.

Dahası eski protokolde, sadece Türkiye Dağcılık Federasyonu’na verilen uluslararası organizasyonları yapma görevi, özel ve tüzel kişilere de tanındı.

Sonuçta; Temmuz 2012’de Ermeni asıllı Fransızların Ağrı Dağı’na tırmanarak Ermeni bayrağı açtığını gördük.

Şimdi de PKK’lıların dağda haraç topladığını..

“Bürokrasiyi azaltma”ydı öyle mi? Buna ne buyurulur?!

Silivri, Hasdal, Hadımköy ve Maltepe’ye kucak dolusu sevgiler…

Müyesser YILDIZ

22 Aralık 2012

Kategori:Uncategorized