İçeriğe geç

Sadabat Paktı’ndan “Sadakat” Paktı’na

Bugün, Mustafa Kemal Atatürk’ün dış politika vizyonunun en önemli kanıtlarından birisi olan ve değeri her geçen gün çok daha iyi anlaşılan Sadabat Paktı’nın TBMM’de onaylanmasının 76’ıncı yıldönümü.

Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında 8 Temmuz 1937’de Tahran’da Sadabat Sarayı’nda imzalanan bu dörtlü saldırmazlık paktı, özellikle Kürt aşiretlerinin sınır tanımayan saldırılarına karşı sınır sorunlarının kalıcı şekilde çözülmesini amaçlıyordu. Bu da anlaşmanın

7. maddesinde şöyle ifade edildi:

“Bağıtlı taraflardan her biri, kendi sınırları içinde diğer bağıtlı tarafların kurumlarını yıkmak, düzen ve güvenliğini sarsmak veya politik rejimini bozmak amacıyla silahlı çeteler, birlikler veya örgütlerin kurulmasını ve eyleme geçmelerini engellemeyi yükümlenir.”

Anlaşmada şunlar da vardı:

Tarafların birbirlerinin iç işlerine karışmamaları.

Ortak çıkarlarını ilgilendiren hususlarda birbirlerine danışmaları.

Birbirlerine karşı saldırıda bulunmamaları ve sınırlarının korunmasına saygı göstermeleri.

Bu anlaşma İran’da 1979’daki Humeyni darbesinden sonra işbaşına gelen yönetimin, paktı feshettiği imasına kadar hukuki varlığını sürdürdü.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı bu anlaşma ile Türkiye komşularıyla gerçek “sıfır sorun” politikasına geçmişti. Taa ki, emperyalizm yeniden “Kürt kartını” oynamaya başlayana kadar.

76 yıl önce böyle bir anlaşma yaptık. Bugün ABD’nin Afganistan’ı işgâline yardım-yataklığın merkeziyiz… Irak’ın işgâline ses çıkarmadığımız gibi, “Barzanistan”ın hamiliğine soyunup, bölünmesine su ve ateş taşıyoruz… Biz kepçe olduk, Suriye kazan… Hedefte İran var… Hedefte doğrudan Türkiye’nin toprak bütünlüğü var!..

Hasılı 76 yıl önce Sadabat Paktı’nı onaylayan TBMM’ye bugün emperyalizme “sadakat” paktları geliyor.

Silivri, Hasdal, Hadımköy ve Maltepe’ye kucak dolusu sevgiler…

Müyesser YILDIZ

14 Ocak 2013

Kategori:Uncategorized