İçeriğe geç

TSK’da ‘Özel’ Sorular

28 Şubat soruşturmasında Batı Çalışma Grubu’nda görev almayan, listede ismi dahi olmayanlar tutuklandığı halde, sürecinin baş aktörü Çevik Bir’in, “emri ondan aldım” dediği dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın tutuklanmayıp, denetimli serbestlikten yararlandırılması, en çok da bu davaları destekleyenleri şaşırttı.

Karadayı’ya gösterilen bu “özel” muameleyle ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı, yapılıyor. Askeri kulislere kulak verince, bu cenahta da ilginç şeylerin konuşulduğunu duyduk.

Mesela;

“Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel Harp Okulu öğrencisiyken, Alay Komutanı kimdi?” diye soruluyor.

Cevap: “İsmail Hakkı Karadayı” deniyor.

“Peki Alay Komutan Yardımcısı kimdi?” diye soruluyor.

Cevap: “Necdet Özel’in babası Albay Seyfettin Özel” deniyor.

Devam ediyorlar; “İsmail Hakkı Karadayı hangi görevde olursa olsun, Necdet Özel’le yakından ilgilendi, durumunu daima takip etti mi?Hatta bugün Balyoz darbe planından tutuklu olan Halil İbrahim Fırtına Harp Akademileri Komutanıyken, Özel’in sicili konusunda hassasiyet gösterilip, önünü kesecek bir yanlışlığa meydan verilmemesini istedi mi?”

Karadayı-Özel ilişkisine dair bugüne kadar hiçbir şey yazılıp, çizilmedi, ama Özel’in dönem arkadaşı, Taraf Yazarı Namık Çınar’ın şunları söylediğini biliyoruz:

“Ömrü boyunca eğitim alanlarının ve tatbikatların güneş ve rüzgârlarında ensesi ve elleri kavrulmuş, ‘emek adamı’ bir subay olan babası da Harp Okulu Öğrenci Alayı’nın komutan yardımcısıydı. Fakat, ‘Albay Seyfettin Özel’in oğlu olmanın zorluklarını, hiç kimse Necdet Özel kadar bilemez ve hiç kimse o ölçülerde ve onun kadar zorda bir Harp Okulu öğrenciliği yaşamamıştır. Harp Okulu’nu ve Harp Akademisi’ni ‘birincilikler’le bitirdi. Ve Orgeneral olana kadar da merdivende tırmandığı ne sayıda basamak varsa, hepsini birinciliklerle gerçekleştirmiştir.”

Diğer komutanlar istifa ederken, Özel’in Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturmasını, “normal demokrasiye geçişin sancıları” olarak nitelendiren emekli Kurmay Albay Hüseyin Arı da yakından tanıdığı Özel’i Yeni Akit Gazetesi’ne anlatırken, babası hakkında şu ilginç bilgiye vermişti:

“Harp Okulu’nda alay komutanı olan Seyfettin Özel öğrenciler tarafından çok seviliyordu ve ona ‘Karadayı” lakabı takılmıştı. Necdet Özel’in babası da çok değerli bir Osmanlı subayıydı. Çok sevdiğimiz bir albayımızdı…”

Askeri cenahtaki sorularla birlikte düşünüldüğünde ne kadar dikkat çekici bir lakap değil mi?

TSK teamülleri gereği daha bu yılın Ağustos’unda Genelkurmay Başkanı olması beklenen Özel, 2010 ve 2011’de iktidar-TSK arasında yaşanan krizlerin ardından koltuğa 2 yıl erken oturdu. 2010 YAŞ’ında 1 yıldır Silivri’de tutuklu olan dönemin Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Özel’in Kara Kuvvetleri Komutanı olmasını önerdi. Ancak Cumhurbaşkanı Gül, Genelkurmay Başkanlığı yolunu kapatacağı için bu öneriyi reddedip, Özel’i Jandarma Genel Komutanlığı’na atadı. Özel, geçen YAŞ’ta Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve diğer kuvvet komutanlarının topluca emekliye ayrılmasının ardından da Genelkurmay Başkanlığına getirildi.

“Demokratik açılıma sıcak bakan komutan” olarak tanıtılan, “Hilmi Paşa gibi demokrat olması, darbecileri rahatsız ediyor” denilen Özel’le ilgili bir soru daha soruluyor:

“2003’te hazırlandığı öne sürülen Balyoz darbe planı gerekçesiyle Kara, Hava, Deniz Harp Okullarında görev yapmış ne kadar komutan, yardımcısı, kurmay başkanı varsa neredeyse hepsi tutuklandı. 1999-2003 arasında Kara Harp Akademisi Komutanlığı yapan Necdet Özel hariç. Bu tesadüf mü?”

Balyoz davasının “delili” dijital belgelerde Necdet Özel’in de adı vardı. İddiaya göre, “Balyozcular, darbeye destek vermediği için Özel’in isminin yanına (-) işareti koymuşlardı”

Nitekim geçtiğimiz haftalarda açıklanan Balyoz davasının gerekçeli kararında, emekli Korgeneral Doğan Temel’le ilgili bölümde bu “şok bilgi”ye yer verildi. “GEN ETÜD” isimli belgeye göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde çalışan 212 general rütbesindeki personelle ilgili değerlendirme yapılmış ve yanlarına “darbeyi destekliyor, desteklemiyor” anlamında (+) veya (-) işareti konmuş. Listede ismi olan Necdet Özel o dönemde Tümgeneral rütbesiyle Kara Harp Akademisi komutanıdır. İddiaya göre, bu fişlemede Özel’i ikna için görevlendirilen isim ise o dönemde Özel’in yardımcısı olan Doğan Temel’dir. İşte gerekçeli kararın bu bölümü:

“Söz konusu belgede Özel’in isminin karşısında darbe harekatına destek vermeyecek anlamına gelen (-) işaretin bulunduğu, sanık Doğan Temel’in suç tarihinde Harp Akademileri Komutan Yardımcısı olup darbe harekatına destek vermediği anlaşılan Necdet Özel’i ikna için görevlendirildiği tespit edildi.”

Bu iddiayla 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Temel gerekçeli kararının açıklanmasının ardından avukatına bir mektup göndererek, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Genelkurmay Başkanı Özel’e, “Böyle bir olayın konuşması, ikna gayreti ve hatta en küçük bir imanın dahi yapılıp yapılmadığının acilen sorulmasını ve cevabının temyiz dilekçesine eklenmesini” istedi.

Bakalım Genelkurmay Başkanı Özel, eski Başkan İsmail Hakkı Karadayı ile yakınlığına dair iddialar, ama daha önemlisi eski yardımcısı Doğan Temel’in sorularına cevap verecek mi?

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan ve Mamak’a kucak dolusu sevgiler…

Müyesser YILDIZ

24 Ocak 2013

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/karadayi-neden-serbest-kaldi-2401131200.html

Kategori:Uncategorized