İçeriğe geç

Gül’ün “Türkçe Ricası”nın Bedeli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 1 Şubat günü dünya bilişim devi Apple firmasının Başkan Yardımcısı John Couch ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Kabul basına kapalıydı, ama bu haber ertesi gün tüm gazetelerde hemen hemen aynı başlık ve içerikle verildi. Mesela Zaman Gazetesi “Cumhurbaşkanı Gül’den Apple’a Türkçe Ricası” başlığıyla, şunları yazdı:

“iPhone’un da üreticisi olan Apple firmasının, Türkiye’yi ‘ikinci sınıf ülke’ gibi gördüğü ve bunun da Ankara’da rahatsızlık meydana getirdiği belirtiliyor. Apple’ın piyasaya sürdüğü ürünler İngiltere, Fransa gibi ülkelerden ancak birkaç ay sonra Türkiye pazarına ulaşıyor. Bu rahatsızlık dün devletin zirvesi kanalıyla Apple’a iletilmiş oldu. Gül, Apple yöneticisinden bu anlayışı bir an önce terk etmelerini istedi. Couch da Gül’ün mesajını Apple CEO’su Tim Cook’a bizzat bildireceğini kaydetti. Gül, Apple tarafından üretilen ürünlerde mutlaka Türkçe dil desteği istedi. Gül: ‘Bir İngiliz için İngilizce neyse, bir Fransız için Fransızca neyse, bizim için de Türkçe odur.’ ifadelerini kullandı. Teknolojiyi yakından takip ettiği bilinen Gül, görüşme sırasında başka sorunları da gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı, Türkçe klavye dil desteğinin hayata geçirilmesi talebinde bulundu. Couch da bu konuda çalışmaların Apple tarafından başlatıldığını söyledi. Gül’ün bir başka isteği ise Türkiye’de orijinal ‘Apple Store’lar açılması oldu. Köşk kaynakları, bu isteğin de Apple tarafından olumlu karşılandığını belirtti.”

Bir örnek de merkez medyadan olsun. Hürriyet “Apple’dan Türkçe klavye sözü” başlığıyla, “Bilişim devi Apple’ın Başkan Yardımcısı John Couch’ın Türkçe klavye sözü verdiğini” vurgulayıp, Zaman Gazetesi benzeri bilgileri aktardı.

“Apple Cumhurbaşkanı’na sözünü tuttu” başlığını tercih eden Sabah Gazetesi ise Cumhurbaşkanı Gül’ün geçen yıl ABD’de Silikon Vadisi’nde Apple firmasını ziyaret ettiğini, sıcak bir konukseverlik gördüğünü hatırlatıp: “Apple, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ABD ziyareti sırasında heyette bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’nun yaptığı ‘Apple mobil ürünlerinde Türkçe klavye bulunmaması’ uyarısını dikkate aldı ve bugün piyasaya çıkarılan 6 numaralı işletim sisteminde Türkçe klavyeye yer verdi” dedi.

Sadece Takvim Gazetesi’nde benzer başlık ve benzer bilgilere ilave olarak şu farklı detay yer aldı:

“Gül’ü ziyarete gelen Couch, aynı zamanda Apple’ın eğitimden sorumlu yöneticilik görevini yapıyor. Apple, 15 milyon öğrencinin tablet bilgisayar edinmesini öngören Fatih Projesi’ne de ilgi gösteriyor. Ancak Apple, daha önce yapılan ihalelere işletim sistemi ve USB giriş desteği olmadığı için katılamamıştı.”

– Apple’ın Sebeb-i Ziyareti Tamamen Duygusal –

Belli ki, tüm gazetelerin haber kaynağı “Çankaya yetkilileri” idi ve bunlara bakarsak, Apple’a iyi bir ayar çekmiştik!..

Ama işler Apple cephesinden hiç de öyle görünmüyor. Bilişim devi ile ilgili haberleri aktaran appleinsider.com adlı internet sitesinin ziyaret günü yayınladığı, “Apple Yöneticisi John Couch 4.5 milyar dolarlık Muhtemel iPad alımı hakkında Türk Cumhurbaşkanı ile görüştü” başlıklı haberde(http://appleinsider.com/articles/13/02/01/apple-exec-john-couch-meets-with-turkish-president-over-possible-45b-ipad-buy) şöyle denildi:

“Apple’ın Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı John Couch Cuma günü Türk Cumhurbaşkanı Abdullan Gül’le 4.5 milyar dolar değerindeki muhtemel bir eğitim açılımı ve beraberinde Türkçe F klavyenin yanlış hazırlanan harf diziliminin görüşüldüğü bir toplantı yaptı. Apple, 4.5 milyar dolar değerindeki tablet programı için anlaşma yapmaya çalışıyor. Görüşmeler sürüyor ve henüz bir anlaşma imzalanmış değil. Görüşmede toplantının ana konusu olmamakla birlikte, Türkçe F klavyenin harf dizilimindeki hata da gündeme geldi.”

Görüldüğü üzere, Cumhurbaşkanı Gül’ün “Türkçe ricası” sadece bir detaymış. Medyamızın haline mi yanalım, 4.5 milyar dolarlık bir ihalede Türkçemizin malzeme yapılmasına mı, bilemedim!..

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan ve Mamak’a kucak dolusu sevgiler…

Müyesser YILDIZ

7 Şubat 2013

Kategori:Uncategorized