İçeriğe geç

Beyzbol Sopası Kadar Anlamlı!..

Emperyalizm diplomasisinde semboller önemli bir yer tutar. Devleti yönetecek olanları bu anlamda da eğitimden geçirirler. Bazen oturma, kalkma, duruş, gülüş, mimik ve jestler sözlerden daha önemli hale gelir.

Obama’nın Erdoğan’la telefonla görüşürken, eline beyzbol sopası alması gibi…

Erdoğan’ın öncelikle kendi akıbeti açısından kritik son ABD ziyaretinde de bol bol semboller konuşturuldu. Aslında hepsinin ayrı ayrı ele alınması lâzım. Tam basın toplantısı yaparken yağmur yağması da dahil!..

Obama’nın, Erdoğan’a hediyesine bakalım; Bir kristal Amerikan kartalı sunmuş. Bunun kadar önemli nokta, bu hediyeyi kimlerin tasarladığı. İki Türk sanatçı Yunus Uslu ile Barış Taşer’in eseriymiş. Daha doğrusu onların tasarımı tercih edilmiş.

“Komplo teorileri” açısından epey malzeme çıkartılacak bir hediye…

ABD’nin arması kartaldan başlayalım; Kartalın önünde bir kalkan var, kalkan ABD’nin bayrak renklerini taşıyor. Kartal bir elinde zeytin dalı, diğerinde beyaz oklar tutuyor. Ağzında da Latince “E Plurubis Unum” sloganını taşıyor. Anlamı, “Çoktan, tek”!..

ABD’nin “barışçılığını ve savaşçılığını” yeterince biliyoruz. O yüzden slogana odaklanalım.

Başlangıçta, ABD’yi ilk oluşturan 13 koloninin birliği anlamını taşıdığı, sonraları ise değişik kökenlerden gelmelerine rağmen ABD vatandaşlarının bir birlik oluşturduğu mesajını vermek amacıyla kullanıldığı, özetle Amerikan milliyetçiliğinin ifadesi olduğu belirtiliyor.

Bir ve bütün olmuş Türk Milleti dilimlenip, Türk milliyetçiliği ayaklar altına alınırken, epey anlamlı bir hediye değil mi?

Ancak kartalın ağzındaki o sloganın gerçekte, “Çok devletten, tek devlete” hedefini ima ettiği öne sürülüyor.

Yani BOP, yani Dünya Yahudi İmparatorluğu vs…

Erdoğan’a sunulan bu hediyenin Türk tasarımcıların eseri olmasına gelince; BOP da “Türk tasarımcılar” eliyle yürütülmüyor mu?

Hediyeyle ilgili son bir detay; ABD kartalı, tezhip sanatıyla icra edilip, lazerle kristal içine işlenmiş. İşte bunun yorumu beni aşar, onu da sizlere bırakıyorum.

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler

Müyesser YILDIZ

18 Mayıs 2013

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/obama-erdogana-ne-hediye-etti-1905131200.html

Kategori:Uncategorized