İçeriğe geç

MİT TIR’larını Aratan Komutana Bakın Ne Soruldu!..

19 Ocak günü Suriye’yi giden MİT TIR’larının durdurulup, aranması olayında Genelkurmay Başkanlığı’nca yürütülen soruşturmada tüm “sorumluluğun” Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay’ın üzerinde kalacağı anlaşılırken, o komutana çok ilginç bir soru sorulduğu öğrenildi.

Bu soru doğrudan 25 Ocak tarihli, “Gizli Planları ABD’ye Aktarırken Yakalanan Komutan Kim” başlıklı (http://www.odatv.com/n.php?n=gizli-planlari-abdye-aktarirken-yakalanan-komutan-kim-2501141200) yazımızda geçen iddialarla ilgili.

O yazıda, halen tutuklu Jandamaların aylarca önce Genelkurmay Başkanlığı’na bildirdiği, Adana’daki arama olayından sonra da bana ilettiği notta yer alan şu bilgiler yer alıyordu:

“Adana İl J. K. Albay Ö.Ç. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’nda görevli iken;

-Kolorduya ait gizli bilgilerin bulunduğu dizüstü bilgisayarla Malatya’da seminerde iken internete bağlanarak gizli planları Amerika’ya aktarmış mıdır?

-Bu konuda açılan soruşturma sonucu Askeri Savcı tutuklamaya sevk etmiş midir?

-Bunun üzerine Van’dan Şırnak’a tayin edilmiş midir?

-Bu albayı halen Korgeneral olan … ve halen Orgeneral olan … korumuş mudur? Bunun sonucu dosyası kapatılarak, Adana J. Bölge’ye, yani Tuğg. H.C.’nun yanına koruyup, kollanmak üzere mi gönderilmiştir?

-Bu albay ABD’de yüksek lisans yapması nedeniyle iyi derecede İngilizce bilmesine rağmen yurt dışı göreve gitmek için neden İngilizce sınavlarına girmemektedir? Paralel yapı bu kişiye yurt içinde mi görev vermiştir?”

İşte Genelkurmay Başkanlığı’nın yürüttüğü soruşturmada, Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Çokay’a, “Çok iyi İngilizce bilmesine rağmen neden yurtdışı göreve gitme talebinde bulunmadığı” sorusunun da yöneltildiği bildirildi. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre Çokay’ın cevabı, “Çok yoğundum. Van’dan, Şırnak’a gittim, fırsat bulamadım” olmuş, ancak bu cevap tatmin edici bulunmamış.

Çokay’a bu sorunun sorulması, hapisteki komutanların gündeme getirdiği diğer iddiaların da araştırıldığını ve bunlarda doğruluk payı bulunduğunu göstermesi açısından önemli.

-PKK’lı Teröristler mi Geliyor?-

Genelkurmay’ın yürüttüğü soruşturma safahatı hakkında şu bilgilere de ulaştık:

-Arama olayının Ankara’da duyulmasından sonra Genelkurmay’dan aranan Albay Çokay’a nerede olduğu soruldu, “Valinin yanında” olduğunu söyledi.

-İdari soruşturmada, kendisine Savcı tarafından “Ananı ağlatırım” şeklinde baskı yapıldığı yönünde ifade verdi.

-Soruşturmayı yürütenler, “En azından neden Bölge Komutanına haber vermedin? PKK’lı teröristler mi geliyor ki, 300 kişiyle yol kesiyorsun?” diye tepki gösterdi.

-Çokay’ın telefon görüşmeleri de incelendi ve olay günü Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ile hiç görüşmediği, yani Celepoğlu’nun hiçbir ilgi ve bilgisinin bulunmadığı sonucuna varıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı’nca yapılan idari soruşturmanın tamamlandığı, adli soruşturmasının ise sürdüğü bilgisini veren askeri kaynaklar, Adana İl Jandarma Komutanı Albay Çokay’ın akıbeti için Yüksek Askeri Şura’yı adres gösterdi.

-Tutuklulara Göre, Çokay Üstleniyor Celeboğlu Korunuyor-

Ancak soruşturmanın seyri ve tüm sorumluluğun Çokay’ın üzerinde kalacak gibi olması, Adana’daki olaydan aylarca önce bu iki isim hakkında Genelkurmay’a ihbarda bulunan tutuklu askerler tarafından inandırıcı bulunmadı.

Tutuklu askerler, TIR aramasını gerçekleştiren 300 jandarmanın “komando” olduğuna dikkat çekerek, “Bunlar Adana İl Jandarma Komutanlığı değil, Bölge Komutanlığının emrinde askerlerdir. Bölge Komutanından habersiz görev verilmesine imkân yok. Anlaşılan, Çokay üstleniyor, Celeboğlu korunuyor” yorumunu yaptılar.

Bu arada askeri kaynakların, tutuklu jandarmaların ilettiği notta yer alan, “Bölge Komutanı Tuğggeneral H.C. kardeşi de kurmay albay olan ve o da muhtemelen yakında general olacak biridir” bilgisini doğruladığını da kaydedelim.

Askeri kaynaklar, “Evet Celepoğlu’nun kardeşi Albay ve bu yıl general olması bekleniyor. Her ikisi de çok başarılı. İddiaların yıpratma amaçlı olduğunu düşünüyoruz” dediler.

Genelkurmay’ın TIR soruşturmasının gidişatı böyle. Bu soruşturmanın en azından tutuklu subaylar arasında epey tartışılacağı ve yeni soru işaretlerine yol açacağı anlaşılıyor.

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler

Müyesser YILDIZ

2 Şubat 2014

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/mit-tirlarini-aratan-komutana-neler-soruldu-0202141200.html

Kategori:Uncategorized