İçeriğe geç

Askerimiz Fakirden de…

Çarşamba günü Diyarbakır Sur’da şehit edilen 24 yaşındaki Jandarma Uzman Çavuş Göksel Cin’in 2 aylık nişanlısı Büşra Aslan’ın feryadını duyduk önce.

“Gelince düğün yapacaktık. Parası yoktu düğün yapmaya. Oralarda para biriktiriyordu. Ciğerim Göksal’ım. Ben ne yapacağım şimdi? 5 bin lirası olsaydı bunlar olmazdı. 5 bin lira alsın diye mi bu sıkıntılar? Borcu var diye mi?” diyordu.

Ardından Denizli’de askerliğini yapmamış gençlerin telefonlarına şu mesajın gönderildiği haberi geldi:

“Kutsal askerlik görevinizi Denizli 11. Komd. Tug. K.lığında 2400 ile 3800 TL arasında değişen maaşla sözleşmeli erbaş/er olarak yapmak için son fırsatı kaçırmayın. Az sayıdaki boş kadrolara atanabilmeniz için başvurular 29 Şubat 2016 tarihine kadar uzatılmıştır. 11. Komando Tugayı Tel : 0 …….”

-Komando Tugayları Kuruluyor-

Evet, sözleşmeli erbaş/er uygulamasına geçildiğini biliyorduk da böyle “reklâmla, duyuruyla” tanıtım, çağrı ne olaydı ki?.. Merak eden okuyucularımız için araştırdık. Şunları öğrendik:

Bölücü terörün artması üzerine öncelikle piyade tugaylarının komando tugayına dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda ilk olarak Denizli, Bitlis, Bingöl ve Balıkesir Edremit’teki motorlu piyade tugayları, komando tugayı yapıldı. Toplamda 7-8 komando tugayı oluşturulacak.

-Paralı Askerlik Gibi-

İşte bu yapılandırmadan sonra sözkonusu tugaylar sözleşmeli erbaş ve er alımına geçti. İlk uygulama da 2 ay önce Denizli’de başladı.

Denizli 11. Komdando Tugay Komutanlığı ilk etapta 7-11 Aralık tarihleri arasında yapılacak alımlar için, “2200 yıllık şanlı orduya katıl… Geleceğe güvenle bak… Uzman asker ol…” sloganlarıyla tabiri caizse bir kampanya düzenledi. Başvuru ve sınav koşullarıyla ilgili broşürler dağıtıldı, çeşitli yollarda duyurular yapıldı. Ön başvurusu kabul edilen adayların hangi aşamalardan geçeceği şöyle anlatıldı:

“Başvuru evraklarının incelenmesi ve kayıt kabul faaliyetleri. Ön sağlık muayenesi. Fiziki kabiliyet testi (şınav, mekik, 1500 m koşu veya mekik koşusu). Mülakat. Sağlık raporu/güvenlik soruşturması işlemleri. Adayların fiziki kabiliyet testinde iki dakika içinde 30 tekrar mekik, 25 tekrar şınav yapmaları ve 1500 metre koşuyu 8.40 – 9.49 dakika arasında veya mekik koşusunu 2 dakikada bitirmeleri yeterli olmaktadır.”

Kampanyanın şimdi de cep telefonu mesajlarıyla sürdürüldüğü, başvuru süresinin uzatıldığı ve bu defa alınacak maaşın da belirtildiği anlaşılıyor.

Askeri kaynaklara, uygulamanın detaylarını sorduk. Şunları söylediler:

“Komando tugayları kendi yöresindeki gençleri alıyor. Sözleşmeli erbaş/er olup, 6 yıl çalıştıktan sonra ayrıldığı takdirde 50-60 bin TL alıyor. Kalırsa, Uzman Çavuş olarak görevini sürdürebiliyor. Ücretler farklılık gösteriyor. Mesela Suriye sınırında görev yapan 3 bin TL alırken, Hakkari sınırında görev yapan 3800-4000 TL alacak.”

-Milli Ordu mu, Profesyonel Ordu mu?-

Bir yanda; kumpas davalarla ordunun bel kemiğinin kırılması… Ardından üç dönem birden Harp Okulu mezunu 1500’e yakın Albayın “tazminat” teşvikiyle emekliye sevk edilmesi hazırlığı…

Öte yanda; Parası olana bedelli askerlik ve bedel miktarının düşürülmesi… Beraberinde işsiz gençlere 2400-3800 TL karşılığında askerlik…

Yemen cephesi için yakılan, “Zenginimiz bedel verir, askerimiz fakirdendir” türküsünün, 100 yıl sonra hâlâ geçerli olduğunu anladık da;

Terörle mücadele mi ediyoruz, farkettirmeden ve adım adım profesyonel orduya geçip, “Milli Ordu, Ordu-Millet” olmaktan mı çıkıyoruz; İşte onu anlayamadık!..

Müyesser YILDIZ

6 Şubat 2016

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/tsk-fark-ettirmeden-profesyonel-orduya-mi-geciyor-0602161200.html

Kategori:Uncategorized