İçeriğe geç

Yarın Açıklanacak O Önemli Karar Ne Olabilir?

Erdoğan dün gece darbe teşebbüsünü protesto için Kısıklı’da toplanan vatandaşlara seslenirken, “Şu anda gayet güzel bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Hükümetimiz şu anda önemli bir hazırlığın içinde ve Çarşamba günü inşallah Milli Güvenlik Kurulumuzu toplayacağız. Milli Güvenlik Kurulu’ndan sonra da bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapacağız ve Milli Güvenlik Kurulu ardından Bakanlar Kurulu toplantısıyla da önemli bir kararı açıklayacağız. Şimdi burada açıklamayacağım” dedi.

Erdoğan’ın bu sözlerinin hemen devamındaki şu cümlenin altını da çizelim:

“Ve bununla beraber bir süreci inşallah farklı şekilde başlatacağız. Çünkü zamanla yarışıyoruz, süratle karar alıp süratle neticeye varmamız lâzım.”

Acaba bu önemli hazırlık, karar ve yeni süreç ne olabilir?

Elimde somut bir bilgi yok. Sadece geçmişte dillendirilen bazı projeler ve son dönemdeki verilerden hareketle tahminde bulunacağım.

“Askeri vesayeti” sona erdirme projesinin, 2003’te Süleymaniye’de Türk askerinin başına geçirilen çuvalla başladığını biliyoruz.

Sonrasında gerek Anayasa gerek yasalarda askerlerle ilgili bir yığın değişiklik… Ardından Ergenekon-Casusluk/Fuhuş-Balyoz çuvalları…

“Yeni TSK” için gerek ABD, gerek AB’nin ısrarla istediği temel bir düzenleme de Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasıydı.

-Necdet Özel Bu Konuda da Konuşmaz mı?-

Bu konu, 3 yıl öncesine kadar sık sık dillendirilmesine rağmen, bir türlü hayata geçirilemedi. Ancak kapalı kapılar ardında buna ilişkin çalışmaların büyük bir gizlilik içinde yürütüldüğünü biliyorum.

Dahası ancak darbe teşebbüsünden sonra ortaya çıkıp, konuşmaya başlayan önceki Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e, Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması için 2015’e kadar süre verildiğini, ama Özel’in bu işi başaramamakla suçlandığını da duydum.

-Erdoğan Davutoğlu’nun Azlinden Sonra Ne Demişti?-

Elimizdeki somut verilerden devam edelim.

Başbakan Davutoğlu’nun azlinden hemen sonra Erdoğan’ın Saray’da kabul ettiği Meclis Komisyon Başkan ve üyelerine şunları söylediği duyuruldu:

“Şu anda yaşadığımız, sistem sorunu. Ülke için bu sorunun aşılması gerekiyor. İlla başkanlık değil, ‘partili cumhurbaşkanı’ sistemi de olabilir. Ben partinin kurucu genel başkanıyım, ancak partiye üye olamıyorum, tüm ilişkim kesildi. Bu doğru değil. Devlet içinde çift başlılık oluyor. Başkomutanlık görevini ben taşıyorum, ama Anayasa’ya göre, Genelkurmay Başkanı aynı zamanda hükümete bağlı. Ben devletin başıyım, MİT hükümete bağlı. Normalde hem başkomutanım, hem devletin başıyım. Devletin organlarının buna göre ilişkilendirilmesi gerekir.”

Bu sözleri yalanlayan olmadı.

28 Mayıs’ta da Erdoğan’ın gazetesi olarak bilinen Sabah’ın Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu da şunu yazdı:

“Hazır yapısal adımlar atılırken… Seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın MİT ve Genelkurmay’la kurduğu devlet ilişkisinin yeni esaslara bağlanması da bir gereklilik. Her iki kurumun devlet şemasında Cumhurbaşkanı ile ilişkilendirilmesinin zamanı geldi sanki.”

Son veri çok sıcak; Darbe teşebbüsünden sonra yaşanan, basit, sıradan bir olay gibi görünse de aslında önemli sayılması gereken bir gelişme.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın Özel Kalem Müdürü Kurmay Albay Tevfik Gök’ün darbe soruşturması kapsamında gözaltına alınmasından sonra yerine ilk kez sivil bir isim, Işık’ın danışmanı Ahmet Akyol atandı. Milli Savunma Bakanlığı Özel Kalemine atamalar Genelkurmay Başkanlığı’nca yapılıyordu ve bu bir teamüldü. MSB’deki bir diğer teamül ise Müsteşar ve Müsteşar Yardımcısının asker olmasıydı. Darbe teşebbüsü kapsamında Müsteşar Yardımcısının da gözaltında olduğu dikkate alındığında, o makamlara da sivil atama yapılması sürpriz olmaz.

Bu bilgilerden sonra Erdoğan’ın, “Hükümetimiz şu anda önemli bir hazırlığın içinde” dediği ve yarın önce MGK’da görüşülecek, sonra Bakanlar Kurulu toplantısıyla açıklanacak “önemli” kararla ilgili tahminlerimi aktarayım:

Ya ülke genelinde “seferberlik” ilân edilecek…

Veya Genelkurmay Başkanlığı hatta belki de MİT’in doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması kararı alınacak…

Ya da her ikisi birden olacak…

Genelkurmay’ın Erdoğan’a bağlanmasıyla ilgili son bir notu daha paylaşmam gerekiyor.

Bu konudaki çalışmaları ve gelişmeleri izleyen emekli bir komutanın 5-6 ay kadar önce söylediklerine inanamamıştım. Demişti ki;

“Genelkurmay, Başkanlık sistemine göre yapılandırılıyor. Kuvvet komutanlıklarının emir-komutası tamamen Erdoğan’a geçecek. Genelkurmay Başkanlığı ise sadece fikir üreten bir yer haline gelecek.”

Galiba artık inanıyorum!..

Müyesser YILDIZ

19 Temmuz 2016

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/yarin-aciklanacak-o-onemli-karar-ne–1907161200.html

Kategori:Uncategorized