YAŞ kararları açıklandı.
İlk etapta emekliye sevk edilen komutanların analizini yapalım.
Bilindiği gibi 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel geçen Aralık’ta görevden alınıp, Genelkurmay’da kızak bir göreve atandı. Türkiye terörle mücadele ve Suriye konusunda çok kritik bir süreçten geçtiği halde o günden bugüne kadar da 2. Ordu Komutanlığı’na atama yapılmadı.
Bugünkü YAŞ kararları ile iki Ordu Komutanlığı daha boşaldı.
Bunlardan ilki Ege Ordu Komutanlığı. Normal bekleme süresini tamamlayan Orgeneral Abdullah Recep kadrosuzluk nedeniyle emekli edildi. Orgeneral Recep, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün de kritik isimlerindendi. Yunanistan’la Ege’de suların alabildiğine ısındığı bir dönemde bakalım Ege Ordu’nun başına kim getirilecek.
Orgeneral İsmail Serdar Savaş’ın emekliye sevk edilmesiyle boşalan diğer ordu ise 3. Ordu Komutanlığı oldu. Savaş ismini nereden hatırlıyoruz?
Balyoz kumpasının yaşandığı dönemde Hulusi Akar 3. Kolordu Komutanı iken, Savaş onun Kurmay Başkanıydı. “Bavulcu” Mehmet Baransu’nun Savcılara teslim ettiği sözde darbe planlarına, “Eğer gerçekse, bunlar darbe planıdır” şeklinde rapor veren, sonrasında İngiltere’ye gönderilen, 15 Temmuz’dan sonra da Türkiye’ye dönmeyen bilirkişi Ahmet Erdoğan’ı onun görevlendirdiği öne sürüldü.
Savaş son olarak Mart ayında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda subay olan damadının ankesör soruşturmasından tutuklanmasıyla gündeme geldi.
-İsmail Metin Temel’e Yakın İsimlerde Gitti-
Bu YAŞ’ta İsmail Metin Temel’in durumu çok merak ediliyordu. Temel’in durumunda herhangi bir değişiklik olmadı, ama ona yakınlığı ile bilinen Tümgeneral Hakan Atınç ve Mustafa Barut emekli edildi.
Atınç’tan başlayalım; 15 Temmuz’da darbenin merkez üslerinden Kara Havacılık Komutanlığının başındaydı. 15 Temmuz’dan sonra Adana 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı’na, ardından Afrin Operasyonu sırasında Müşterek Özel Görev Grup Komutanlığı’na atandı. İsmail Metin Temel’le birlikte bu görevinden alına Atınç’la ilgili bir hatırlatma daha yapalım.
15 Temmuz’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın “darbe” uyarısı yapmasından sonra dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Kara Havacılık Komutanlığı’na gönderdiği Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Atınç’a ilk olarak MİT’e darbe ihbarını yapan binbaşı O.K. ile darbede görev alan Deniz Aldemir’in “FETÖ” ile bağlantısı olup olmadığını sormuştu.
Mustafa Barut’a gelince; Temel’in görevden alınmasının kilometre taşlarından birisi 14-15 Aralık 2018’de Ankara’da icra edilen “TSK 2017-2018 Faaliyet Yılı Değerlendirme Toplantısı, Madalya ve Başarılı Birlik Ödül Töreni”ne mazeret bildirerek katılmamasıydı. Temel’in bu sessiz protestosunun sebebi ise “Afrin’e bayrak çeken” isim olarak bilinen dönemin Tunceli 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut’a ödül verilmemesiydi. Nitekim, İsmail Metin Temel kararnamesiyle birlikte Tuğgeneral Barut da normalde Albay kadrosu olan Erzincan 3. Ordu Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığına verilmişti.
İsmail Metin Temel ve Hakan Atınç’la bağlantılı olduğu için emekli edilen isimlerden Tuğgeneral Erdal Şener’in durumunu da bu bölümde anlatalım.
Atınç’ın Müşterek Özel Görev Grup Komutanlığı’ndan alınmasından sonra bu göreve getirilen Şener, İzmir Casusluk kumpası mağdurlarındandı. Yaklaşık 20 ay hapis yatan Şener, 15 Temmuz’dan sonra KKTC’deki 39’uncu Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı’na atanmış, geçen yılki YAŞ kararıyla da 2. Ordu Komutanlığı’nın, yani İsmail Metin Temel’in Kurmay Başkanı olmuştu.
-Raporu Kitap Oldu-
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli edilen isimlerden devam edelim.
Normal bekleme süresini tamamlayıp, kadrosuzluktan emekli edilen Tuğgeneral Celalettin Bacanlı, 28 Şubat kumpasında hapis yattı. Tahliyesinden sonra GATA TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığı, ardından Milli Savunma Bakanlığı ASAL Daire Başkanlığı yapan Bacanlı, son olarak Milli Savunma Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Bacanlı, 28 Şubat davasında hakkında beraat kararı verilen isimlerdendi.
Bekleme süresini tamamlamadan kadrosuzluktan emekli edilen Tuğgeneral Sırrı Yılmaz ise Balyoz kumpasında 3 yıl hapis yatmış, önceki yıl KKK Lojistik Başkanı olmuştu.
Aynı şekilde emekliye sevk edilen bir diğer önemli isim Tuğgeneral Nerim Bitlislioğlu, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra Genelkurmay’da yaşananlarla ilgili idari tahkikat raporunu hazırlayan heyetin başkanıydı. Genelkurmay Çatı Davası’nın önemli dayanakları arasında yer alan bu rapor Kaynak Yayınları tarafından da kitaplaştırılmıştı.
Kara Kuvvetleri’nden son isim; Osman Dirmencioğlu. Geçen yıl Kara Havacılık Komutanlığı’na getirilen Dirmencioğlu’nun emekliye sevk edilmesinde İstanbul Samandra’da peşpeşe yaşanan helikopter kazalarının etkili olduğu düşünülüyor.
-Hava Kuvvetleri’nde Durum-
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli edilen isimler de oldukça dikkat çekici.
Mesela Korgeneral Nihat Kökmen. 15 Temmuz gecesi o da İstanbul’da Mehmet Şanver’in kızının düğünündeydi. Aynı arabayla Eskişehir’e gittikleri diğer isimler tutuklanırken, dönemin Hava Savunma Komutanı olan Kökmen görevde kaldığı gibi sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığına getirildi. Ardından yurtdışı göreve gönderildi.
Akıncı davasında tanık olarak dinlenmesine karar verilen, ama gelmediği için dinlenemeyen Kökmen, 16 Temmuz’da Akıncı Üssü’nün bombalanması faaliyetini yürüten isimdi.
Öyle ki, bizzat kendi ifadesine göre, Çankaya Köşkü’nde dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın kriz masasında görev yapan Mehmet Dişli kanalıyla ilettiği emirleri de bizzat Akar’ın telefonla verdiği, “Nihat, Akın (Öztürk)-Yaşar (Güler) konusunu çözün” şeklindeki emri de yerine getirmedi.
Bir diğer isim Korgeneral Yılmaz Özkaya; 15 Temmuz gecesi Dalaman’da tatildeydi. Sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda oluşturulan İdari Tahkikat Heyeti’nde görev alan Özkaya hakkında Dalaman’da yaşananlarla ilgili olarak 2018’de soruşturma açıldı.
Emekli edilen Korgeneral Muhittin Fatih Sert’e gelince; Eski eniştesi, dönemin HKK Plan Prensipler Daire Başkanı İdris Aksoy Akıncı davasında tutuklu yargılanıyor. Bu davada tanık olarak dinlenen Hava Kuvvetleri eski Komutanı Abidin Ünal bile, “Yanlış anlamış olabilirim. Aksoy’dan şikayetçi değilim” dediği halde Sert’in eniştesine sahip çıkmaması dikkat çekmişti.
15-16 Temmuz’da Eskişehir’deki Harekat Merkezi’nde Nihat Kökmen ve Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’na bağlı olarak görev yapan ve kritik radar kayıtlarından sorumlu olan Tuğgeneral Ahmet Biçer ile İmdat Bahri Biber de emekli edilen isimler arasında yer aldı.
-Başbakandan Yazılı Emir İsteyen Komutan Ne Oldu?-
“Ziya Cemal Kadıoğlu” demişken; Bu yıl Hava Kuvvetleri’nde sadece onun görev süresi 1 yıl uzatıldı. Kadıoğlu ismini nereden hatırlıyoruz?
Hani dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, “Hainlerin uçaklarını vurun” emrini vermiş ve bir komutanın bunun için yazılı talimat istediği söylenmişti ya… Binali Yıldırım, bu komutanın dönemin HKK Kurmay Başkanı Hasan Hüseyin Demirarslan olduğunu söylemiş, ancak gerçekte bu komutanın Kadıoğlu olduğu ortaya çıkmıştı.
-Deniz’de Balyoz Mağdurları Gitti-
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda da dikkat çekici emeklilikler oldu.
Normal bekleme süresini tamamlamadan kadrosuzluk gerekçesiyle emekli edilen 7 Tuğgamiralden 4’ü Balyoz kumpasında hapis yatan isimler.
Bunlardan Tuğgamiral Bülent Olcay geçen yıla kadar Sahil Güvenlik Komutanıydı. Bu Komutanlığın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasından sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na dönmüştü.
Berker Emre Tok, daha geçen yıl Donanma Kurmay Başkanlığına atanmıştı.
Cemalettin Bozdağ, 15 Temmuz’dan sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı görevini yürütüp, “FETÖ’yle mücadelede” kritik görevler üstlenmiş, geçen yıl da Ege Deniz Bölge Komutanı olmuştu.
Şafak Duruer ise yine geçen yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın önemli birimlerinden olan Personel Başkanlığı’na getirilmişti.
Şu tablodan sonra gel de bir kez daha, “TSK nereye?” diye sorma!..
Müyesser YILDIZ
1 Ağustos 2019
Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/15-temmuzun-en-kritik-isimleri-gitti…-01081949.html