İçeriğe geç

ABD Ne Söylüyor Ankara Millete Ne Anlatıyor?

Suriye’de “Güvenli bölge” oluşturulması amacıyla ABD ile yapılan anlaşmada dün itibarıyla üçüncü aşamaya geçildi ve iki ülke askerleri Fırat’ın doğusunda yaklaşık 3 saat süren ilk müşterek kara devriyesine çıktı.

Anlaşmanın bizim tarafımızda kim var biliyoruz; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar. Ancak ABD’li muhatap kim meçhûl.

ABD Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty’in 15 Ağustos’ta Ankara ve Şanlıurfa’yı ziyaret etmesiyle, çalışmaların EUCOM’la yürütüldüğüne vakıf olduk.

5-7 Ağustos’ta ABD heyetiyle varılan mutabakat sonucunda belirlenen takvim çerçevesinde sırayla şu adımlar atıldı:

12 Ağustos’ta Şanlıurfa Akçakale’de “Birleşik Müşterek Harekat Merkezi” faaliyete geçti.

14 Ağustos’ta İHA’larımız keşif uçuşuna çıktı.

24-29 Ağustos ve 5 Eylül’de ABD’liler ile havadan müşterek hava keşif faaliyeti yapıldı.

Dün de ilk ortak kara devriyesi gerçekleştirildi.

Bu 1 aylık zaman diliminde, muhatabımız EUCOM ile diğer ABD yetkililerinin süreci nasıl değerlendirdiklerini bir kez daha hatırlatalım.

Şanlıurfa’daki merkezin, IŞİD’le mücadeleye odaklanmayı ve “Türkiye’nin koordineli olmayan olası askeri faaliyetlerinin sınırlandırılmasına” yarayacağı bildirildi.

Ortak uçuşlarla ilgili olarak, “IŞİD’in yeniden ortaya çıkmaması için Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenliği sağlayıp, koalisyon ve ortaklarının, IŞİD’in kalıcı yenilgisini sağlamaya odaklanmasına imkan verdi” denildi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford da, “IŞİD’e karşı Suriye’deki mücadelenin sürekliliğini sağlamaya çalıştıklarını” söyledi… IŞİD’le mücadele için 50 ila 60 bin yerel gücü eğitmeyi planladıklarını açıkladı… Ve, “Türkiye’nin endişelerine hitap edecek ve Suriye’nin kuzeydoğusunda IŞİD ile mücadeleyi devam ettirecek kabul edilebilir yollar aramaya odaklandıklarını” vurguladı.

-ABD Cephesinden İlk Açıklamayı Kim Yaptı?-

Düne gelelim.

Kara devriyesiyle ilgili ilk açıklamayı EUCOM değil, ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon’un Sözcüsü Albay Myles Caggins yaptı.

İlk açıklamanın ondan gelmesi, ABD’nin derdinin PKK/YPG değil, IŞİD olduğunu bir kez daha koymuyor mu?

Ya alay eder gibi söyledikleri?

– Türk müttefikler, YPG unsurlarının “Gönüllü terk ettiği” mevzilerin ve bölgelerin ortadan kaldırılmasına birinci elden tanıklık etmiş…

– Devriye görevi, Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerine cevap verme amacına olan bağlılıklarını göstermiş…

– Ve de bu süreçte Koalisyon ile ana omurgasını PKK/YPG’nin oluşturduğu sözde Suriye Demokratik Güçleri (SDG), “IŞİD’in tamamen ortadan kaldırılmasına odaklanmaya” devam edecekmiş…

Muhatabımız EUCOM’un dünkü tarihli açıklaması ise bugün internet sitesine kondu.

Bu açıklamada da devriye faaliyetiyle “Türkiye’nin güney sınırındaki meşru güvenlik kaygılarını ele alma yönündeki kararlılığın” gösterildiği belirtildikten sonra, “Devriyelerin amacının, IŞİD’in yeniden ortaya çıkmaması için Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenliği ve koalisyon güçlerinin IŞİD’in kalıcı yenilgisine odaklanmayı sağlamak” olduğu tekrarlandı.

-Acaba Akar Mutmain Oldu mu?-

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 30 Ağustos’ta Zafer Bayramı ve TSK Günü dolayısıyla Devlet Mezarlığı’nı ziyaret ettikten sonra şunu söylemişti:

“ABD’liler tarafından bize bildirilen ‘YPG’nin, teröristlerin oradan çekildiğine, bir kısım mevzilerin tahrip edildiğine’ dair teyide muhtaç bilgiler var. Biz bunların tamamını bizzat görmek, gözümüzle teyit etmek istiyoruz. Bu konuda görüşmeler devam ediyor.”

IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Caggins’in dünkü devriye turuyla ilgili, “Müttefiklerimiz, YPG unsurlarının gönüllü olarak terk ettiği yerlerdeki YPG mevzilerinin ve bölgelerinin ortadan kaldırılmasına birinci elden tanıklık etmiştir” dediğini aktarmıştık.

Peki bugün nelere tanık olduk?

Önce dün ortak devriye için yola çıkan ABD zırhlı konvoyunun hemen arkasındaki sivil bir araçta sözde SDG bezi altında PYD/YPG’li teröristlerin de bulunduğunu öğrendik.

Ardından Anadolu Ajansı, dün akşam saatlerinde ABD’nin Irak’tan, Suriye’deki teröristlere 55 TIR’lık sevkiyat daha yaptığını, ayrıca YPG/PKK’nın Akçakale’ye 20 kilometre mesafede tünel kazma ve mevzi yapma faaliyetinin sürdüğünü duyurdu.

Durum bu iken, acaba dünkü devriyelerimiz “Birinci elden neye tanıklık etti” ve Akar, ABD’lilerin açıklamalarından “Mutmain” oldu mu?

-Erdoğan ve Akar Arasında Görüş Farkı mı Var?-

Türkiye ile ABD arasında niyetler ve gidişata ilişkin bariz fark ortada!..

Ancak sanki Ankara’nın kendi içinde de farklılık var.

Dün Milli Savunma Bakanlığı kara devriyesiyle ilgili olarak, “Güvenli Bölge’nin tesisine yönelik faaliyetlerin dikkat ve hassasiyetle denetlenmesi, arazideki uygulamaların yerinde görülmesi ve takvime uygun ilerlenmesi maksadıyla havadan ve karadan ortak devriyelere önümüzdeki günlerde devam edilecek” açıklamasını yaparken, Erdoğan Malatya’da şunları söylüyordu:

“Anlaşılan o ki müttefikimiz, bizim için değil, terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde. Böyle bir anlayışı reddediyoruz. Güvenli Bölge için ABD ile görüşüyoruz, ancak istediklerimizle onların kafalarındakinin aynı şey olmadığını attığımız her adımda görüyoruz. Biz bölgede yuvalanan terör örgütünü tamamen ortadan kaldırmayı hedeflerken, onlar terör örgütüyle bizi aynı zeminde idare etmenin hesabını yapıyorlar. Bu iş öyle 3-5 helikopter uçuşuyla, 5-10 araç devriyesiyle, göstermelik birkaç yüz askerin bölgede bulunmasıyla olacak iş değildir.”

Erdoğan’ın bu sözleri, öncelikle bizatihi MSB’nin çizdiği “Her şey yolunda” tablosunu yerle yeksan etmiyor mu?

Ayrıca gerçekler bu kadar net ifade edilmişken, ABD’ye hâlâ “müttefik” deyip, gidişatı ortada olan bu anlaşmayı sürdürmenin sebep ve mantığı nedir?

Müyesser YILDIZ

9 Eylül 2019

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/erdogan-ve-akar-arasinda-gorus-farki-mi-var-09091900.html

Kategori:Uncategorized