PKK ile “açılım-saçılım” sürecine kurban edilen “Öğrenci Andı” ile ilgili Danıştay kararı gündeme bomba gibi düştü.
“Açılım” bitmesine rağmen ve de AKP, bu konuda hassasiyetiyle bilinen MHP ile Cumhur İttifakı’nı kurduğu halde Danıştay’dan böyle bir kararın nasıl çıktığı tartışılıyor.
Sözcü’den Saygı Öztürk bugün şu bilgiyi paylaştı:
“Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, Danıştay 8. Dairesi tarafından alınan ilkokullarda Andımız’ın okutulmasına ilişkin kararını önce onayıp, sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın başvurusu üzerine iptal etmesinin altından ilginç bilgiler çıktı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na yapılan son itiraz, gündeme alınmasına rağmen görüşülmedi. İddiaya göre, itirazın görüşülmesi için kurul üyelerinden 7’sinin değiştirilmesi beklendi. Çoğunluk sağlanması üzerine dava ele alındı.”
Danıştay İdari Dava Kurulu’nun “Öğrenci Andı okunmasın” kararının 4’e karşı 11 oyla alındığının duyurulduğunu vurguladıktan sonra yargı kulislerinde olayın perde arkasına ilişkin neler konuşulduğunu aktaralım.
İddialar şöyle:
Birincisi; Aslında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Öğrenci Andı” aleyhindeki başvurusunu 2 yıl önce görüşecekmiş; ancak yetkililer, “şimdilik erken” deyince ertelenmiş.
İkincisi; sözkonusu kararın alındığı toplantı ilk toplantı değilmiş. Bundan önce Ocak ayı ortalarında bir toplantı yapılmış. Normalde Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu 15 üyeyle toplanıyormuş, ama Ocak’taki toplantıda 11 nisbi sayıyla toplanmış. Ve bu toplantıda 5’e karşılık 6 oyla “Öğrenci Andı”nın okunması yönünde karar alınmış. Bu sonuç üzerine Kurul Başkanı, “Konu önemli. O yüzden 15 kişiyle toplanıp, görüşmemiz gerekirdi.” diyerek, kararı tutanağa bağlamadan geri çekmiş.
Üçüncüsü; “Öğrenci Andı” aleyhine kararın çıktığı geçen haftaki toplantı da 15 değil, yine 11 üyeyle yapılmış. Fark, daha önceki toplantıya katılan 3 üyenin yerine başka yeni 3 üye gelmiş. Bu düzenleme ise “kıdem”e göre yapılmış. İşte “Andımız okutulmasın.” kararı da bu düzenleme sayesinde alınmış.
İddialar doğru ise Andımız kararı, sadece siyaseten değil, hukuken de çok ciddi tartışmalara yol açacağa benziyor.
Danıştay’da çok sayıda yetkilinin, “Böylesi önemli bir konunun mutlaka 15 üyenin katılımıyla görüşülmesi gerekir.” dediğini belirttikten sonra şimdilik şunları sormakla yetinelim:
Karar; HDP’nin kapatılması için bastıran MHP’ye bir cevap mıdır?
MHP için “kırmızı çizgi” niteliğinde olan Andımız konusunda bu kararın alınması Cumhur İttifakı’nın kucağına bırakılmış bir bomba mıdır?
“PKK-HDP’ye gerek yok. Andımızın yasaklanması gerekiyorsa, onu da biz yasaklarız.” demeye getiren ve “Çünkü ABD-AB ile beyaz sayfa açmak istiyoruz.” mesajı veren birileri mi var?
Müyesser YILDIZ
15 Mart 2021
Odatv link: https://odatv4.com/andimiz-karari-degisti-mi-15032141.html