İçeriğe geç

Balyoz’un Meşhur Savcısı “Zamanaşımından” Kurtuldu!..

Balyoz kumpası davasında bavulcu Mehmet Baransu’nun sözde belgeleriyle ilgili, “Belgeler gerçek ise bu bir darbe planıdır” şeklinde bilirkişi raporu hazırlattığı için görevi kötüye kullanma suçlamasıyla dönemin 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcısı Bülent Münger hakkında açılan dava zamanaşımından düşürüldü.

Askeri yargının kapatılmasından sonra Yargıtay’da yaklaşık 5 yıl bekleyen dosya, zamanaşımı sürecine girdikten sonra ele alındı ve ilk duruşma için gün verildi.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde geçtiğimiz Nisan’da görülen ilk celsede, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere dosya Savcı’ya tevdi edildi.

Haziran’daki ikinci celsede mütalaasını veren Savcı, “sanığa atılı görevi kötüye kullanma suçu için öngörülen zamanaşımı süresinin 8 yıl olduğunun, bu sürenin de 5 Nisan 2021’de dolduğunun anlaşıldığını belirterek, “davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesini” talep etti.

Her iki celseye de katılmayan sanık Bülent Münger, gönderdiği yazılı savunmalarda hakkındaki iddiaları reddedip davanın zamanaşımından düşürülmesine değil, derhal beraatına karar verilmesini istedi.

Heyetin Görmediği Sanık

Bugünkü karar celsesine de katılmayan Münger, dilekçe ile beraat talebini tekrarladı.

Duruşmanın başlangıcında bazı katılan avukatlarının gönderdiği mazeret dilekçelerini okuyan 5. Ceza Dairesi Başkanı, bu konuda Savcı’nın mütalaasını sordu. Savcı, davanın geldiği aşama itibarıyla mazeret taleplerinin reddini talep etti. Mahkeme heyeti de “ret” kararı verdi.

Savcının, esas hakkındaki mütalaasını tekrarlamasının ardından katılanlar ile avukatlarının beyanları alındı.

Av. Erdal Akyazan, Bülent Münger’in duruşmalara katılmadığını vurgulayarak, Sanığı hiç görmediniz. Daha önce sorgusunun yapılmış olması sebebiyle gelmemesi kabul edilebilir, ama bu etik açıdan ne kadar doğrudur. Hiç görmediğiniz bir sanık hakkında karar veriyorsunuz.” dedi. Taleplerinin hiç dikkate alınmamasını ve bunlar hakkında hiçbir karar verilmemesini tedirginlikle karşıladıklarını da belirten Av. Akyazan, davanın zamanaşımına girmesini ise şöyle eleştirdi:

Yargıtay bir yüksek yargı organıdır. Eylemsizlikle geçirilen süreyle bilinçli veya bilinçsiz yargının görevini yapması engellendi. Bunun hukuki bir karşılığı olmalı. Değilse, eylemsizlikle yargı engellenebilir gibi bir sonuç çıkacak. Bunu bir hukuk devletinde kabul edilebilir bulmuyorum.”

Katılanlardan Ahmet Küçükşahin de 15 Temmuz’dan sonra firar edip TSK’dan atılan bilirkişi Ahmet Erdoğan ile Bülent Münger arasında işbirliği olduğunu ve Münger’in cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz’un avukatı Beyzanur Ergüven ise şikâyetlerinin devam ettiğini ve davanın zamanaşımı süresinin 5 Nisan 2025’te dolacağını bildirdi.

Emekli Kurmay Albay Halit Nejat Akgüner’in avukatı Refik Ali Uçarcı da davanın zamanaşımından düşmesine sebep olan sorumluların tespit edilip haklarında işlem yapılmasını istedi.

Verilen 5 dakikalık aranın ardından 5. Ceza Dairesi Başkanı, “Davanın zamanaşımından düşmesine karar verildi. Dava bitmiştir.” açıklamasını yaptı.

Müyesser YILDIZ
12 Ekim 2022

Kategori:Uncategorized