İçeriğe geç

Ergenekon Kumpası Hakimi: “AK Parti Sayemizde Türban İçin Anayasa Değişikliğine Cesaret Ediyor”

Ergenekon kumpasının hakim ve savcıları hakkında, “görevi kötüye kullanma, hürriyeti tahdit ve resmi belgede sahtecilik” suçlamalarıyla 2018 yılında açılan toplam 12 sanıklı davada, örgüt üyeliğinden tutuklu eski hakim Hüsnü Çalmuk, bugün AKP’nin türban için Anayasa değişikliği yapma cesaretini kendilerinin Ergenekon’da verdikleri kararlar sayesinde bulduğunu öne sürünce Mahkeme Başkanı tarafından, “Esasa girmeyin… Bunu geçin.” diye uyarıldı.

Davanın, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde bugün görülen 48’inci celsesine, örgüt üyeliğinden tutuklu eski 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve eski hakim Hüsnü Çalmuk Bolu Cezaevi’nden SEGBİS bağlantısıyla katılırken, duruşma salonunda sadece Ergenekon kumpası mağduru Hikmet Çiçek, Av. Hüseyin Buzoğlu ile bazı katılan avukatlarından avukatları Murat Bülent Hattatoğlu, Erkin Etike ve Dilşat Şeyda Bildik hazır bulundu.

Olmayan Örgütten 12 Yıl Olan Örgütten 10 Yıl Ceza

Mahkeme Başkanı Hayri Kaynar’ın dosyaya gelen belgeleri okumasından sonra söz alan Av. Hüseyin Buzoğlu, bir önceki celsede sanıklardan Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın’ın duruşmada dinlenmesi konusunda değerlendirme yapılması kararı alındığı halde bunun yapılmadığını belirterek her iki isme soru sorma imkanı bulamadıklarını, hatta Nihat Taşkın’ı hiç görmediklerini vurguladı. Davanın başlangıcında Mehmet Ali Güzel’in tüm sorulara cevap vereceğini bildirdiğini; ancak önce eşinin vefatı, ardından kendisinin sağlık sorunları, nihayetinde de 6 yıl 7 aylık hapis cezasını tamamlayıp tahliye olması üzerine bunun gerçekleşmediğini söyleyen Av. Buzoğlu şöyle devam etti:

Mehmet Ali Pekgüzel, Danıştay cinayeti sanıklarından Osman Yıldırım’la cezaevinde görüşülmesi dahil tüm konularda bilgi sahibi bir isim ve yapacağı açıklamalar, bir daha böylesi olumsuzlukların yaşanmaması için önemlidir. O yüzden Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın’ın duruşmada dinlenmesi talebimi tekrarlıyor, ayrıca bu sanıkların adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması gerekçelerinin bir daha değerlendirilmesini istiyorum. Bu davanın sanıkları, iktidarın ‘ne istedilerse verdiği’ dönemde örgütün üyesi olarak bugünkü olumsuzların manivelası konumundaydı. Ergenekon dosyasında beni ve müvekkilimi olmayan örgüt ve olmayan eylemlerden 12 yıl hapis cezasına çarptıran Hüsnü Çalmuk ve Hasan Hüseyin Özese’ye, olan örgütten ve olan eylemlerden 10 yıl hapis cezası verildi. Bir de indirim uygulandı. Mehmet Ali Pekgüzel ise 6 yıl 7 ay ceza aldı ve maalesef bizler soru soramadan tahliye edildi. Bir diğer sanık Mehmet Fatih Uslu kararla birlikte tahliye edildi. Nihat Topal ve Ercan Fırat ise adli kontrol hükümlerine uymadıkları halde adli kontrolün devamına karar verildi. Bugün itibarıyla her ikisine de ulaşılamıyor. Şu anda örgüt üyeliğinden ceza alanların 1 senesi kaldı. Benim müvekkilim Ergun Poyraz Temmuz 2007’de gözaltına alındı, Mart 2014’te tahliye oldu. Çünkü bu beyefendilerin, örgüt veya iktidardan talimat almadan tahliye kararı vermeleri mümkün değildi. Tahliye edilenler de sırf cezaevinde ölmesinler diye tahliye edildi. O ölümlerden de sanıklar sorumludur. Bu beyefendiler, örgütün muktedir olması için sadece Ergenekon’dakilerin değil, tüm toplumun hürriyetini tahdit ettikleri halde bu davada tutuksuz yargılanıyorlar. Bir kez daha şu ana kadar en ufak pişmanlık göstermeyen, Fetullah Gülen hakkında tek söz etmeyen bu sanıkların tutuklanmasını talep ediyorum.”

Babasını Anlatırken Duygulandı

Ergenekon kumpası mağdurlarından Hayri Bildik’in hem müvekkili hem de babası olduğunu belirten Av. Dilşat Şeyda Bildik de zaman zaman duygulanıp sesi titreyerek şunları anlattı:

Babam sanıklar yüzünden kalp hastası ve kanser oldu. O tek değil ki. Sanıkların binlerce hayat borcu var, binlerce hayatı mahvettiler. O davada bir kişi hakkında karar verilmiş olmadı. Bütün ailesini, çevresini ve geleceğini etkilediler. Düzmece yargılamalar zamanında, şimdi müdahil olanların evlatları ‘Ergenekoncunun kızı/oğlu’ diye anılmış, bu insanlar saygınlıklarını yitirmiş, iş başvuruları reddedilmiştir. O yargılamalar sırasında şimdi sanık olan heyete defalarca, ‘Hukuk bir gün size de lazım olacak.’ diye seslendik. Ne müvekkilimin ne de ailesinin uğradığı maddi ve manevi zararları gidermek mümkünür. O yüzden borçlu oldukları binlerce hayattan dolayı sanıkların tutuklu yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını talep ediyorum.”

Savcı: Erol Manisalı’nın Vefat Edip Etmediğinin Araştırılması

Avukat Erkin Etike ise sanıkların tutuklu yargılanması, ayrıca üç gün önce hayatını kaybeden ve dün toprağa verilen Ergenekon kumpası mağdurlarından Prof. Erol Manisalı’nın ailesine davaya katılmaları için çağrı kağıdı çıkarılmasını istedi.

Av. Murat Bülent Hattatoğlu da sanıkların tutuklanması talebinde bulunurken, “Öyle basmakalıp, uydurma, akıl, mantık dışı cümleler değil, hukuksal ve nedenselliğe dayalı gerekçeler ile tutuklanmalarını istiyoruz.” dedi.

Beyanların ardından Savcı, firari sanıklar Zekeriya Öz, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat ve Nihat Topal hakkındaki yakalama kararlarının beklenmesi, ayrıca Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın’ın duruşmada hazır edilerek katılanların soru sormasına imkan sağlanması yönünde mütalaa verdi.

Savcı, Av. Erkin Etike’nin merhum Erol Manisalı’ya ilişkin talebi konusunda ise vefat edip etmediği araştırıldıktan sonra mirasçılarına tebligat çıkarılmasını” istedi.

Türbana ve AKP Kapatma Davasına Sarıldı

Savcı mütalaasından sonra beyanları alınan sanıklardan eski hakim Hüsnü Çalmuk, yine Ergenekon ve AKP hakkında açılan kapatma davasını anlattı. Ergenekon davası sanıklarının mahkemeyi ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik tüm çabalarına karşın davada en önemli iddianın başörtüsü kararı nedeniyle işlenen Danıştay cinayeti olduğunu, AKP hakkında da üniversitelere başörtüsü serbestliği getirmek istediği için kapatma davası açıldığını öne süren Çalmuk, “Anayasa Mahkemesi neredeyse AK Parti’yi suç örgütü kabul ediyordu.” deyince Mahkeme Başkanı Hayri Kaynar, “Esasa girmeyin.” uyarısında bulundu. Ancak Çalmuk şöyle devam etti:

Danıştay cinayeti ve kapatma davası Ergenekon sanıklarıyla ilgilidir. Şimdi, ‘Eğer CHP iktidar olursa, yeniden başörtüsü yasağı getirir. O yüzden CHP’ye oy vermeyeceğiz.’ denildiği için başörtüsü meselesi yeniden gündemde. AK Parti bugün Anayasa değişikliğine cesaret ediyorsa, bu Ergenekon kararları sayesindedir.”

Mahkeme Başkanı Kaynar bu sözlere, “Bunu geçin.” diye tepki gösterince de Çalmuk şu iddialarda bulundu:

AK Parti hakkında açılan kapatma davasının bir örneği dosyaya getirtilirse, Ergenekon sanıklarının tüm foyası ortaya çıkacaktır. Biz kimseye kumpas kurmadık, kimseyi haksız tutuklamadık. Biz hakimlik yaptık.”

Sanıklardan eski mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese ise Ergenekon sanıklarının davaya katılım taleplerinin usül ve esaslara aykırı şekilde kabul edildiğini öne sürdü.

Verilen 1 saatlik aranın ardından Mahkeme Başkanı Kaynar; firari sanıklarla ilgili yakalama kararlarının infazının beklenmesi, sanıklardan Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın’ın duruşmada hazır edilmesi, ayrıca UYAP ortamında yapılan incelemede 29 Ekim’de vefat ettiği anlaşılan Erol Manisalı’nın mirasçılarına davaya katılma haklarının bulunduğu yönünde çağrı kağıdı çıkarılması ve sanıkların tutuklanması taleplerinin reddi kararlarıyla duruşmanın 9 Mayıs 2023’e ertelendiğini bildirdi.

Müyesser YILDIZ
2 Kasım 2022

Kategori:Uncategorized