İçeriğe geç

O Komutandan “Asker Sandıkları” Uyarısı!..

Suriye’de görev yapan askerlerimizin oy kullanabilmesi için yapılan ilginç düzenlemeyi ilk olarak Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ gündeme getirdi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’le görüşen Özdağ, Suriye’de görevli askerlerimizden kayıtlarının Lefkoşa, İtalya, Almanya gibi yerlerde çıktığı yönünde şikâyetler geldiğini belirtip şunları söyledi:

Bununla ilgili belgeleri de bizimle paylaşmışlardı. Sayın Başkan, bu askerlerimizin görev kimlikleri veya nüfus cüzdanlarıyla sınırdaki sandığa gittikleri zaman diledikleri gibi oy kullanabileceklerini, başka yerde kayıtlı görünmelerinin oy kullanmalarının önünde herhangi bir engel teşkil etmeyeceğini ifade etti. ‘Neden başka yerlerde isimleri, kayıtları görünüyor?’ dediğimiz zaman da ‘Bu konuda YSK’nın bir sorumluluğu yok, adresler kendi beyanları veya kurum beyanlarıyla ilişkilidir. Ondan dolayı dünyanın değişik yerlerinde görülüyor olabilirler ancak bizim için önemli olan o gün, 14 Mayıs’ta sandığın başına gelerek oy kullanmalarıdır.’ dedi. Biz de bunu YSK’nın taahhüdü olarak kabul ediyoruz. Seçimin güvenliğiyle ilgili, bundan sonra da Zafer Partisi ve ATA İttifakı olarak en yüksek derecede hassasiyeti göstereceğiz.”

CHP’ye Göre “Yasal Hülle”

Özdağ’ın bu açıklamasının ardından dün Hürriyet Gazetesi’nde “Geçici görevli askere ‘yurtdışı seçmen’ formülü” başlıklı haberde; Suriye ve sınır hattında görev yapan geçici görevli askerlerin 14 Mayıs’ta oy kullanabilmeleri için yurtdışı seçmen olarak gösterildiği, askerlerin sınır kapıları ve gümrüklerde oy kullanabileceği anlatıldı.

Haberde, CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun konuya ilişkin verdiği bilgiler şöyle aktarıldı:

Suriye ve sınır hattındaki geçici görevli askerler için birlik komutanlıklarınca, gümrük kapılarında oy kullanabilmeleri talebiyle başvurular yapıldı. Çünkü YSK’nın Suriye’de dış temsilciliği yok ve bu ülkede geçici görevli askerler oy kullanamayacaklardı. THY uçuş personeli ve sondaj gemileri çalışanları da benzer şekilde gümrüklerde oy kullanmak için YSK’ya başvurdu. YSK, bu başvurulara, seçmen kütüklerinin adrese dayalı hazırlandığı, ikametgâhların Türkiye’de olduğu için yurtdışı seçmenler gibi gümrük kapılarında oy kullanmalarının yasal olarak mümkün bulunmadığı gerekçesiyle ret yanıtı verdi. Bunun üzerine Suriye ve sınırdaki geçici görevli askerler listelenerek, YSK’nın temsilciliği bulunan İngiltere, İtalya, Fransa gibi ülkelerdeki yurtdışı seçmen kütüklerine kayıt edilerek, yurtdışı seçmen olarak gösterildiler. Böylece gümrük kapılarında oy kullanmalarına olanak tanındı. Çünkü gümrük kapılarında sadece yurtdışı seçmenler oy kullanabiliyor. Örneğin ikametgâhı Ankara’da olduğu için Ankara’da yurtiçi seçmen kütüğünde kayıtlı olan ancak Suriye’de geçici görevlendirilen bir asker Londra’da yurtdışı seçmen gibi kayıt edildi. Bu seçmen 14 Mayıs’ta ikametgâhı Ankara’ya izinli gelirse Esenboğa Havaalanı’nda, Suriye’de geçici görevine devam ediyorsa en yakın sınır kapısı Habur’da yurtdışı seçmen gibi oyunu kullanabilecek.”

CHP Temsilcisi Yakupoğlu’nun, “Hukukta bunun adı kanuna karşı hiledir. Hülledir ve maalesef yasaldır. Bu seçmenler sahte seçmen değildirler. Yurtiçi seçmen kütükleri kapalı olacağı için de mükerrer oy kullanamazlar. Yurtdışı seçmenler gibi sadece gümrüklerde bir kez oy verebilirler. Bu konu zaten bizim takibimizde olan bir konu.” dediği de kaydedildi.

İYİ Partili Komutan Aynı Görüşte Değil

Suriye’deki askerlerimiz için yapılan bu düzenleme İYİ Parti’den Ordu milletvekili aday adayı olan emekli Albay Orkun Özeller’in de takibinde.

Özeller’i tanıyorsunuz. Hani 2017’de İncirlik’te görevliyken, IŞİD’le mücadelede gösterdiği üstün başarıdan dolayı buradaki ABD’li komutanın vermek istediği madalya ve beratı, “Bu madalyayı verenler, benim düşmanım olan YPG ile işbirliği içindedir. Onurum bu madalyayı kabul etmeme müsaade etmemektedir.” diyerek töreni terk eden ve o vakitler iktidar medyasının dahi alkışladığı Komutan.

2021’de görev süresi uzatıldığı halde emekli oldu ve silah arkadaşlarına da, “28 yıl süren meslek hayatımda bana verilen yurt içinde ve uluslararası alanlardaki görevleri lâyıkıyla yerine getirmeye çalıştım. Emanet edilen canları kendi evladım gibi gördüm. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda, ona yakışır bir subay olmaya gayret ettim… En iyi bildiğim şey askerlik olup, bilgi ve tecrübelerimi Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kullanarak faydalı olabilmeyi ben de çok arzu ederdim; fakat beni almış olduğum bu karara götüren dış etkenlerin olduğunu da bilmenizi isterim… Son nefesime kadar Türklük ve vatanım için çalışma konusunda gayret edeceğimden şüpheniz olmasın. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene.” sözleriyle veda etti.

2018’de de Uygulanmış

Konuya ilişkin bilgisine başvurduğumuz Özeller, Irak ve Suriye’de görev yapan askerlerimizden kendisine ulaşan bazılarının şunları anlattığını söyledi:

Sınır ötesinde bulunan tüm tugay personelinin seçmen kütüklerini Şırnak’a getirmeleri istenmiş. Ancak daha sonra gelişen durum nedeniyle birliklerinin yerleri değişmesi söz konusu olunca, seçmen kütüklerinin Şırnak değil, Cidde, Lefkoşa, Frankfurt gibi yerlerde olduğunu görmüşler. Bunu araştırırken, yine bana ulaşan rütbeli bir subayımız, ‘Türkiye sınır birliklerinde yurt dışı olmayan yerlerde bile yurt dışı seçmen gözüküyoruz. Biz daha önce listelerimizi tugaya bildirmiştik. Tugaydan gönderilen listeler 6. Kolordu’da birleştirildi ve barış garnizonuna dönecek, hatta terhis olacak asteğmenleri bile yurt dışı seçmen listesine aldılar. Kilis seçim bürosunu aradım, yurt dışı listelerinde oy kullanmanın daha kolay olduğu sözleriyle geçiştirdiler.’ dedi.”

Özeller, sözkonusu uygulamayı 2018 seçiminde Suriye’deki bir birliğimizin başında olan komutana sorduğunda da, “O dönemde oy vereceğimiz seçim yerlerini görünce hepimiz çok şaşırdık, çünkü kimimiz Stuttgart, kimimiz Londra, kimimiz Amsterdam’da görünüyorduk. Listenin tamamına bakınca dünyanın her yerinden şehirler bulunduğunu gördük. O zaman bize bunun İKK, yani istihbarata karşı koyma kapsamında Suriye’de görevde olduğumuz bilinmemesi adına tedbir amaçlı yapıldığını söylediler.” cevabını verdiğini belirterek şöyle devam etti:

Kendisine o seçimde nerede, nasıl oy kullandıklarını ve herkesin oyunu kullanıp kullanmadığını sorduğumda, ‘Malûm yurt dışında seçimden bir hafta önce oy verme süreci başlıyor biz de bir hafta önceden Çıldıroba hudut kapısının olduğu yere kurulan sandıkta oy vermeye gittik. Birkaç gün süreyle belli paketler halinde personeli zırhlı araçlarla oy kullanmaya götürdük. Sandıkların başında gözlemci olarak görevliler vardı, fakat bunların hangi partiden olduklarını her partiden olup olmadıklarını bilmiyordum. Listede ismi olup oy kullanmayan kaç kişi olduğunu bilemiyorum, fakat mutlaka olmuştur.’ dedi.”

Özeller, bu tespitlerinin ardından da şu değerlendirmeleri yaptı:

Anlatılanlara bakılırsa bu seneki uygulamanın geçen dönemde yapılandan farklı olmadığı görülüyor; ama bu doğru ve güvenilir mi? Beyin jimnastiği yapalım. Oy kullanmaya gitmeyen personelin nerede oy kullanmadığı görünüyor olacak. Tabii ki seçmen listesinde gürüldüğü yerde; yani Cidde, Lefkoşa, Frankfurt gibi yerlerde. O zaman buradaki görevliler o gelmeyenlerin yerine oy verse fark edebilir miyiz? Hayır. Diğer bir soru; Cilvegözü hudut kapısında oy kullanılan sandıkların akıbetinin ne olduğu, sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu’na doğru olarak yansıdığını ispatlayabilir miyiz? Ben şahsen Yüksek Seçim Kurulu’na yansıyan o sandıklara güvenemem, sonuçlarına da inanamam. En ilginç soruya gelelim. Seçim yerleri olarak dünyanın her yerinden şehirlerin yazılması yerine Cilvegözü Hudut kapısı yazılsa ne mahsuru olabilir? Binlerce personelin isminin saçma sapan ülkelere ait yerlere yazılmasının bilgi güvenliği ile ne alâkâsı var? Bütün dünya bizim birliklerimizin nerede ve yaklaşık ne kadar bir mevcutla bulunduğunu biliyorken yapılan uygulama size mantıklı geliyor mu? Ve, ne gariptir ki, bu seneki uygulamada seçim günü terhis olacaklar, barış garnizonu yani yurda, hatta evine dönecekler bile yurtdışındaki yerlerde gösterilmiş. 2018 seçimlerinde yurt dışı oylarının gerçeği yansıtmadığına inandığım gibi, bu sene oy verecek rütbeli neredeyse 20 bin seçmenin oylarının listelerde yer alan sandıklara doğru yansımayacağına inanıyorum. Yüksek Seçim Kurulu bu şaibeyi bertaraf edecek tedbirleri almak zorundadır. Tabii ki, bu ancak oluşturulacak kamuoyu ile mümkündür.”

Özeller’in son uyarısı ise; “Başta ülkeye girmiş sığınmacıların durumu olmak üzere aklımıza bile gelmeyen birçok hileye başvurulması nedeniyle gerçeği yansıtmayan sonuçları kesin sonuç olarak görebiliriz. Çok değil, aşırı dikkat!..” oldu.

Müyesser YILDIZ
7 Nisan 2023

Kategori:Uncategorized