İçeriğe geç

Unutmayalım!.. Geleceğimiz Bu Cinayetlerle Çalındı…

Bugün iki büyük acının yıldönümü için Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaydık. 21 yıl önce, 18 Aralık günü alçak bir suikaste kurban giden Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu ile 14 yıl önce, 19 Aralık günü kumpaslara teslim olmayıp TSK’yı uyandırabilmek için canına kıyan Öğretmen Yarbay Ali Tatar, mezarları başında anıldı.

Akademisyen-Yazar Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu için düzenlenen törene eşi Şengül Hablemitoğlu yurtdışında olduğu için katılamazken, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşıoğlu, Hablemitoğlu Ailesi’nin Avukatı Ersan Barkın, TSK’dan ayrıldıktan sonra gazetecilik, yazarlık ve senaristlik yapan Hakan Evrensel ile öğrencileri ve arkadaşları, Hablemitoğlu’nun kabri başında buluştu.

Hablemitoğlu Davasına Sahip Çıkılsın

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamşıoğlu, Hablemitoğlu’nun kitaplarını üniversitede öğrenciyken coşkuyla okuduğunu belirterek, “Eksikliğini her zaman, hele de bugünlerde daha çok hissediyoruz. Hablemitoğlu davasını sahipsiz bırakanları ve karanlığa terk edenleri kınıyorum. Hep birlikte faillin bulunması için çalışmalıyız.” dedi.

Hablemitoğlu’nun yaptığı önemli çalışmalar bir yana, kendisinin bir abisini kaybettiğini ifade eden Hakan Evrensel de 21 yıldır her bunaldığında o varmış gibi, beyninin bir yerinde ona danıştığını ve onu çok özlediğini anlattı.

Hablemitoğlu Ailesi’nin avukatı Ersan Barkın ise ülkeyi yönetmeye talip olan siyasal kurumların bu davaya sahip çıkması gerektiğini vurgularken Türkiye’nin, Hablemitoğlu’nun dikkat çektiği tehlikeleri 15 Temmuz’da yaşayarak öğrendiğine; Hablemitoğlu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı ve Tarık Dursun gibi aydınlarımızın katliyle gelecek hakkımızın elimizden alındığına dikkat çekti.

Bizler Var Oldukça Vicdansızlık Galip Gelmeyecek”

14 yıl önce kumpas davalarla ikinci kez tutuklanmak istendiğinde ölümü seçerek adalet şehidi olan Öğretmen Yarbay Ali Tatar için mezarı başında düzenlenen törene de eşi Nilüfer Tatar, ağabeyi Ahmet Tatar, ablası Hürriyet Ünver ile 15 Temmuz’da eşi ve oğlu katledilen Nihal Olçok’un yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Yankı Bağcıoğlu ile İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Selcan Taşçı Hamşıoğlu, TESUD Başkanı Erdoğan Karakuş, Vardiya Bizde Platformu ve KUMPASDER mensupları, Hablemitoğlu Ailesi’nin avukatı Ersan Barkın ile Tatar’ın çok sayıda silah ve hapishane arkadaşı katıldı.

Ağabey Ahmet Tatar yaptığı konuşmada; “Kim derdi ki” diyerek geçmişten bugüne ülkenin başına gelenleri sıralayıp özetle şunları söyledi:

Halkın bu kadar kısa sürede yoksullaştığını, varlık içinde yokluk çekildiğini; çarşıda, pazarda böyle büyük bir yangını gören oldu mu? Savaşta mıyız, kıtlıkta mıyız; bilen var mı? Örgütlü cehaletin kutsanıp kışkırtıldığı, insanlarının bölünüp parçalandığı, birbirine kem gözle bakıp en hayati konularda bile zıtlaştığı süreç öyle hızlı işledi ve birileri bizi öyle bir uyuttu ki, konuşmak bile çok acı ama, Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’unun yargılanmaya kalkıldığı günlerden geçiyoruz. Öyle ki, aklımıza gelmeyen, hayal dahi edemeyeceğimiz birçok hastalıklı, kötü hali normalleştirmeye, içinde yaşamaya çalışır haldeyiz. Fakat, kim ne derse desin, bu yaşadıklarımızın hiç birisi olağan ve normal durumlar değil. Kanıksanabilecek, alışılacak bir hal asla değil. Kimseden sözümüzü esirgemedik. Keşke sözümüz kâr etse de 15 Temmuz felaketi de önlenseydi. Keşke birileri 15 Temmuz hain darbe girişimini ‘Allah’ın bir lütfu’ olarak görmeyip ülkemizin iyi kötü işleyen demokrasisini, hukukunu ve adaletini altüst etmese ve ekonomiyi bu hale getirmeseydi. Kapı kapı para aramasaydık. Ama maalesef bütün bunlar gözümüzün önünde olup bitti ve biz engel olamadık. Fakat şimdi önümüze bakmak, geçmişten dersler çıkarmak, umutsuzluğa kapılmadan bu cendereden çıkmak için çare üretmek zorundayız. Vatan bizim evimiz. Bizler var oldukça cehaletin karanlığı, hukuksuzluk, adaletsizlik ve vicdansızlık bu ülkede galip gelemeyecek! Buna izin vermeyeceğiz.”

Ali Tatar’ın eşi Nilüfer Tatar ise her geçen yıl anma törenlerinde kalabalığın, özellikle de gençlerin artmasından memnun olduğunu ifade ederek, “Kumpas savcılarına, polislerine ‘Yargılanacaksınız.’ dedim. Evet, davalar açıldı; ama bir kısmı kaçtı, bir kısmı tutuksuz yargılanıyor ve gözümüzün içine baka baka konuşmaya devam ediyorlar. Hak ettikleri cezaları almalarını istiyoruz.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da, Manisa’da olduğu için törene katılamayan Genel Başkan Özgür Özel’in dayanışma dileklerini ilettikten sonra kumpas döneminde yaptıkları çalışmaları anlatarak şunları kaydetti:

O gün hangi noktadaysak bugün de aynı noktadayız. Türk Ordusu’na düşmanın yapmadığını mahkeme kararlarıyla yaptılar. 15 Temmuz’un yolu açıldı ve bu karanlık dönem hâlâ aydınlatılmadı. Acılarımızı ayrıştırma değil birleştirme zamanıdır. Nihal Olçok’un da burada olması çok değerli. Adalet mücadelesini hep birlikte sürdüreceğiz.”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Selcan Taşçı Hamşıoğlu ise sesi titreyerek ve gözleri dolarak yaptığı konuşmada, “Neyin ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Davaları gazeteci olarak takip edip olanları duyurmaya çalıştım. O davaları izlerken geleceğimizin nasıl karardığını, çocuğum olduktan sonra da çocuklarımızın nasıl bir karanlığa doğduğunu anladım. Önlenebilirdi, feryat ettik; ama o salonlardan sesimizi duyuramadık. Siyasiler de bundan ibret almadı; ama ben ibret aldım, o siyasilere benzemeyeceğim. Yüzlerce anaya, babaya, evlada borcumuz var. Yeni borçlular yaratmamamız gerekiyor.” dedi.

Ali Tatar’ın anma törenine katılanlar daha sonra yine kumpas davalarla tutuklanan ve Mamak Cezaevi’nde çocuklarıyla oynarken beyin kanaması geçirip 1 Mayıs 2014’te hayatını kaybeden Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’in kabrini ziyaret etti.

Müyesser YILDIZ
17 Aralık 2023

12punto link: https://12punto.com.tr/yazarlar/muyesser-yildiz/unutmayalim-gelecegimiz-bu-cinayetlerle-calindi-11225

Kategori:Uncategorized