İçeriğe geç

Ergenekon Hakimi: “Başbuğ Tutuklanınca…”

Ergenekon kumpası yargılamalarının önemli ismi eski hakim Hüsnü Çalmuk, İlker Başbuğ, İsmail Hakkı Pekin ve Hıfzı Çubuklu’nun tutuklanmasından sonra Genelkurmay Başkanlığı’nın taleplerine cevap verdîğini söyledi.

Ergenekon kumpası hakim ve savcıları hakkında “görevi kötüye kullanma, hürriyeti tahdit, resmi evrakta sahtecilik” suçlamalarıyla açılan davaya devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde görülen davanın bugünkü celsesinde esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasına devam eden Hüsnü Çalmuk, Mehmet Haberal’ın ve Mustafa Balbay’ın milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmemesi suçlamasına Yargıtay’ın Enis Berberoğlu ve Can Atalay kararlarını hatırlatarak şu karşılığı verdi:

“Bizim kararımızdan 7 yıl sonra Yargıtay’ın verdiği Enis Berberoğlu kararı birebir aynıdır ve doğrudur. Takdir görmemiz gerektiğini düşünüyorum. Can Atalay kararıyla da bizim kararımız test edilmiştir ve sonuç lehimize.”

Emekli Albay Dursun Çiçek’in somut delillere dayanmadan tutuklanması ve tutukluluğuna devam kararları verilmesine yönelik suçlamalara karşı İrticayla Mücadele Eylem Planı ve İnternet Andıcı’nın gerçek olduğu, bunlarla AKP’nin kapatılması için illegal faaliyetlerde bulunulduğu iddiasını tekrarlayan Çalmuk şunları kaydetti:

“Genelkurmay Başkanlığı uzun süre mahkememizin gönderdiği yazıları cevapsız bırakıp istediğimiz bilgileri göndermedi. İsmail Hakkı Pekin, Hıfzı Çubuklu ve İlker Başbuğ tutuklandıktan sonra yazılarımıza cevap aldık. Örneğin Genelkurmay Başkanlığı, Danıştay cinayetinin şemasını yargılamalar başladıktan 4 yıl ve bu üç isim tutuklandıktan sonra, 2012 yılında gönderdi. Delillerin gizlenmesine, saklanmasına bakın.”

Çalmuk, İlker Başbuğ’un tutukluluğuna gerekçesiz kararlarla devam edilmesine ilişkin olarak da şöyle savunma yaptı:

“İlker Başbuğ hakkındaki tek delil kaçma ve delilleri karartma ihtimali değildi; ama ‘Eski bir Genelkurmay Başkanı nasıl kaçar?’ demek de beylik bir laf. Biz de kaçmayız, ama bizim için de ‘Kaçma ihtimali var.’ dediler.”

Okyanusta Yüzüyor Gibi Oluyoruz

Hüsnü Çalmuk kendisine yönelik suçlamalara ilişkin uzun uzun Yargıtay, AYM ve AİHM kararlarını okuyunca Mahkeme Başkanı tarafından birkaç kez, “Bu kararları biliyoruz. Dosyada olan kararlar. Bunları okumak farklı yere gidiyor. Size yönelik isnatla ne ilgisi var, onu anlatın.” sözleriyle uyarıldı. Çalmuk kararları okumaya devam edince de Başkan, “Okyanusta yüzüyor gibi oluyoruz. Somutlaştırın, tekrara düşmeyin.” diye tepki gösterdi.

Pazartesi günü yine Hüsnü Çalmuk’un savunmasıyla devam etmek üzere bugünkü celse sonlandırıldı.

Müyesser YILDIZ
21 Mart 2024

Kategori:Uncategorized