Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suudi Arabistan ziyaretine katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz’le fotoğrafı kadar, giydiği üniforma da dikkat çekti ve tartışmalara yol açtı.
Çünkü Akar bu önemli resmi ziyarete eğitim elbisesi ile gitmişti.
Sonradan bunun yeni kamuflaj üniforması olduğu anlaşıldı. Eski ve yeni kamuflaj üniforması arasındaki fark da şuydu; Rütbeler omuzdayken, Amerikan ordusunda olduğu gibi göğse indirilmişti. Ayrıca eski üniformada omuzlarda kullanılan yıldız ya da çelenk simgesi kaldırılmıştı.
İyi de bu değişiklik, Suudi Arabistan’a kamuflaj üniforması ile gidilmesinin izahı değildi. Yeni üniformanın gösterileceği yer de herhalde resmi bir ziyaret olamazdı.
Zira TSK İç Hizmet Yönetmeliği’nin “Kıyafet”le ilgili 72. Maddesi’nin birinci fıkrası şöyle:
“Silâhlı Kuvvetler mensupları vazife başında giyecekleri üniformanın şekilleri ve elbisenin kumaş, rengi ve biçimi Silâhlı Kuvvetler Kıyafet Kararnamesine ve kullanacakları eşya ve teçhizat da resmî surette kabul edilen teçhizat talimatları ile tesbit edilen örneklerine uygun olacaktır. Özel kanun mucibince subay ve astsubaylara verilen eğitim, vardiya ve iş elbiseleri, barışta eğitim ve tatbikat yerleri ile kışla sahasından gayri yerlerde giyilemez.”
Aynı maddenin son fıkrasında da, “Her asker, kıyafet kararnamesine göre giyinmeye ve her âmir ve üst de bu kararnamenin muhteviyatını itina ile yerine getirmeye mecburdur. Aksine hareket cezai muciptir” deniliyor.
Söz konusu madde, “Eğitim, vardiya ve iş elbiselerinin barışta eğitim ve tatbikat yerleri ile kışla sahası dışında giyilemeyeceğini” öngördüğüne ve de “savaşta” olmadığımıza göre, Akar’ın Suudi Arabistan’a, tatbikat kıyafeti ile gitmesinin sebebi neydi?
Askeri kaynaklardan, bunun gerçek sebebini öğrendik.
Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı, bizimkileri eğitim elbisesi ile karşıladığı için “mütekabiliyet” gereği, Akar da kamuflaj üniformasıyla gitmiş.
Ancak Kasım 2012’de dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarette resmi üniforma giydiğini hatırlayınca, akla şu sorular geliyor:
“Özel mütekabiliyete değil, yönetmeliğe mi önem veriyordu? Ya da Suudi komutanların resmi konuklarını eğitim elbisesi ile karşılaması uygulaması yeni mi başladı?”
AKAR UMRE YAPTI MI?
Akar’ın Davutoğlu’nun Suudi Arabistan heyetinde yer alması, başka bir konuda daha meraka yol açtı; Acaba Akar Umre programında da var mıydı?
Davutoğlu ile birlikte Suudi Arabistan’a giden Hürriyet’ten Akif Beki’nin, Mekke, Medine, Cidde ve Riyad’da “orta yerde” görünen bakanlar ve kamu görevlilerini isim isim sayarken, “Heyet listesinde Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve maiyeti de yer alıyordu. Seyahat kitapçığında isimleri yazılıydı, katıldıkları toplantı ve temaslardan haberimiz oldu, ama seyahat boyunca hiç rastlaşmadık. Ortalıkta görünmediler… MİT Müsteşarı Hakan Fidan da oradaydı ve bu kez kalabalığa karışmakta bir sakınca görmedi. Misafirhaneye giriş çıkışlarda, tavaf sırasında heyetle birlikte hareket etti. Bir gizem perdesinin arkasında durmadı, namı yerine bizzat kendisi aramızda dolaştı, hem de en ufak bir yabancılık çekmeden” diye yazması, bu merakı daha da arttırdı.
Bu konudaki merakı da giderelim:
Davutoğlu ve beraberindekiler 28 Ocak Perşembe gecesi Suudi Arabistan’a gitti. Akar heyette yoktu.
28-29 Ocak günlerinde İzmir ve Foça’daki birlikleri denetleyen Akar, 29 Ocak akşamı eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’la Karargâh’ta görüştükten sonra 30 Ocak öğlen saatlerinde Suudi Arabistan’a hareket etti. Yani Davutoğlu’nun heyetine 3 gün sonra 31 Ocak’ta dahil oldu.
31 Ocak- 1 Şubat tarihlerinde Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanlığı’nı, Hava Harekat Merkezi’ni ve Kara Harp Okulu’nu ziyaret eden Akar bir de Suudi Kral’la yapılan görüşmeye ve Kral’ın verdiği yemeğe katıldı.
Özetle Akar Riyad’dan hiç ayrılmadı.
Müyesser Yıldız
Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/turkiye-ile-ilgili-oyle-kritik-bir-madde-var-ki-31102003.html