İçeriğe geç

BAYKAL: “SİLİVRİ’YE HAZIRIM”

Galiba CHP’nin eski lideri Deniz Baykal’ın “kaset”ten sonra sus-pus olup, köşesine çekileceği hesaplanmıştı. Ancak ülkenin birlik-bütünlüğü konularında TV’ler aracılığıyla yeniden etkili konuşmalar yapmaya başlaması belli ki birilerinin hesaplarını bozdu ve eş zamanlı iki gelişme yaşandı.

Baykal bir yandan Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından hazırlandığı ve 3 yıla kadar hapsi istendiği duyurulan “fezleke”, diğer yandan Ergenekon’un en uzun tutuklusu Yazar Ergün Poyraz’a ait olduğu öne sürülen bir kitap çalışmasıyla adeta kıskaca alındı. Bunları detaylandırmadan önce peşinen Baykal cephesindeki havayı aktaralım:

Dokunulmazlığının kaldırılması çalışmaları için yakın çevresine, “Umurumda değil, Silivri’ye gitmeye hazırım” diyor!..

Ergün Poyraz’ın kitabı meselesine gelince; Öğrendiğimiz kadarıyla ilk değerlendirmeleri şöyle:

“Kitap meselesi yalansa, Ergün Poyraz’dan yalanlama gelirse sorun yok… Çelişki şu; Bir yandan Ergenekon’un lideri yapılıyorum, öte yandan Ergenekon’un hedefi… Bu tablo her şeyi izah ediyor!..”

Fezleke meselesinde Baykal’ı rahatsız eden tek konu şu; sadece şahsının değil, CHP’nin de suçlanması… Zira Baykal’ın öğrendiğine göre, fezleke Adalet eski Bakanı Seyfi Oktay’la yaptığı telefon görüşmesinden ibaret değil… CHP Meclis Grubu’nda, TBMM Genel Kurulu’nda ve parti faaliyetleri sırasında “Ergenekon” hakkında yaptığı tüm konuşmalar da eklenmiş. Bu konuşmaları Genel Başkan sıfatıyla partisi adına yaptığı için bir anlamda CHP tüzel kişiliği de “sanık” kapsamına alınmış oluyor.

“Kürsü dokunulmazlığı”nın dikkate alınmaması, kürsüde yapılıp, dışarıda da tekrarlanan konuşmaların “suç” sayılamayacağı ve takibatının yapılamayacağı gerçeği bir yana bu “fezleke”nin gerçek sahibi de merak konusu. Zira İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’e göre, Baykal hakkında herhangi bir fezleke hazırlığı yok, Ergenekon Savcısı Öz’e göre ise “var” !.. Baykal hakkındaki “fezleke” ve “kitabın” yegane sıkı takipçisi Star Gazetesi de fezlekenin bu hafta TBMM’ye gönderileceğini iddia ediyor.

İşte bu çelişki ve belirsizlikler, “Baykal’a gözdağı mı veriliyor?” sorusunu akıllara getirdiği gibi, ister istemez Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ait bir konuşmayı hatırlatıyor. Arınç, tam da Baykal’la ilgili kaset iddiasının patladığı günlerde Cihan Haber Ajansı’nın kuruluş yıldönümünde şunları söylüyordu:

“Bir başsavcının çıkıp, ‘Ey CHP, sen Türkiye’de hukuk devletine karşı, onu yıkmak için oluşmuş eylemlerin odağı olmuş bir partisin. Sen her hafta Salı günü TBMM’deki grup toplantısını Silivri’deki mahkeme salonuna döndürüyorsun. Sen hukuk devletinde en büyük suçu işliyorsun’ diyerek, CHP hakkında kapatma davası açmayacağını kim temin edebilir?”

MİT’İN “SAÇMA SAPAN” ŞEMASINA GÖRE LİDER

Star Gazetesi’nin haberine göre, Savcı Zekeriya Öz Baykal hakkındaki fezlekeye MİT tarafından hazırlanan “Ergenekon şemasını” da ekleyecekmiş…

Bu şemanın, Kanada’daki haham Tuncay Güney’in verdiği bilgiler temel alınarak, 2002 veya 2003’te hazırlandığı biliniyor. Listede kimler yok ki; Mesela bir türlü açıklanmadı, ama “1 Numara”nın Engin Alan olduğu konuşuldu… Siyasi kanat lideri ise Baykal. Peşinden Tunca Toskay, Tevfik Diker (Şu anda AKP’nin en büyük destekçisi), Cumhur Ersümer, Eyüp Aşık, Ahad Andican (Başbakan Erdoğan Dolmabahçe’deki açılım konuşmalarının birisinde ondan da alıntı yaptı) vs. gibi isimler geliyor. Şemada Ergenekon’un basın kanadı da var; Bekir Coşkun, Enis Berberoğlu, Ertuğrul Özkök, Dinç Bilgin ve Hüseyin Gülerce gibi…

Ergenekon davası başladığında ortaya çıktı ki, MİT bu şemayı 2003 ve 2006’da Başbakanlığa göndermiş. Haliyle Mahkeme önce MİT’e sordu, “İstihbarat amaçlı belge, delil olarak kullanılamaz” gibi bir cevap geldi. Ardından Başbakanlıktan hem şemanın onaylı suretini istedi, hem de “Ergenekon yapılanmasına dair iddialar hakkında hangi işlemleri yaptınız?” sorusunu yöneltti. Başbakanlık şemayı gönderirken, “İstihbari bilgi olarak değerlendirildiği” bilgisini vermekle yetindi. Bu gelişmelerden sonra “1 numara da dahil örgütün tam kadrosunun açıklanmasında bir engel kalmadığı” söylendi, ama üzerinden 1.5 yıl geçtiği halde “1 Numara”yı öğrenemedik!..

Asıl komedi şu; Zekeriya Öz’ün, Baykal’ın fezlekesine bu şemayı ekleyeceği iddiasından sadece 4 gün önce şemada adı geçen Zaman Gazetesi Yazarı Hüseyin Gülerce, Hürriyet Pazar ekinde Faruk Bildirici’nin hazırladığı Puzzle Portreler’in konuğuydu. Sohbetin bir yerinde bu şema da konu edildi ve bakın Gülerce kelimesi kelimesine ne söyledi:

“O şema maalesef MİT’in içerisindeki bir yanlışlık. Birileri yan yana gelmeyecek isimleri bir araya getirmiş, bunu da belge diye MİT, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı’na göndermiş. Ne Ertuğrul Özkök’le, ne Enis Berberoğlu Bey’le üçümüz bir araya gelmiş değiliz. Beni üzen şey, devlete yakışmayan ciddiyetsizlik. Ben MİT başkanı olsam, bunun hesabını sorarım. Hiçbir kanıt yokken, saçma sapan bir kağıt parçası belge diye iddianamede yer alıyor. Ergenekon davasında yargısız infaz yapılmamalıdır. Bu insanlar yarın beraat ettiklerinde, onlara yargısız infaz yapanlar utanmayacak mı? Onun için bu haberleri verirken, adı geçen şahısların Ergenekon davasında bu işleri yapmış gibi yazılması doğru değil. Zaman gazetesinin buna dikkat ettiğine inanıyorum. Ergenekon davasında ismi geçen insanların bizim camiamıza kötülükleri çok oldu. Onlar bir yanlış yaptıysa, o yanlış bize misilleme hakkı vermez. TSK’da üst kademeye gelmiş, kuvvet komutanlığı yapmış insanlar bu davalardan beraat etsin isterim. Beraatleri, ordumun aklanması bakımından beni memnun eder.”

TAKUNYALI FÜHRER’İN İNTİKAMI MI?

Baykal’la ilgili fezleke ve “Ergenekon şeması”nı böylece özetledikten sonra, kitap meselesine geçebiliriz…

Baykal’ın yakın çevresine, “Kitap meselesi yalansa, Ergün Poyraz’dan yalanlama gelirse sorun yok…” dediğini aktardık ya, hemen duyuralım Ergün Poyraz’ın Avukatı Hüseyin Buzoğlu Odatv’ye, sözkonusu iddiaların yalan ve çirkin iftiralar olduğunu açıkladı. Kendisinin değil, ama bir başka avukat arkadaşının Poyraz’la görüştüğünü ve Poyraz’ın da, “Kesinlikle böyle bir çalışmam olmadı, o CD, disket her neyse de bana ait değil. Sayın Baykal’a yönelik bu komployu şiddetle kınıyorum” dediğini aktaran Avukat Buzoğlu, şu hususlara dikkat çekti:

“Ergün Poyraz’a ait olduğu ve Baykal hakkında çok gizli bilgileri içerdiği öne sürülen belgenin tarihi 21 Aralık 2006 deniyor. Poyraz’a ait ne bilgi, belge, CD varsa Emniyet 19 Eylül 2007’de tutanağa geçirdi. Bu tutanak ve suç unsuru taşıdığı belirtilenler Savcılığa gönderildi. Savcılık da iddianamesine koydu. Duruşmada da Poyraz’a her şey soruldu. Ama ne Emniyet tutanağında, ne Savcılık iddianamesinde böyle bir belge yok, Poyraz’a da duruşmalarda buna ilişkin hiçbir soru yöneltilmedi. Böylesine TSK’yı, Jandarma’yı, ana muhalefet liderini töhmet altında bırakacak, suç unsuru teşkil eden böyle bir belge olacak, bugüne kadar gündeme gelmeyecek ve yer yerinden oynatılmayacak, mümkün mü?..”

“İncelemeleri seneler öncesinde biten Poyraz’ın bilgisayar ve disketlerinin bize 11 Ağustos 2010 tarihinde teslim edilmesinden hemen sonra bu haberlerin gündeme getirilmesi ilginçtir…”

“Bir diğer ilginç tesadüf, bu yayınların Poyraz’ın Takunyalı Führer kitabından sonra başlamasıdır. Bu defa farklı bir tutum sergiledikleri görülüyor. Dava açtılar, ama kitap hakkında hiçbir açıklama yapmadılar. Kitabın içeriğinin tartışılması halinde, gerçeklerin ortaya çıkmasından korktuklarından, Baykal’la ilgili saçma-sapan iddialar gündeme getirilerek, adeta Poyraz’ın geçmişte yaptığı çalışmaların da ‘iğrenç, yalan dolu’ şeylerden ibaret olduğunu göstermeye çalışıyorlar…”

BAYKAL VE “BOZ ÖKÜZ” …

Baykal’ın da affına sığınarak, CHP’nin yeni yönetimine naçizane, bugüne kadar hep TSK için anlatılagelen “Sarı Öküz” hikayesini hatırlatalım.

Hani aslanlar en zayıf olan Sarı Ököz’den başlayıp, sürüyü hallediyor, en son sıra tepedeki Boz Öküz’e geliyor ya… Burada sanki tersi bir süreç çalıştırılıyor. Kim ne derse desin, Baykal madden de, manen de CHP’nin “Boz Öküzü”dür. Ona sahip çıkmak, onu aslanlara kurban vermemek, hem hikayenin, hem ülkenin akıbeti için önemlidir!..

Müyesser Yıldız

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/turkiye-ile-ilgili-oyle-kritik-bir-madde-var-ki-31102003.html

Kategori:Uncategorized