İçeriğe geç

6 Öğretmeni Kurtaran Köyde 20 Yıl Önce Bakın Ne Olmuş?

Değerli hocam, vatansever büyüğüm Nevin Çelik aradı. Bugün Iğdır’ın Bulakbaşı Köyü’nde yaşanan 6 öğretmenin kaçırılması olayından haberim olup olmadığını sordu. Elbette vardı. Ama aramasının asıl sebebi, o kahraman köye teşekkür etmek için bir zincir oluşturmamızdı.

Kendisi Ankara’dan işe koyulmuştu bile! Köyün muhtarı Mehmet Gültekin’in cep telefonunu bulup aramış; bir ilki başardıkları, PKK’lıları püskürtüp öğretmenleri kurtardıkları için tebriklerini iletmiş.

Muhtar Mehmet Gültekin’in telefon numarasını isteyip ben de aradım. Şu ana kadar haberlere yansıdığına göre PKK’lılar okula geldiğinde öğrenciler ve köylüler direnmiş, ancak 6 öğretmeni alıp götürmüşlerdi. Olayın önemli kısmı bundan sonrasıydı. Gelen haberler 2 PKK’lı teröristin kaçırdıkları öğretmenleri 1 saat sonra kendiliklerinden bıraktığı şeklindeydi.

Ancak hiç de öyle olmamış. Muhtar başta olmak üzere tüm köylüler -arabalarla veya yaya- PKK’lıların peşine düşmüş, onları takip etmiş. Köylülerin geldiğini gören teröristler de öğretmenleri bırakmak zorunda kalmış.

Muhtar Mehmet Gültekin bunları anlattı. Tam bir kahramanlık öyküsü değil mi? Hele de bir milletvekili bile PKK’lıların önüne düşüp gitmişken!..

Mehmet Muhtar’dan köy hakkında bilgi aldım. 280 haneli, 2 bin 500 nüfuslu bir köy Bulakbaşı. Köy korucusu falan yok. Bir aşiret köyü. “Köyümüz devletin yanında. Dedelerimiz bu topraklar için ölmüş, biz de ölürüz. Hele öğretmenlerimiz, çocuklarımız için canımızı feda ederiz.” diyor Muhtar Mehmet Gültekin.

“PKK intikam için gelirse? Tedbir alındı mı?” diye sordum. İşte Muhtarın cevabı:

“Gelecekleri varsa, görecekleri de var!..”

Peki Ankara’dan arayan olmuş muydu? Kastım devlet yetkilileriydi. Mehmet Muhtar: “Bir öğretmen annemiz aradı sadece.” deyince anladım ki Nevin Hoca’dan söz ediyor. Saat 21.00 itibarıyla arayan herhangi bir yetkili olmamış.

Geliyorum asıl habere. Nevin Hoca: “Bulakbaşı köylüleri bir ilki başardı.” demişti; ama hayır, bu ilk değilmiş. Mehmet Muhtar’ın anlattığına göre PKK, 1993 veya 1994’te de köye gelip iki köylü genci götürmüş. Aynen bugün olduğu gibi tüm köy peşlerine düşüp gençleri kurtarmış.

Bölücü terörle mücadele için bin dereden su getirip, “açılım-saçılım” peşinde koşanlar acaba bu yürekli köylülerden ders alır mı?

Tebrik ve teşekkürlerimiz Bulakbaşı sakinlerine.

Müyesser YILDIZ

17 Ekim 2012

Kategori:Uncategorized