İçeriğe geç

Taliban Ofisinin Ankara’daki Adresi

Afganistan’daki haber kanalı Tolo News TV, Taliban’ın Türkiye’de ofis açma planı olduğunu duyurdu.

Afgan televizyonunun kaynağı Afgan Yüksek Barış Konseyi idi. Sözkonusu habere göre, Taliban, Katar’daki ofisine eşdeğer ikinci ofisini Ankara’da açmayı planlıyordu. Taliban’ın amacı, NATO üyesi ve Amerikan müttefiki olan Türkiye’nin statüsünü kullanarak, Afganistan’la tanınma ve pazarlık etme avantajı sağlamaktı. Taliban ofisi projesi, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin ziyaretine denk getirilmeye çalışılacaktı.

Birkaç gün önce CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz bir önerge vererek, sözkonusu iddiaları Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na sordu. Özgündüz şunları sordu:

Bahsi geçtiği biçimde Taliban, ülkemizde ofis açmak için herhangi bir başvuruda bulunmuş mudur? Bulunduysa bu konuda ne gibi bir karar verilmiştir?

Taliban’ın böyle bir ofis için başvurmadıysa böyle bir başvuruda bulunduğunda ülkemizin tutumu ne olacaktır?

Taliban’ın ülkemizde ofis açmak isteğiyle ilgili, Afganistan’da herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai, yakın zamanda ülkemize bir ziyaret düzenleyecek midir? Bu konuda herhangi bir çalışma var mıdır?

Doğru, Taliban ofisiyle ilgili iddiaların sorulacağı adres hukuken Dışişleri Bakanlığı’dır. Ama o planın siyasi, daha tepelerde bir adresi daha var. Neresi mi?

Tarih 14 Nisan 2011. Gazetelerde, “Gül’den Taliban Ofisi İşareti” başlıklı bir haber yayınlanır.

Bir gün önce Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari’yi Köşk’te ağırlamıştır. Ortak basın toplantısında, “Türkiye’de Taliban ofisinin kurulmasına dair görüşmeler yapıldığını biliyoruz? Bu görüşmeler hangi aşamada, ofis açılacak mı” sorusu sorulur. Gül şunları söyler:

“Yabancı güçler Afganistan’dan çekilmeye başlayacak. Afgan ordusu ve polisinin, ülkenin güvenliğini devralma sürecine başlayacak. Böyle bir dönemde Afganistan’ın bütünlüğünü sağlaması konusunda başta Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai olmak üzere bütün Afganistan otoriteleri, yetkilileriyle de işbirliği içindeyiz. Çok geniş bir çerçeve içerisinde biz Afganistan konusuyla ilgileniyoruz. Barışa katkı yapabileceğimiz, kalıcı barışı sağlayabileceğimiz her türlü faaliyetin içerisinde olacağız ve olmaya da devam edeceğiz. Bunları sadece Afganistan ile değil, Pakistan ile de koordinasyon içinde yapıyoruz.”

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari de Türkiye’de Taliban ofisi açılması durumunda Taliban liderlerinin Türkiye’ye geçişlerine izin verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine, “Bizler, bizi barışa götürecek her türlü yolu destekliyoruz. Savaş hiçbir zaman bir çözüm değil. Pakistan, her aşamada, diyaloğu destekleyecek. Afganistan yöneticilerinden diyaloğa dönük, sunulacak her türlü çözümü destekleyeceğiz” cevabını verir.

Filmin devamı var.

Hani şimdilerde Ankara’da açılması planlanan Taliban ofisi için, “Katar’daki ofisine eşdeğer ikinci ofis” deniliyor ya, işte Katar ofisi meselesi de 2011’in Aralık ayının sonlarında gündeme gelir. Taliban’ın Katar’da ofis açmak için gizli görüşmeler yaptığı, ancak Afanistan yönetiminin buna soğuk baktığı, Türkiye dışında uygun gördüğü ülkenin Suudi Arabistan olduğu duyurulur. O günlerde Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, “Taliban’ın barış görüşmeleri için Türkiye’de ofis açmasını tercih ederiz” açıklamasını yapar. Afgan yönetimi, görüşmelerde Pakistan’ın desteğinin şart olduğunu da tekrarlar.

Bugün görüyoruz ki, Afgan yönetiminin itirazına rağmen Taliban’ın birinci ofisi Katar’da açılmış. İkinci ofis ise Karzai’nin arzusu üzere ülkemizde açıldı veya açılmak üzere.

Nereden mi çıkarıyorum?

Afganistan Tolo News TV bu haberi 12-13 Aralık tarihlerinde verdi. Önemi ne mi?

12 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve Sürecinin yedinci toplantısı Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi.

İşte Afgan Tv bu zirveden sonra, toplantının ana konusunun Taliban ofisi olduğunu belirtip, “Türkiye Ankara’da Taliban ofisine izin veriyor” dedi.

O zirveyle ilgili bizim dikkatlerimize sunulan ise şu oldu:

Toplantı masasında, üç ülke bayraklarının yer aldığı canlı çiçeklerle hazırlanan bir logo vardı. Ve bu canlı canlı çiçek tasarımını Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Hanım yapmıştı!..

Güzelim çiçekler dururken, kim bakar Taliban’a, değil mi efendim!..

Bakalım PKK, “Tanınma ve Türkiye ile pazarlık etmek” için ilk resmi ofisini kimlerin arabulucuğunda, hangi ülkede açacak?

Silivri, Hasdal, Hadımköy ve Maltepe’ye kucak dolusu sevgiler…

Müyesser YILDIZ

24 Aralık 2012

Kategori:Uncategorized