İçeriğe geç

Darbenin Bilançosu

Türkiye 17 Aralık’tan beri Erdoğan-Cemaat arasında Cumhurbaşkanı Gül’ün ifadesiyle bir “türbülans”ta.

Bu neyin türbülansı; Sadece son 15 günün bilançosunu çıkaralım:

PKK : İmralı kelimenin tam anlamıyla yol geçen hanına döndü. Sadece gazeteci ve akilllerin değil, Kandil’den bir teröristbaşının da Öcalan’la görüştürülmek üzere İmralı’ya götürüleceği bilgisi sızdırıldı, yaprak kıpırdamadı.

MHP lideri Bahçeli, Hakkari Valisi’nin odasından çıkamadığını iddia etti.

Barzani ve teröristbaşı arasında “başkanlık pazarlığı” yürütüldüğü, teröristbaşının Barzani’nin başkanlık talebini kabul ettiği, ancak ikinci isim olarak Leyla Zana’ya önerdiği anlaşıldı.

PKK’nın sözde parlamentosu DTK’nın başkanı, Mardin Bağımsız Milletvekili ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Türk, “Güneydoğu’da özerklik istiyoruz. Kürtler bütün parçalarda özgürlüğe kavuşacak” dedi.

PKK’nın Kandil’deki başı Cemil Bayık, bu süreçte teröristbaşının fotoğraflarının servis edilmesinin “tesadüf” olmadığını söyledi.

KIBRIS : İsrail’in Rum Ordusuyla 13-14 Şubat’ta Rum kesiminin ilân ettiği sözde “münhasır ekonomik bölgede” ortak tatbikat yapacağı, tatbikata 40’ın üzerinde İsrail savaş uçağının katılacağı açıklandı.

Rum Savunma Bakanı Photis Photiou, “Denizaltı doğal zenginliğimizin kullanılmasının, Deniz Hukuku Sözleşmesine göre,vazgeçilemez bir egemenlik hakkı, uluslararası bir hak olduğu gayet açık bir biçimde belirtilmeli ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir üyesi olan AB’ye katılmak isteyen Türkiye bu hakka saygı göstermeli” dedi.

Norveç bandıralı bir sismik araştırma gemisi Doğu Akdeniz’de Rumlar adına araştırma yapmaya başladı. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı, Giresun Fırkateyni ile Norveç gemisine müdahale edildiğini bildirdi. Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, “Türk Fırkateyninin, Norveç gemisini taciz etmesi olayının kabul edilemez olduğunu” belirterek, Türkiye’yi BM ve AB’ye şikâyet etti.

Türkiye’de “Norveç bandıralı” gemi konuşulurken ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın Ankara ziyaretinden hemen sonra Rumların Fransız Total şirketine sismik faaliyetlerde bulunması için ruhsat verdiği, Fransızların 1 Mayıs’a kadar Doğu Akdeniz’de petrol araştırması yapacağı ortaya çıktı.

SURİYE : PKK’nın uzantısı PYD üç yerde özerklik ilân etti.

ABD, Suriye-Türkiye arasında “tampon bölge” kurulmasını istiyor, TSK karşı çıkıyordu. Cumhurbaşkanı Gül Roma’da yaptığı açıklamada “tampon bölgenin” de ötesinde, TSK’nın Suriye’ye müdahale edebileceği sinyalini verdi.

SOYKIRIM İFTİRASI : İktidar, teröristbaşının “Ermeni soykırımı yapılmıştır. Türkiye tarihiyle yüzleşmeli” mektubunun kamuoyuna açıklanmasına izin verdi.

Peşinden Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’de Ermeni meselesiyle ilgili tabular yıkılmış vaziyette. Her şey tartışılıyor. O yıllarda acılar bu topraklarda yaşandı. Ortak acılar bunlar. Bunları söyleyebilmeliyiz. Ama başka acılar da yaşandı. Acılardan birini öne çıkartmanız eksik olur. Bizim kendimizi rasyonel bir biçimde anlatabilmemiz lazım. Bu konularda sessiz diplomasi yapmak gerekiyor” dedi.

İsveç’in Başkenti Stockholm’de sözde Ermeni ve Süryani soykırım anıtı dikilmesi kararı alındı.

KARADENİZ : ABD’nin gözü yıllardır Karadeniz’de, Trabzon’daydı. Rusya’da hafta sonu açılışı yapılacak 2014 Soçi Kış Olimpiyatları bahanesiyle ABD’nin Akdeniz’deki 6’ıncı filosunun amiral gemisi “Mount Whitney” ile destroyer “Ramage” sessiz sedasız Boğazlardan geçerek, Karadeniz’e çıktı. Savaş gemilerinin Trabzon ile Soçi arasında konuşlanacağı bildirildi.

Bakalım Başbakan Erdoğan’ın Almanya gezisi nelere malolacak?

Biz neyi konuşuyoruz; Yok Cemaat AKP’ye darbe yapıyormuş… Yok AKP, “paralel devlet”le mücadele ediyormuş…

Doğru “darbe” de var, “paralel devletler” de… Ve el birliğiyle Türkiye’ye darbe yapıyorlar!..

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler

Müyesser YILDIZ

4 Şubat 2014

Kategori:Uncategorized