İçeriğe geç

“Özel” Bombalar: TSK’nın “Balyoz” Çözümü Ne? Hangi Komutanlara, Niye Kızgın? Adalet Bakanıyla Ne Görüştü?

Türkiye “dinleme-kaset” furyasıyla meşgûlken, Genelkurmay Başkanlığı’nda “kumpas”ı bozmaya yönelik hummalı çalışmalar sürüyor. Yeniden yargılamanın süreci uzatmasınden ve sonucun değişmemesinden endişe eden Genelkurmay’ın, İnfaz Yasası’nda yapılacak değişiklikle tahliyelerin sağlanması görüşünde olduğu bildiriliyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in bizzat takip ettiği çalışmalar ve bu konuda yaptığı son değerlendirmelerden önce şu sıcak gelişmeyi haber vereyim:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ geçen hafta içinde Karargâha gitti ve “kumpas” çözümleri ele alındı. Çalışmaların birlikte yürütülmesi kararlaştırıldı.

Genelkurmay Başkanı Özel’in “bomba” gibi değerlendirmelerine gelince;

Geçen hafta bir grup askerle “dertleşip” bir anlamda içerdeki subaylara mesaj gönderen Özel’in şunları söylediği öğrenildi:

“Hiç hak etmediğim eleştiri ve saldırılara maruz kaldım. Eşime bile hakaret edildi. Göreve geldiğimde bu davalar bitmek üzereydi. Buna rağmen ilgilendim, ilgilenmeye devam ediyorum. Ben gidersem daha kötü olur, kimse ilgilenmez. Karacıları tahliye ettirdiğim iddia edildi. Böyle birşey sözkonusu değil. Jandarmalar da benim öğrencimdi. Öyle bir şey yapmış olsam, onları niye tahliye ettirmeyeyim?”

-Önceki Komutanların Hatası-

İsim vermeden önceki Genelkurmay Başkanları Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ’u bu süreci “iyi yönetemedikleri” için eleştiren Özel, Işık Koşaner için de, “İstifa etmemesi gerekiyordu. Bunu kendisine de söyledim, ‘istifa etmeyin, birlikte mücadele edelim, direnç gösterelim’ dedim” yorumunu yaptı.

-Genelkurmay’ın Çözümü-

Genelkurmay Başkanı Özel’in, “çözüm”e ilişkin görüşleri de şöyle:

“Önümüzde sadece Balyoz yok. Şu anda binin üzerinde subayla ilgili dava var. Bunlarla da uğraşıyor, hepsine çözüm bulmaya çalışıyoruz. Balyoz’da yeniden yargılama süreci uzatır, sonuç da değişmeyebilir endişesi taşıyoruz. Bizim tercihimiz İnfaz Kanunu’nda değişiklik yapılması yönünde.”

Peki Genelkurmay, İnfaz Yasası’nda nasıl bir değişiklik istiyor? Kulislerde konuşulan teklif şu:

“İnfaz hesaplamalarında 1/6 oranı uygulansın. Bu sadece hükümete karşı işlenen suçları kapsasın. Böylece PKK’yı da kapsama endişesi ortadan kalkar.”

Bu teklif kabul edildiği takdirde, tutuksuz yargılanırken 21 Eylül 2012’deki karar duruşmasında tutuklananlar, yani 1.5 yıldır hapiste olanlar hariç, tüm subayların tahliye olabilecek.

Genelkurmay’ın bu teklifinin Adalet Bakanlığı’na iletildiği, ancak AKP içindeki Cemaat yanlılarının direnişi sebebiyle şimdilik gündeme getirilmeyip, seçimden sonra ele alınmasının kararlaştırıldığı da belirtiliyor.

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler

Müyesser YILDIZ

27 Şubat 2014

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/adalet-bakaniyla-karargahta-ne-gorustu-2702141200.html

Kategori:Uncategorized