İçeriğe geç

Silivri’de Bilek Güreşi Veya “Mülk” Çökerken!.. Ergenekon Hükmü Yok Sayılır mı?

Çağlayan Adliyesi’nden tahliye kararları beklenirken, Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi sadece tutuklulara değil, Meclis’e karşı bayrak açtı. “ÖYM’lerin kaldırılması kararını tanımıyorum. Kimseyi de tahliye etmiyorum” dedi.

Bu gelişme için, “Şok!.. Kimse beklemiyordu” deniyor. Hayır, ben bekliyordum. ÖYM’lerin kaldırılması çalışmaları sırasında günlerce TBMM’de dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım, 7 Mart’ta da 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin “direnişin kalesi” olacağını yazdım. (http://www.odatv.com/n.php?n=2-yilda-anca-yazariz-0703141200)

Ergenekon mahkemesinin elindeki en büyük koz ne; 7 ay geçtiği halde gerekçeli kararı yazmamış olması. ÖYM’leri kaldıran paket görüşülürken, kanunda zaten var olan, “15 günde yazılır”ın altı bir kez daha çizildi, o kadar. Yazılmazsa, yaptırımı ne olacaktı? Hakimler hakkında soruşturma açmak, belki de görevden almak. Ya sonra? Gerekçeli kararı kim, nasıl yazacak ve içerdekiler tutuklu olmaya devam mı edecek? Bu soruların cevabı verilemedi.

Oysa, “15 gün içinde karar yazılmazsa, kısa kararla Yargıtay’a gidilir” şeklinde bir teklif vardı, ama bu tümüyle AKP içi dengeler yüzünden pakete konamadı.

TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya’nın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, “Sayın Bakan, sorunun çözüleceği yer burasıdır. İçtihada, hâkimlerin tercihine bırakmayalım” demesi bundandı.

Şu anda önümüzdeki şöyle bir tablo var; İstanbul’un içinde biri Çağlayan, diğeri Silivri’de iki ayrı hukuk doğdu. Yani “mülk” çöküyor, “paralel hukuk” yeni bir kaosu körüklüyor.

Peki bundan sonra ne olacak? HSYK, Ergenekon davasını 13’üncü Ağır Ceza’dan alıp, bir başka mahkemeye verebilir mi? Meclis’le böylesine bilek güreşi yapan bir mahkemenin Ergenekon kararının da yok sayılması gerekmez mi?

AKP’nin Meclis’teki önemli hukukçu isimlerinden birisi şunları söyledi:

“13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu tutumu kesin el çekme sebebidir. Artık gerekçeli karar bile yazamaz. Yasama organına, kanuna karşı gelerek karar verme yetisini ve tarafsızlığını yitirmiştir. İçtihadlara göre, kararı bu mahkemenin yazması gerekiyor olsa bile, yazamaz. HSYK olaya el koyup, dosyayı başka mahkemeye vermelidir.”

-Fiili Durum; Patır Patır Tahliye-

İktidarın bir başka hukukçu isminin değerlendirmesi ise şöyle:

“Üstün norm, yani Anayasa ve kanunlar her zaman kazanır. Mahkemenin verdiği hüküm yok sayılamaz, ama peş peşe tahliyeler olur, yani fiili durum doğar. Biraz daha bakılır, sorun çözülmezse Meclis yeniden devreye girer.”

-HSYK3. Dairesi Yarın Toplanacak-

Songelişmeler üzerine HSYK 3’üncü Dairesi de yarın toplanıp, Ergenekon davasının 13.Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınıp, alınmamasını görüşecek.

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler

Müyesser YILDIZ

10 Mart 2014

Kategori:Uncategorized