İçeriğe geç

Yargıda 6 Bin Kişilik “Paralel” Liste

Bugün iktidarı destekleyen Star Gazetesi’nde, “Paralel İsyanı Yargıda Birlik Platformu Getirdi” başlıklı bir haber var.

Doğru!.. “Parallelere” karşı yargıda birlik sağlanıyor, ama nasıl?

Önce Star’ın haberinde yer alan bilgileri aktarayım, sonra da yargı kulislerinde konuşulanları.

Star’ın haberi özetle şöyle:

“HSYK başta olmak üzere yargı bürokrasisine hakim olan paralel yapının uygulamalarından rahatsız olan hâkim ve savcılar, bu gidişata ‘dur’ demek için sosyal demokrat, ülkücü ve Alevi duyarlılığı olan hâkim ve savcıların da içinde yer aldığı Yargıda Birlik Platformu oluşturdu. 17 Aralık operasyonu öncesinde kuruluş çalışmaları başlatılan Platform, operasyondan sonra çalışmalarına hız verdi ve ilk toplantısını geçtiğimiz günlerde Konya’da yaptı. 142 hâkim ve savcının görev yaptığı Konya’daki toplantıya yaklaşık 300 hakim ve savcı katıldı.”

Habere göre, platform kısa süreli olmayacak, yargının her türlü sorunu için mücadele verecekmiş. Ayrıca hâkim ve savcıların özlük haklarının iyileştirilmesi ve disiplin affı konusunda Adalet Bakanlığı nezdinde çalışma başlatmış ve bu konuda önemli bir aşama kaydetmişler. Platform, yargının sorunlarını iletmek üzere TBMM’de grubu bulunan partileri ziyaret etmeyi de gündemine almış.

12 Eylül 2010’daki Anayasa referandumu sürecinde yaşananlara benziyor değil mi? O zaman “Yargıdaki Dedelere” karşı örgütlenme, şimdi “paralellere” karşı. YARSAV’a karşı Demokrat Yargı kuruldu, “evet” oyu içi çalıştı. Lâkin Anayasa değişikliğinin ardından yapılan HSYK seçimlerinde dernek karıştı. Bakanlığın yanında yer alan eş başkan Osman Can görevi bırakırken, diğer eş başkan Orhan Gazi Ertekin yaşadığı hâyâl kırıklığını, şu örnekle açıkladı:

“Bir hâkim, ‘Bakanlık eşeği aday gösterse, eşeğe de oy veririm’ dedi.”

İnşallah bu yeni platformun akıbeti böyle olmaz temennisiyle, Star’ın haberinden devam edelim. Platformu şu isimler kurmuş:

“Ankara Başsavcı Vekilleri Ramazan Kaya ve Harun Kodalak, Ankara 5. İş Mahkemesi Hakimi Gülsün Mısır, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin, İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç, Yargıtay Tetkik Hakimi Erkan Özkaya, Gölbaşı Başsavcısı Ali Çalık, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Basri Bağcı, Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Taşkın.”

Listede en dikkat çekici isim 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin. Neden mi? 2009’da dönemin Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve YARSAV Başkanı olan Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun kendisi ve Yargıtay’ın telefonlarının dinlendiği iddiası üzerine TİB’de araştırma yapmaya yeltenen hâkim oydu. Başına gelmeyen kalmadı. TİB’de baskı gördü, buradaki bilgileri dışarı çıkarmasına izin verilmedi. O da gördüğü baskıyı tutanağa geçirip, Mahkemeye gönderdi. Mahkemenin “soruşturmanın genişletilmesi” kararı üzerine ikinci kez TİB’e gitti, kimlerin nasıl dinlendiğini ortaya çıkardı. Ödülü ne mi oldu; HYSK, “Kurumlar arası çekişme ve çatışma varmış izlenimine yol açtığı, basın ve kamuoyunda kurumlar arasında tartışmaların yaşanmasına ve gereksiz yere bir kısım soruşturmaların yapılmasına sebep olduğu” suçlamasıyla soruşturma açtı.

Bu örnek, yargıda “paralellere” karşı gerçekten bir ittifak sağlandığını gösteriyor.

-Ya Bizdensin, Ya Cemaatçi-

Ancak yargının başka cenahlarında, özellikle YARSAV kanadında anlatılanlar hiç de iç açıcı değil.

İddialar şöyle:

Operasyonu, Adalet Bakanlığı’nın en üst düzey bürokratları yürütüyor.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen, HSYK için yine blok liste çıkarılacağı belirtiliyor.

Seçimlerde işbirliği teklifini kabul etmeyenlere, “Elimizde 6 bin kişilik paralel hâkim-savcı listesi var. O listeye sizi de katarız” şeklinde gözdağı veriliyor.

Adalet Bakanlığı bürokratlarının bu görüşmelerde dillendirdiği çok önemli bir konudan daha söz ediliyor.

“Bu ülke Genelkurmay Başkanı’nın yargılandığını gördü. Yargıtay üyelerinin de yargılanacağını görecek” diyorlarmış.

Eğer doğruysa, sorulacak tek bir soru var; Yargı bu defa nereye savruluyor?

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak, Şirinyer ve Eskişehir’e kucak dolusu sevgiler

Müyesser YILDIZ

23 Nisan 2014

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/elimizde-6-bin-kisilik-paralel-hkim-savci-listesi-var-o-listeye-seni-de-katariz–2304141200.html

Kategori:Uncategorized