İçeriğe geç

Bomba İddia: Yargıtay Başkanı İstifa Edebilir

İktidarın “paralel devletle” mücadele kapsamında Meclis’e getirdiği yüksek yargıya yönelik düzenlemelere tepki gösteren Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın istifasının gündemde olduğu öne sürülüyor. Normalde Şubat ayında yaş haddinden emekli olacak Alkan’ın, istifa yoluyla yeni Başkanı yeni yargının seçmesini engelleyeceği bildiriliyor.

İktidar ile “paralel devletin” egemenliğinde olduğu iddia edilen Yargıtay arasındaki mücadele Haziran ayından beri sürüyor. Yargıtay Başkanlar Kurulu seçimini “paralel” olduğu belirtilen ekibin kazanmasından sonra daire üyeleri ve dairelerin görev bölümünde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Bunun üzerine iktidar, yüksek yargının yapısını değiştirmeye yönelik yeni bir paket hazırlayarak, yeni üyeler ve yeni dairelerle dengeleri değiştirmek üzere harekete geçti.

Halen Meclis’te görüşülmeye devam eden paketle ilgili önceki gün sert bir açıklama yapan Yargıtay Başkanı Ali Alkan, “Düzenlemeler öncesinde bize sorulmadı. Bu müdahale daha ne zamana kadar devam edecek?” diye sordu.

Adalet Bakanlığı da aynı sertlikte bir cevapla, Alkan’ı “paralel yapıya dolaylı destek vermekle” suçladı. Bakanlık açıklamasında, “Yargıtay Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerin kimleri ve hangi çevreleri rahatsız ettiği herkesin malumudur. Yargıtay Başkanı bu şahsi açıklamasıyla söz konusu çevrelere dolaylı da olsa destek vermiştir” denildi. Açıklamada, Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun görüş verilmemesi yönündeki kararına rağmen Yargıtay Başkanı’nın şahsi düşüncelerini sanki Yargıtay’ın kurumsal görüşüymüş gibi yansıttığı, bunun etik bir davranış olmadığı da vurgulandı.

-Şubat’tan Önce Giderse-

Bu restleşmeden sonra Yargıtay’da Başkan Alkan’ın koltuğunu zamanından önce boşaltabileceği konuşulmaya başlandı.

Yargıtay Başkanları normalde 4 yıllığına seçiliyor. Alkan bu görev 7 Mayıs 2012’de geldi, ancak Şubat’ta yaş haddi dolacağı için mecburen emekli olacak.

Alkan Şubat’a kadar görevine devam ederse, Meclis’te görüşülen düzenlemeler yürürlüğe girmiş olacağından Başkanı da haliyle yenilenmiş Yargıtay Büyük Genel Kurulu seçecek.

Ancak Alkan yeni paket yürürlüğe girip, yeni üyeler atanmadan istifa ederse, 15 gün içinde seçim yapılması gerektiği için Başkanı mevcut yapı belirleyecek.

İşte Yargıtay’da şimdi bunlar konuşuluyor.

Öte yandan Ali Alkan’ın o sert açıklamayı iktidarın iddia ettiği gibi, Başkanlar Kurulu’na götürmediği belirtilirken, Yargıtay’daki “malûm” gruplar dışında diğer kesimlerde herhangi bir heyecan yaratmadığı, itirazlarında haklı olsa bile “çok geç kaldığı” söyleniyor. “Açıklamam bireysel” ifadesinin kısmen doğru olduğunu vurgulayan Yargıtay üyeleri, Alkan’ın Haziran’dan beri “malûm” üyeler dışında kimseyle görüşmediğine, dolayısıyla zaten Yargıtay’ın tamamını temsil etmediğine dikkat çekiyorlar.

-Cumhuriyet Başsavcısı Kim Olacak?-

Yargıtay’da Mayıs ayında önemli bir seçim daha var; Cumhuriyet Başsavcısı seçilecek. İktidarı destekleyen kalemler şimdiden mevcut Başsavcı Hasan Erbil için kolları sıvarken, kulislerde müstakbel Başsavcının ismi bugünden kesin bir dille telaffuz ediliyor.

Halen bir Ceza Dairesi’nin başkanlığını yapan bu ismin, şimdilerde “paralel yapıdan” ayrılmış gözüktüğü ve hem Erdoğan Ailesi’ne, hem Erdoğan’ın çok güvendiği bir işadamına yakın olduğu anlatılıyor.

“Paralel” veya “parelele yakın” bazı isimlerin de kendilerini “demokrat” olarak gösterip, Cumhuriyet Başsavcılığı’na aday olmayı düşündüğü, ancak Yargıtay Büyük Genel Kurulu’ndaki oylamada en fazla oyu alan 5 aday arasından nihai seçimi Cumhurbaşkanı yapacağı için şanslarının bulunmadığı da kaydediliyor.

-Sır Yolsuzluk Dosyası-

Öte yandan uzun zamandır Yargıtay’ın kritik dairelerinin, yeni yargı düzeni devreye girmeden, yani görevden alınmadan önce kritik dosyaları bitirmek için hummalı şekilde çalıştığı konuşuluyordu.

Nitekim yolsuzluklara bakan 5. Ceza Dairesi’nin Erdoğan ve AKP’ye yakın isimlerden birisi hakkında verdiği cezayı onadığı, bunun hangi dava olduğunun da sır gibi saklandığı öğrenildi.

Mamak, Şirinyer, Eskişehir, Malatya ve Antalya’ya kucak dolusu sevgiler

Müyesser YILDIZ

26 Kasım 2014

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/yargitay-baskani-istifaya-hazirlaniyor-2611141200.html

Kategori:Uncategorized