İçeriğe geç

Yeni Yargı İçin Kılıç Engelini “Aşma” Planı: Cuma Onay… Cumartesi Yayın… Pazar Seçim…

İktidarın yüksek yargıdaki Cemaat gücünü kırmak için hazırladığı yargı paketinin TBMM’de kabulünün ardından tüm dikkatler seçim takvimine çevrildi. İddialara göre, CHP’nin yürütmenin durdurulması ve paketin kritik maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurusunu, AYM’nin de yürütmenin durdurulması kararını vermesini engellemek için yeni üyeliklerin seçim işi hafta sonu bitirilecek.

Bilindiği gibi, Danıştay ve Yargıtay’da üye ve daire sayısının arttırılmasını öngören paketin görüşmeleri Salı akşamı tamamlandı.

Şimdi yüksek yargıda Anayasa Mahkemesi’nin olası bir engelini aşmak için ilginç bir takvimden söz ediliyor.

Bu takvime göre, Erdoğan paketi Cuma akşamı onaylayacak, Cumartesi günü de Resmi Gazete’de yayınlanacak. Ve Pazar günü HSYK yeni üyelerin seçim işini tamamlayacak.

Böylece CHP’nin yürütmenin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne gitmesinin, AYM’nin de toplanıp, karar vermesinin önüne geçileceği, sonradan üyeliklerle ilgili iptal kararı verilse bile seçimler yapıldığı için geriye yürümeyeceği öne sürülüyor.

İktidar ve HSYK’nın, “Başkan Haşim Kılıç’ın ne yapacağı belli olmaz” endişesi taşıdığı belirtiliyor. Bunun sebebi ise İktidarla Yargıtay Başkanı Ali Alkan arasında yargı paketi nedeniyle yaşanan restleşmenin ardından Başkan Haşim Kılıç’ın geçen hafta yaptığı açıklama.

“Yargıda belli bir gerilim var, ama bu öteden beri var” diyen Kılıç, gerilimin kaynağına ilişkin bir soru üzerine, “Gerilimin kaynağı, yargıyı ele geçirme çabası. Biri hâkimiyetini sürdürmek, diğeri de onun etkisini kırmak istiyor. İki taraftan biri yargıyı ele geçirmek istiyor” yorumunu yapmıştı. Gerilimin taraflarını, “Hükümet ve Yargıtay’daki hâkim grup” diye tarif eden Kılıç, “Yargıtay’da Gülencilerin hâkimiyeti” iddiaları için, “Birlikte davranan böyle bir grubun olduğu anlaşılıyor” demişti. AYM Başkanı Kılıç, “Bu gerilim ne zaman biter?” sorusuna da şu cevabı vermişti:

“Bir taraf hâkim olduğu zaman biter. Siyasi aktörlerin, sivil toplum kuruluşlarının yargıyı ele geçirme çabasından vaz geçmesi lâzım. Tabii herkes böyle büyük bir gücü kendi lehine kullanmak istiyor. Ama bu yanlış. Bu nedenle gerilimler yaşanıyor.”

İşte Kılıç’ın özellikle bu son sözleri, iktidar cenahında “iptal” sinyali olarak algılandı.

-Yeni Üyeler Belli Gibi-

Yeni düzenleme ile Yargıtay ve Danıştay’a 150 civarında yeni üye seçilecek. Seçilecek üyelerin de hemen hemen bugünden belli olduğu söyleniyor.

Kanun Meclis’te görüşülürken yapılan hazırlıklar kapsamında 3 bin civarında hakim ve savcının yüksek yargı üyeliklerine seçilme şartına sahip olduğu görüldü. Bunlar arasında 600 kişinin ön plana çıktığı, 150 kişilik listenin de neredeyse oluşturulduğu ve resmi seçimin hafta sonu gerçekleştirilebileceği bildiriliyor.

2010 Anayasa referandumu ile dizayn edilen yargı, 4 yıl hüküm sürdü. Bakalım bu yargının ömrü ne kadar olacak, daha önemlisi Türkiye’ye bir gün adalet gelecek mi?

Mamak, Şirinyer, Eskişehir, Malatya, Antalya ve Foça’ya kucak dolusu sevgiler

Müyesser YILDIZ

4 Aralık 2014

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/cuma-onay…-cumartesi-yayin…-pazar-secim..-0412141200.html

Kategori:Uncategorized