13 Mart Pazar günü Türkiye’nin Başkenti Ankara, Ankara’nın kalbi Kızılay büyük bir katliamla sarsıldı.
2 canlı bomba, üniversiteli, liseli, sporcu, taksici, emekli öğretmen, memur tam 36 canı yok etti.
2 gün Kızılay beyaz branda bezleriyle kapatıldı… Temizlik, tamirat yapıldı…
Artık Kızılay ıpıssızdı…
3’üncü gün bazı siyasiler olay yerine gidip, karanfil bıraktı, dua etti. Gidenler arasında Başbakan Davutoğlu ve eşi de vardı…
Sonra bazı sivil toplum örgütleri, vatandaşlar gitti. Patlama bölgesine yakın bir bank, anıta dönüştü… Karanfiller… Türk bayrakları… Katliama kurban gidenlerin fotoğrafları, onlara dair notlar… Ve mumlar…
Katliamın 7’sinde milyonların toplanması gerekirken, Kızılay da o anıt da yine ıpıssızdı… Çünkü yabancılardan bir “patlama” ihbarı daha gelmişti…
Türkiye Barolar Birliği ve Gazeteci-Yazar Nihat Genç, burada “Vatan Nöbeti” tutulması için harekete geçti. Katliam yerinde nöbete duruldu…
Ama… Gelenler giderek seyrekleşti… Gelip geçerken durup, fotoğraf çeken, dua eden birkaç kişi kaldı…
Ah o karanfil ve bayrak öbekleri olmasa!.. Bir tek onlar burada bir şeyler yaşandığını hatırlatıyor, gelip-geçenler içlerinden de olsa teröre lanet edip, gidenler için bir Fatiha okuyordu!..
Ve acı son… Katliamın 15’inde orada ne karanfil kaldı, ne bayrak, ne notlar, ne pankartlar, ne de giden canların fotoğrafları… Kim aldı, kim topladı?.. Niye ve ne hakla?..
Böylece gördük ki, bizim acımız ve yasımız sadece 15 gün sürermiş…
Başımıza ne geldiyse, bu unutma hastalığından, unutma isteğinden, gerçeklerken kaçmaktan gelmedi mi?..
Bir de acımıza ortak olmadıkları, bayraklarını yarıya indirmedikleri, Eyfel’i Türk Bayrağı ile donatmadıkları, “Hepimiz Türk’üz” tweetleri atmadıkları için Batılılara kızmıyor muyuz?
Var mı böyle bir hakkımız?.. Acısına, canına, kendisine sahip çıkmayana, kim sahip çıkar ki?!.
Orasını bir anıta dönüştürmemiz gerekmiyor muydu?.. Kanla çalınan geleceğimiz Destina Peri, Elif, Ozan Can, Elvin Buğra, Murat için…
ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR NEREYE KADAR
Özetle bir kez daha ateş sadece düştüğü yeri yaktı…
O ateşte kavrulanlar henüz kendine geliyor, duygu ve düşüncelerini paylaşıyor.
İşte onlardan biri; Katliamda hayatını kaybeden emekli öğretmen Yaşar Durakoğlu’nun oğlu Saygın Durakoğlu’nun “ateşin düştüğü yerde” hissettikleri… Okuyalım ve sadece bir kez daha düşünelim…
“Önce bir ses duyarsın gökleri delercesine yankıyla… Bakarsın yukarı nedir diye… O arada yanında babası Şırnak’ta subay olan yeğenin bütün alışmışlığıyla tanımışlığıyla ‘dayıııı bombaaaa’ der. Üstelik çok uzaklardan Armada’dan duyarsın bu sesi. Sonra eş-dost aramaya başlar. Hemen aklına baban gelir, ararsın cevap vermez. Kızılay’da olduğunu bilirsin, beklersin bir kaç saat, belki yürüyerek gelir, vasıta bulamamıştır dersin… Sonra hastaneler… Yaralı listelerinde yoktur. Konduramazsın ya ona birşey olmayacağını. hastanede yaralı yakınlarının halini görünce üzülürsün, dayanamazsın. Sonra Kızılay, kimsecikler yok ortalıkta. Her yer kapalı, ama bakarsın girebildiğin yerlere. Ordan birileri konuşur, ‘abiiii yer yarılmış yaaaa, çukur olmuş’. Bir kaç kişi daha vardır Kızılay’da, onlar da yakınlarını arıyor, başka da kimse yok, birkaç polisten başka. İşte o polisler son çare bir de adli tıppa gidin der. Gitmek istemezsin, ama saatler geçmiştir babandan haber yok. Yine kondurmazsın, ama istemeye istemeye yolunu tutarsın. Yine de konduramazsın. Kapıda biri haber alınamayanların ismini alır. Sıradan yazdırırsın halaaa konduramazsın, ama saatler geçmektedir. Bir bakarsın etraf gençlerin aileleriyle anne ve babalarıyla dolu, yine dersin ne acı. Herkes perişan. Kızılay’da yakınlarını ararken rastlaştıkların, birer birer içeri çağrılıyor, onlara da acırsın. Saatler geçer çağırılmadığına sevinirsin, belki içerde değildir diye ama kafandaki soru seni bırakmaz (nerede baban?) Sonra içeriden bir yetkili demir kapının ardından belirir, ‘Daha ne kadar bekleyeceğiz’ deyince, sorar “kimden haber alamıyorsunuz’… İsmini söylerim babamın. O an bütün soğukkanlılığıyla telefonundan bakar listeye, ‘İçeride’ der, ‘başınız sağolsun’… Ateşin düştüğü yerdesin. İnanamazsın, acın büyük. Ama almazlar içeri teşhis için beklersin saat gece 3’den sabah 5.30’a kadar. İşte o bekleme sürecinde bile ümit edersin. Sonra bağırırlar, ‘Yaşar Durakoğlu’nun yakını!..’. Teyzemin oğlu yanımda, önce o girecek çok kötü durumda belki. Sonra bir çadır, soğukkkk, sarı renkte belki de hayatım boyunca onu unutamayacağım. Yine birileri var ağlıyor. Teyze oğlu bakıyor, ‘tamam o’ dercesine… O ağır kafa sallaması, sonra da benim önümü açması ‘buyur bak’ diye. Ne zor o hali, belli ki bombanın etkisi, yine de teselli bedeni sağlam. Savcının birkaç kağıdı imzalamasıyla aldık cenazemizi.
Sonrası malum. Ama cenazemiz dışında birşey yoktu elimizde. Merak ediyorsun neredeydi, nasıl oldu diye, üzerinde ne vardı. Ama soruşturma bitmeden bilgi verilmez, eşyaları da. Sonra aradan bir hafta geçer adliyenin soğuk koridorunda sana bir çuval verirler üzerinde B12 yazıyor… Elinde torba, gözünde yaş ,yanında canının canı ablan çıkarsın dışarı.
Bu yazıyı kimsenin acıması ya da acımızı anlaması adına yazmadım. Küçücük yavruların, minik bedenlerinin karaya vurduğu, ardından insanların aynı sahilde güneşlendiği, küçücük çocuklara tecavüz edildiği, gencecik insanların bombalar sonucu öldüğü, gencecik polislerin, askerlerin gün be gün şehit düştüğü bir ülkede ne kadar duyarsız kalabiliyoruz. Ateşin düştüğü yer hep çooook uzaklarda olmuyor. Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın, bize de bunu unutturacak bir acı yaşatmasın. Babacım seni çok seviyorummmm!..”
Yabancı ülkeler kendi vatandaşlarını Türkiye’yi terk etmeleri için peşpeşine uyarıyor… Ama bizim gidecek bir yerimiz yok ki!.. Gidemeyeceğimize göre, mücadele edeceğiz. Bunun ilk şartı da unutmamak ve unutturmamaktır!..
Geçen haftaki fotoğraflar:
Müyesser Yıldız
Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/turkiye-ile-ilgili-oyle-kritik-bir-madde-var-ki-31102003.html