İçeriğe geç

“Bekir’i mi Başbakan Yapacakmışız?”

Ahmet Davutoğlu’ndan sonra Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığına getirilecek isimle ilgili tahmin ve yorumlar tam gaz sürüyor. Kimin olacağı netleşmese de kimin olmayacağı kesinleşmiş gibi. İlk günden 3-B (Berat Albayrak, Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım) formülü diye sunulan isimlerden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Başbakanlık ihtimali başlamadan bitti. Zira 22 Mayıs’taki AKP Olağanüstü Kongresi’nde Bozdağ’a Divan Başkanlığı görevi verilmesi kararlaştırıldı. Hem de daha Davutoğlu, Erdoğan’la görüşmeden önce.

Davutoğlu’nun aylardır “beklenen sonu” sonrasında Ankara’da siyaset toz duman. AKP kulislerinde, hem sürecin perde arkası, hem de Başbakan adaylarıyla ilgili spekülasyonlar hakkında ilginç değerlendirmeler yapılıyor.

-Çarşamba Görüşmesini Kim İstedi?-

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Salı günü AKP Grup toplantısında yaptığı “veda” niteliğindeki konuşmanın ardından, hemen Başbakan adaylarının isimleri de dillendirilmeye başlandı.

Ardından Çarşamba günü saat 18.00’de yapılan görüşmenin, Davutoğlu’nun o akşam Miraç Kandili’ni tebrik için Erdoğan’ı aradığında kararlaştırıldığı duyuruldu. Gerçekte ise randevu talebinde bulunan ve Perşembe günü yapılacak olağan görüşmenin öne çekilmesini isteyen Davutoğlu olmuş. Saray kaynaklarının görüşme için, “Sayın Başbakanı kabul olağan haftalık görüşme” demesinin sebebi de buymuş.

Saray’a yakın isimlerin, Davutoğlu’nun “acelesi” konusundaki yorumları şöyle:

“Niye Perşembe yerine Çarşamba görüşmek istedi? Çünkü o gün hiçbir geçerliliği olmayan AB’ye vizesiz seyahat konusunda tavsiye kararı çıkacaktı. Bu ‘başarı’nın mimarının kendisi olduğunun altı çizilecekti. Olağanüstü bir durum varmış havası vererek ve istifası cebinde söylentileri ile piyasa hareketlenecekti. Ayrıca o gün ‘Gerekirse Suriye’ye tek başına gireriz’ şeklinde bir açıklama yapmıştı. Özetle, ‘siyasi istikrarsızlık var’ mesajı verilmeye çalışıldı.”

-O Toplantıda Berat Albayrak Yoktu-

Davutoğlu görüşmesinden önce Erdoğan’ın Saray’a çağırıp, görüştüğü isimlere gelince; Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Mustafa Şentop, Abdülhamit Gül ve Nurettin Canikli’nin yanısıra sıra damadı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da orada olduğu öne sürüldü.

Saray’a yakın isimlerden alınan bilgiye göre, Erdoğan en önce saat 16.30’da, Davutoğlu’na MKYK darbesinin mimarı olan Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’u çağırdı. Ardından Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Abdülhamit Gül ve Nurettin Canikli gitti. O toplantıda Berat Albayrak’ın kesinlikle olmadığı, adının kasıtlı olarak gündeme getirildiği belirtiliyor.

Saray kaynaklarına göre, muhtemel Başbakan adayları için sıcağı sıcağına dillendirilen 3-B (Berat Albayrak, Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım) formülü de “kasıtlı ve spekülasyon” amaçlı. Bu spekülasyonun arkasında da Davutoğlu ekibinin olduğuna inanılıyor. Niyesini ise şöyle açıklıyorlar:

“Erdoğan’ın kafasında kesinlikle Berat Albayrak yok. Buna rağmen onun ismini öne atarak, ‘Damat Ferit’ vs. çağrışımlarıyla Erdoğan’ı yıpratma peşindeler. Aynı şey Bekir Bozdağ ismi için de geçerli. Bu iki isme Binali Yıldırım’ı ekleyerek, onu da yıpratmak istiyorlar.”

-Erdoğan’ı Güldüren Aday-

Saray’daki o toplantıya ilişkin olarak aktarılan ilginç bir anektod ise en azından gündeme getirilen isimler arasında kimin Başbakanlık koltuğuna oturtulmayacağının kesinleştiğini gösteriyor.

Erdoğan’ın televizyonlarda bu konudaki yorumları izlerken Bekir Bozdağ da orada olduğu halde, “Baksanıza Bekir’i Başbakan yapacakmışız” diye güldüğü anlatılıyor.

Erdoğan’ın gülmesinin de Bekir Bozdağ’ın olağanüstü kongrede divan başkanlığı yapması kararının çoktan alınmış olmasından kaynaklandığı belirtilerek, “Divan Başkanlığı yapacak biri açıktır ki, Genel Başkanlığa aday olamaz” deniliyor.

Saray ve AKP’deki havayı özetlersek; Bugün itibarıyla Binali Yıldırım’ın Genel Başkanlık ve Başbakanlığı kesinleşmiş gibi. Yıldırım için, “Gecikmiş bir karar, hakkıdır” yorumu yapılırken, sürpriz yaşandığı takdirde bu ismin Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Mustafa Şentop olacağı kaydediliyor.

Müyesser YILDIZ

6 Mayıs 2016

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/hangi-isim-basbakan-olmayacak-0605161200.html

Kategori:Uncategorized