İçeriğe geç

CIA’ya Göre AKP Genel Başkanı Kim?

Erdoğan ve hükümet üyelerinin çoğu, 15 Temmuz darbesini “üst aklın” planladığını söylerken, bu “üst aklın” adını koymaktan imtina ediyorlar.

Sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu darbenin ertesi günü, “Bas bas bağırıyorum; Bu darbenin arkasında ABD vardır… Bu darbenin arkasında ABD vardır… Bu darbenin arkasında ABD vardır…” dedi.

Darbeyi CIA ile ilişkilendiren bazı AKP’liler de çıktı.

Tabii ABD, bu açıklamalar ve Türkiye’de yükselen Amerikan karşıtlığından çok rahatsız oldu.

Ama Erdoğan ve bakanların, “Ya FETÖ, ya Türkiye. Tercihini yap” çağrılarına gayet pişkince, “Tercih yapmak durumunda değiliz” karşılığı verildiği gibi, ABD’deki darbeci generallerin sığınma taleplerine yeşil ışık yakıldı.

Bunlar yetmedi, NATO internet sitesine ABD’de yapılan bir toplantının haberi, firari darbeci generalimizin fotoğrafıyla kondu. Sonra “tepkiler” üzerine darbecinin fotoğrafı çıkartıldı. Yersek!..

-Bu CIA Ya Cahil, Ya da AKP’yi Çoktan Bölmüş-

NATO’nun foto şovundan sonra dünden beri de CIA’nın resmi web sitesindeki Türkiye sayfasına 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin konulan bilgileri konuşuyoruz.

Ben size daha çok konuşulacak önemli bir ayrıntıyı aktarayım.

CIA’nın sitesini yıllardır takip ettiğim için biliyorum; Tüm ülkelerin nüfus, coğrafik yapı, ekonomi, yönetim şekli gibi bilgilerin yer aldığı sayfaları 15 günde veya ayda bir güncellenir.

Son güncelleme de 9 Ağustos’ta yapıldı.

Şimdi Türkiye sayfasının “devlet” başlığı altındaki “yönetim bölümü”nde yazanlara bakalım.

Cumhurbaşkanı’nın Recep Tayyip Erdoğan olduğu belirtiliyor. Parantez içinde de “10 Ağustos 2014’ten beri” deniyor.

Sonra hükümet hakkındaki bilgilere geçilip, Başbakanın Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcılarının Nurettin Canikli, Veysi Kaynak, Mehmet Şimşek, Yıldırım Tuğrul Türkeş ve Numan Kurtulmuş olduğu aktarılıyor. Yine parantez içinde bu isimlerin hangi tarihten beri görevde olduğu belirtilirken, mesela Binali Yıldırım’ın “22 Mayıs 2016’dan beri” Başbakan olduğu kaydediliyor.

Bilindiği gibi, Davutoğlu’nun “istifa veya azlinden” sonra Binali Yıldırım’ın AKP Genel Başkan ve Başbakanlık adaylığı 19 Mayıs’ta açıklandı.

Yıldırım, 22 Mayıs’ta yapılan AKP Kongresi’nde Genel Başkanlığa seçildi. Aynı gün 65. Hükümeti kurdu. Meclis’ten de 29 Mayıs’ta güvenoyu aldı.

Bu detayları geçip, aynı sayfada “yargı bölümü”nden hemen sonra gelen, “siyasi partiler ve liderler” bölümünde göz atalım.

İngilizce alfabetik sırayla gidilerek;

Demokrat Parti (Gültekin Uysal), Fazilet Partisi (Mustafa Kamalak), Büyük Birlik Partisi (Mustafa Destici), MHP (Devlet Bahçeli), HDP (Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ) ve CHP (Kemal Kılıçdaroğlu) deniliyor.

BBP ile MHP arasında ise AKP yer alıyor ve bakın parantez içinde AKP’nin Genel Başkanı olarak kimin ismi zikrediliyor; Ahmet Davutoğlu’nun…

CIA sayfası “güncellenmemiş” dense, değil… En başta son güncellemenin 9 Ağustos’ta yapıldığı yazıyor… Ki, Binali Yıldırım’ın Başbakan olarak gösterilmesi güncellemenin en somut ispatı…

Öyleyse bu ne?

Aldığımız nefesi takip edenlerin cehaleti veya sehveni mi?.. ABD’nin gönlündeki AKP Genel Başkanının Davutoğlu olduğu mu?.. “Başbakan Binali Yıldırım, Genel Başkan Davutoğlu olsun” mesajı mı?.. Ya da darbeden önce çokça konuşulan, AKP’nin Davutoğlu ismi üzerinden “bölüneceği” iddialarının CIA versiyonu mu?..

-“ABD’nin Ankara’daki Adamı” Demişlerdi-

CIA’nın bu ilginç “gafı” bana, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın eğilimlerini yansıtan ve Davutoğlu’nu da Dışişleri Bakanlığı döneminde 2010, 2011, 2012’de 3 yıl üst üste “100 Küresel Düşünür” listesine alan dünyaca ünlü dış politika dergisi Foreign Policy’nin, Başbakanlık’tan ayrılmak zorunda kalmasının hemen ertesinde Davutoğlu hakkında yayınladığı yazıyı hatırlattı.

John Hudson imzalı değerlendirmede, “Davutoğlu ABD için güvenilir bir müttefik olarak görülüyordu ve Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkede artan otoriterliğinin yanında itidalli bir duruşa sahipti. Kendisi geniş ölçüde becerikli ve saygın bir diplomat olmanın yanında, İslam Devleti’ne karşı sürdürülen savaşta Amerika için çarpışan Kürtlere karşı daha fazla toleransa sahipti” denilmiş ve açıkça, “Amerika Ankara’daki adamını kaybetti” başlığı kullanılmıştı.

CIA bu “kaybetmeyi” kabullenememiş veya Davutoğlu kılıcını Erdoğan’ın üzerinde sallandırmayı sürdürüyor olmalı!..

ABD’nin bunu da “dikkatimizden kaçmış” diye geçiştirip, düzelteceğine eminim de Erdoğan ve AKP’nin tepkisini merak ediyorum.

Müyesser YILDIZ

13 Ağustos 2016

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/ciae-gore-akp-genel-baskani-kim-1308161200.html

Kategori:Uncategorized