İçeriğe geç

TSK’daki Operasyonlarının Son Delili “Ankesörlü Telefon” İşi Nedir?

ABD casusluk örgütü “FETÖ”nün değil siyasi ayağı, siyaset imamının bile peşine düşülmez ve birçok kurumda yaprak kıpırdamazken, TSK’ya yönelik operasyonlar sürüyor.

Gözaltı, tutuklamalar ve ihraçlarda son delil, ankesörlü telefon.

Son OHAL KHK’sında 6 binden fazla TSK personelinin büyük bölümü ankesörlü soruşturmaları nedeniyle ihraç edildi. 2 Ağustos’ta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli 27 subay ve astsubay, dün ise Denizli’de aralarında eski askeri okul öğrencilerinin de bulunduğu 7 kişi ankesörden gözaltına alındı.

Peki ankesörlü soruşturmaları ve tutuklamalarda ölçü sayılan “ardışık arama” kavramı nedir?

İddianamelerden, sözkonusu yöntemin 2017 yılı ortalarında itirafçı ifadeleri sayesinde ortaya çıktığı anlaşılıyor. Buna göre, FETÖ sivil imamları, PTT’nin ankesörlü telefonları veya büfelerde olan kontörlü (ücretli) telefonlardan kendilerine bağlı olan askerleri arayıp, genellikle buluşma yer ve saatlerini bildiriyorlar. Sivil imamın, kendisine bağlı birden fazla askeri peşpeşe araması ise “ardışık arama” oluyor.

-Ankesörden Arama Kuralları-

Öncelikle geçmişte “FETÖ” içinde bulunmuş, sonrasında itirafçı veya tanık olmuş, kamuoyunda da “FETÖ uzmanı” sayılan isimlerin ifade/açıklamalarını taradım; Ankesörlü telefon yönteminden söz edene rastlamadım.

Darbeden önce Saray veya Başbakanlığa gönderilmiş, iddianame eklerinde yer alan ihbar mektuplarına baktım; “Hiçbir zaman telefon gibi iletişim araçları kullanmazlar” dendiğini gördüm.

Nihayet önemli bir gizli tanığın bilgisine başvurdum. Şunları anlattı:

“FETÖ, irtibatlarda nasıl iz bırakıldığını zaten bu işin mutfağında olan emniyet, MİT, savcı, yazılım uzmanları ve diğer elemanları aracılığıyla çok iyi bilmekte ve mahrem imamlar ile subay/generallere bildirmektedir. Mesela HTS kaydının ne olduğu, dinleme böceklerinin nerede nasıl kullanıldığı, kredi kartı kullanımıyla nasıl iz bırakıldığı gibi pek çok konuda örgüt elemanlarına sürekli bilgi verilmekte ve irtibat kurmada iz/emare bırakmamaları için gereken tedbirleri almaları çok sıkı bir düstur olarak emredilmektedir. Bu tür irtibatlar, gerek istihbarat elemanları gerekse diğer ilgili örgüt elemanları tarafından sürekli kontrol edilmekte, irtibat bir şekilde ortaya çıktığında da örgüt elemanları devreye girerek, bunların temizliğinin yapılması sağlanmaktadır. Örneğin bir kişi cep telefonuyla aramaması gereken birisini aradığında, ne yapıp edip bu kaydın silinmesi için gerekli işlemleri yapmaktadır. Buluşma yer ve saatlerinin bildirilmesi için ankesörlü telefonla irtibatı gerektirmeyecek çok fazla irtibat yöntemi vardır. Mahrem abi ancak son çare olarak ankesör aracılığıyla irtibat kurmaya çalışır. Bu şekilde aramada da imam abi, yine aradığı kişinin gizlenmesini sağlamak için sahte birkaç arama daha yapmaktadır. Bu durumda ardışık aramaya takılan kişilerin FETÖ’cü olmama ihtimali ortaya çıkmaktadır. Ayrıca ankesörlü arama çok katı kurallara bağlıdır. Aramaların kesinlikle belirgin yerlerden yapılmaması emri verilmiştir. Ben 2010’lu yıllarda GES (Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı) abisinin, ankesörlü telefonla aramak zorunda kaldığı zaman aynı ankesörden iki kişiyi aramamak için banliyö trenine binerek Kayaş’a veya hızlı trene binerek Eskişehir’e dahi gittiğini biliyorum.”

“FETÖ”yü ve yöntemlerini iyi bilen isim böyle söylüyor, ama iddianamelerden mahrem imamların nedense hep belli başlı büfeleri kullandığını ve peşpeşe arama yaptığını görüyoruz. Bunda bir gariplik yok mu?

-Ankesörde Milat 2010-

8-10 yıl önce kışlalara cep telefonları sokulmadığını, bugünkü gibi rahat rahat selfieler çekilmediğini, özellikle astsubay ve erlerin içerden veya dışardan aramada ankesörlü telefon kullandığını hatırlatıp, bu konudaki “çelişkileri” aktarmaya devam edelim.

Hükümet, “FETÖ”yle mücadele için 17/25 Aralık tarihini belirlediği halde savcılar, ankesör soruşturmalarında 2010 yılına kadar gidip, arananların Telekom kaynaklı kayıtlarını BTK’dan aldı ve aranan askerleri belirledi.

“Ankesör kayıtları bu kadar zaman niye ve nasıl saklandı veya silindiyse nasıl geri getirildi?” diye sormakla yetinelim.

İddialara göre, ilk etapta ankesörden arandığı belirlenen asker sayısı 50 binmiş. Sonrasında, “8 kez aranmışsa” gibi bir kriter konmuş ve sayı 5-10 bine düşmüş. Kesin olan şu; Askerler için tek bir ardışık arama olması soruşturma kapsamına alınması için yeterli görülüyor.

Bir soru daha; 2010 yılından beri kullanılan bu yöntem, itirafçı ifadelerine kadar istihbarat birimlerince nasıl ve neden tespit edilemedi?

Bilindiği gibi, daha önce Ergenekon kumpasında tutuklanan Üsteğmen Eren Mumcu da ankesörden gözaltına alındı. Sonrasında arayan arkadaşının yine “FETÖ” mağduru Murat Arı olduğu ve cezaevindeki ankesörlü telefonu kullandığı anlaşıldı.

Malûm, geçmişte TİB çalışanlarının yüzde 85’inin “FETÖ”cü olduğunu bizzat devlet yetkilileri söyledi. Bu durumda TİB’den, BTK’ya aktarılan ankesörlü telefon kayıtlarındaki isimlerin herhangi bir kontrol yapılmaksızın soruşturma kapsamına alındığı sonucu çıkmaz mı? TİB kaynaklı bu kayıtların en azından bir de GSM operatörleri kayıtlarıyla karşılaştırılması, en önemlisi ByLock’taki “Mor beyin” örneği ortada iken, görüşme içeriklerine de bakılması gerekmez mi?

-İki Örnek Daha-

İki örnek daha aktaralım.

Ankara’da askeri hakimler iki ayrı mahkemede yargılanıyor. Her iki dava dosyasında, sanıkların yanısıra askeri yargıda görev almış toplam 475 hakim-savcının HTS kayıtları, FETÖ/PDY örgütü tepe yöneticisi 73 kişiyle irtibatı ve ankesörlü aramalarına ilişkin 23 Mart 2018 tarihli bir bilirkişi raporu yer alıyor.

“İletişimin tespiti ancak şüpheli veya sanık hakkında uygulanabilir. Üçüncü kişiler hakkında böyle bir tedbire başvurulamaz” şeklindeki Yargıtay kararına rağmen, tüm askeri yargı mensuplarının “şüpheli” sayılıp, iletişim tespitinin çıkarılmış olmasındaki “hukukilik” bir yana bu rapordan; “Ardışık” kavramının sadece peş peşe olan değil, 10-20 dakikalık bir zaman diliminde gerçekleşen aramalar için geçerli sayıldığı, ayrıca öğlen saatlerinde Ankara Çankaya’dan aranmış bir asker ile yaklaşık 6 saat sonra akşam saatlerinde Yenimahalle’den aranmış bir askerin ardışık aranmış olarak kabul edildiği anlaşılıyor.

İkincisi; Listede, “FETÖ”nün tepe yöneticileri ile özellikle de yargı imamı olarak bilinen Osman Karakuş’la irtibatı çıktığı halde şu ana kadar haklarında hiçbir işlem yapılmayan üst düzey askeri hakimlerin bulunduğu görülüyor.

Üçüncüsü; 55 askeri hakimin ardışık arandığı tespit edilmiş. Ancak bunlardan 17’sinin halen görevde olduğu, “FETÖ” soruşturmalarını yürüttüğü veya davalarda tanıklık yaptığı biliniyor. Daha ilginci bu 17 ismin büyük bölümünün, Askeri Casusluk kumpas davasında fişlenmiş, 4’ünün de tutuklanmış olması.

İkinci örneğe gelince;

Aynı bilirkişi raporundaki tabloda, 20 Temmuz 2016 yani darbe teşebbüsünden 5 gün sonra 6 askeri hakimin ankesörden 7 ayrı peşpeşe aranması var.

Avukatlarının verdiği bilgiye göre, meselenin aslı şu; Sözkonusu isimler o tarihte Merkez Komutanlığı’nda gözaltındadır. Bilgi vermek için buradaki ankesörlü telefondan ailelerini ararlar. Aradıkları numaralar da kendi adlarına kayıtlı, ama aile fertleri tarafından kullanılan numaralardır.

Tam bir karmaşa, değil mi?

Bir de hep ankesörün karşı tarafındakiler soruşturuluyor. Peki, “Terör örgütü şemasında mahrem imam olarak adlandırılan, açık kimlik bilgisi tespit edilemeyen şüpheli şahıs veya şahısların”, yani ankesörün diğer ucundakilerin kim olduğu da araştırılıyor mu acaba?

Bu tespit ve çelişkileri aktarmamızın sebebine gelince;

En önemli delil olduğu açıklanan ByLock’ta bir yığın hata yapıldı, çok sayıda insan mağdur edildi. Ankesör için de, “En kuvvetli delil” deniyor; Yakın yıllarda “FETÖ”nün finans ve yargı imamlarıyla onlarca görüşmesi olanlar halen makamlarında oturmaya devam ederken, 8-10 yıl öncesinden çıkarılan ankesör kayıtları ile yeni mağduriyetlere yol açılmaması,

Ve “FETÖ”yle mücadelenin, TSK’yla mücadeleye dönüşmemesi için!..

Müyesser YILDIZ

5 Ağustos 2018

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/ankesorlu-telefon-sorusturmalarinda-yanit-bekleyen-sorular-05081858.html

Kategori:Uncategorized