Pazartesi günü Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde Ergenekon kumpası hakim ve savcılarının duruşması vardı.
Yaklaşık 2.5 yıldır devam eden ve gazeteci olarak sadece benim izlediğim davanın o günkü 42’inci celsesinde neredeyse konuşulan tek konu, o günkü duruşmaya da katılmayan tutuksuz sanıklar Ercan Fırat ve Nihat Topal’ın adli kontrol hükümlerini ihlâl ettiğine ilişkin bildirimlerdi.
Mahkeme Başkanı Abdulkadir Güngören, duruşma başlangıcında Fırat ve Topal hakkında ilgili birimlerden gelen yazıları okudu.
Davaya kendisi ve Ergun Poyraz adına katılan Avukat Hüseyin Buzoğlu, şunları anlattı:
“Ercan Fırat ve Nihat Topal’ın adli kontrol hükümlerine uymadığı bir önceki celsede de gündeme geldi. Ancak buna rağmen Savcı, yurtdışı yasağı şeklinde adli kontrol önerdi. Mahkemeniz ise yine imza yükümlülüğü koymakla yetindi. Sanıkların adli kontrole uymadıkları bu celsede bir kez daha görüldü. Ercan Fırat’ı örgüt üyeliğinden yargılayıp, 7.5 yıl hapis cezasına çarptıran Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, adli kontrole uymadığı tespit edilince, Fırat hakkında yakalama kararı çıkardı. Yani, geçen celse Savcının sadece yurtdışı yasağı talebinde bulunmasına yaptığımız itirazın ne kadar haklı olduğu görüldü.”
Av. Buzoğlu, sadece Ercan Fırat ve Nihat Topal değil, tüm sanıklar hakkında tutuklama kararı verilmesini de istedi.
Savcı Yakalama Kararı Çıkarılmasını İstedi
Duruşmada hazır bulunan sanıklar ve avukatların beyanlarının ardından Savcı Ercan Kurnaz, “mazeret bildirmeden adli kontrol hükümlerini ihlal eden Ercan Fırat ve Nihat Topal hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılması” yönünde mütalaa verdi.
Avukatlar Hatırlattı
İlk derece mahkemesi sıfatıyla yargılamayı yapan Yargıtay 8. Dairesi ise duruşma sonunda tüm sanıkların “adli kontrol hükümlerinin devamına” hükmedince avukatlar Başkan Güngören’e, Ercan Fırat ve Nihat Topal hakkındaki kararı netleştirmek için, “Yakalama kararı alınmadı mı?” diye sordu. Başkanın sessiz kalması, “adli kontrole devam” şeklinde yorumlandı.
İktidar Medyasının Cinliği
Tüm bunları o gün sadece biz haberleştirdiğimiz halde ertesi gün İktidarın gazetesi Sabah’ta Fatih Ulaş imzasıyla, “Yargıtay’da bir garip yargılama! Ergenekon kumpasçılarından haber alınamıyor” başlıklı haberde, bizim yazdıklarımız tekrarlandı.
Sonra şu oldu:
Dün akşam saatlerinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine 8. Ceza Dairesi’nin Ercan Fırat ve Nihat Topal hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı aldığı duyuruldu.
Sabah bugün de yine Fatih Ulaş imzasıyla bu gelişmeyi aktarırken, “Sabah’ın gündeme getirdiği firar olayına ilişkin Yargıtay 8. Ceza Dairesi tekrar toplanıp bir karar aldı.” iddiasında bulundu.
Yüksek Yargının Halleri
Medyamızın hallerini bir yana bırakıp, Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin aldığı yakalama ve tutuklama kararının detayına geçelim.
Birincisi; kararın tarihi 29 Mart. Yani duruşmadan sonra aynı gün alınmış gözüküyor.
Ve de kararın ilk paragrafında aynen şöyle deniliyor:
“Dairemizin 2018/7 Esas sayılı dosyasında 29/03/2021 günlü celsesinde sanıklar Ercan Fırat ve Nihat Topal hakkında CMK.nın 109/3-b maddesi gereğince belirlenen yere başvurmak şeklinde verilen adli kontrol tedbirlerinin ihlâl edildiği, ihlâl üzerine adli kontrol kayıtlarının kapatılarak adli kontrol dosyalarının Dairemize gönderildiği, Dairemizce bu hususta bir karar verilmesi gerektiği, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 29/03/2021 günlü celsede mütalaasının alındığı, bu yönde 29/03/2021 günlü celsede heyet tarafından yapılan müzakere sonrasında değerlendirme yapılmasına rağmen sehven kararın duruşma zaptına geçmediği ve okunmadığı anlaşılmakla…”
Meğer ne olmuş?
Savcının mütalaasından sonra heyet bu konuda değerlendirme yapmış, ama karar “sehven” duruşma zaptına geçmemiş ve okunmamış!..
İşte bu durum “anlaşılınca” da heyet yeniden toplanıp, iki isim hakkında yakalama ve tutuklanmalarına ilişkin “değişik iş kararı” almış!..
Görevi Kötüye Kullanmadan Yargılama Yapılırken
Şu tabloyu, Pazartesi günkü duruşmada yaşananların tanığı Av. Hüseyin Buzoğlu’na sormamak olmazdı. Sorduk. İşte söyledikleri:
“O günkü duruşmada ağırlıklı konu, Ercan Fırat ve Nihat Topal ile tüm sanıklar hakkında tutuklama taleplerinin incelenmesiydi. Maalesef bir önceki duruşmada taleplerimiz dikkate alınmadığı için arada geçen süre içinde Ercan Fırat ve Nihat Topal’ın adreslerinde bulunamadığı ortaya çıktı. Daire ise Savcılığın mütalaası da bu yönde olduğu halde tutuklama talepleriyle ilgili bir karar vermediği gibi, karar vermedikleri kendilerine hatırlatıldığında da sessiz kaldılar. Oysa bu hatırlatma yapıldığında, bir ara karar verebilirlerdi. Duruşma sonrasında konunun basında yer alması üzerine ‘sehven’ unutulduğu gerekçesiyle bu kararın verilmesi, Türk yargısıyla ilgili günümüzde yaşanmakta olan olumsuzlukların en üst düzeyde bir yansıması olarak kabul edilmelidir. 8. Ceza Dairesi’nin görev alanlarından birisi ‘görevi kötüye kullanma’ suçudur. Ergenekon kumpası hakim ve savcılarının burada yargılanmasının sebeplerinden birisi de bu iken, bu yapılan nedir?”
Müyesser YILDIZ
1 Nisan 2021
Odatv link: https://odatv4.com/yargitayda-inanilmaz-sehven-vakasi-01042139.html
Odatv yeni link: https://www.odatv4.com/makale/yargitayda-inanilmaz-sehven-vakasi-01042139-204863