İçeriğe geç

Bu Skandala Ne Dersiniz?!

Bilindiği gibi, Yunanistan geçen hafta iki kez, son olarak da dün Ege’de NATO görevi yaptığı bildirilen uçaklarımıza radar kilidi attı.

Konuyla ilgili bilgi veren Savunma Bakanı Hulusi Akar; Yunanistan’ın, NATO ülkelerine bildirilmiş olan uçuş rotasını değiştirip, “askersizlik statüsü”ndeki adalara çevirmek istediğini anlatıp şunu vurguladı:

NATO’yu buraya sokmak istiyor, yani Lozan’ı delmek istiyor.”

Evet, Yunanistan her fırsatta Lozan’ı delme/deldirme peşinde ve buna kesinlikle izin vermemek gerekir, değil mi?

Ancak yıllardır ülkemizin içinde, gözümüzün önünde de Lozan deliniyor; fakat, nedense, kimseyi ilgilendirmiyor!..

Tüm yabancıların, hatta içimizden birilerinin; Lozan’a göre, bir Türk kurumu olan ve Fatih Kaymakalığı’na bağlı görev yapması gereken Fener Rum Patrikhanesi için ekümenik unvanını kullanmasından söz ediyoruz.

Nasıl olduysa, bu durum yetkililerimizin dikkatini ilk kez 15 Ağustos’ta, Patrik Bartholomeos Sümela Manastırı’ndaki ayin için Trabzon’a gittiğinde, kendisine “Ekümenik Patrik” yazılı Trabzonspor forması hediye edilmesiyle çekti.

Evvela Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli, “yürek yaralayıcı bu olayın tertip ve skandaldan öte tahrik, tahrip ve taciz tonu çok yüksek bir meydan okuma olduğunu” belirtip şunları kaydetti:

Türkiye’de ekümenik diye bir kurum ve görev tanımı yoktur. Lozan Antlaşması gereğince, Fener Rum Patriği’nin siyasi ve idari işlerle uğraşmaması, ülkemizdeki Rum-Ortodoks vatandaşlarımıza ruhani hizmet vermesi hüküm altına alınırken, Fatih Kaymakamlığı’na bağlı bir din görevlisi olmasının dışında hiçbir statüsü de olamayacaktır.”

İşte Bahçeli’nin bu açıklamasının ardından ilk kez Fatih Kaymakamlığı da ses verip, Patrikhanenin ekümenik olduğu iddiasının yasal bir dayanağı bulunmadığını açıkladı.

Ama ne iktidardan ve AKP’den bir değerlendirme geldi ne de Fatih Kaymakamlığı’nın -veya herkesi “5. kol faaliyeti” yapmakla suçlayan İçişleri Bakanlığı’nın- Patrikhane veya o formayı hazırlatanlar hakkında bir işlem yaptığını duyduk.

Sebebi belli; çünkü Patrikhane’nin “ekümenik” unvanını kullanması, Erdoğan ve AKP’yi hiç de rahatsız etmiyor!..

Rumlar “Konstantinopol”e Gelecek

Bu konudaki yeni bir gelişmeye dikkat çekeceğiz.

Rum medyasının yazdığı, Ortodoksların yayın organının da duyurduğu iddiaya göre; Rum kesimindeki Kıbrıs Üniversitesi’nin Felsefe Fakültesi, “Ekümenik Patrik Bartholomeos”a fahri doktora unvanı verilmesini kararlaştırmış.

Unvanın takdimi 10 Eylül’de yapılacakmış.

Kimden, nasıl izin alındıysa; bunun için Kıbrıs Üniversitesi Konsey Başkanı ve konsey üyeleri, Rektör ve Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı, Felsefe Fakültesi Dekanı ve fakülteden üç bölüm başkanı ile Kıbrıs Üniversitesi Tiyatro Atölyesi üyesi 25 aktör ve teknisyenden oluşan bir heyet “Konstantinopol”e gelecekmiş!..

“Ekümenik Fener Rum Patrikhanesi”nde düzenlenecek “resmi” törende; Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Tasos Christofides’in konuşması, fahri doktora kararının okunması ve cübbe giydirilmesinden sonra “Konstantinopolis, Yeni Roma Başpiskoposu ve Ekümenik Patrik Bartholomeos” da bir konuşma yapacakmış.

Ayrıca aynı gün akşam saatlerinde Kıbrıs Üniversitesi Tiyatro Atölyesi üyeleri, Zoğrafyon Rum Lisesi’nde, “Kıbrıs, Suriye ve Mısır Suları” adlı bir oyunu sergileyecekmiş.

Doğruysa, Lozan’ın delinmesi adına bu programda ne ararsanız var; ekümeniklik, “Konstantinopol, yeni Roma” ve tanımadığımız Rum kesiminin İstanbul’da resmen at koşturması!..

Ne dersiniz; Ankara, bu skandala da göz yumar mı ki?!

Müyesser YILDIZ
29 Ağustos 2022

Kategori:Uncategorized