İçeriğe geç

Hablemitoğlu Cinayeti Davası: Tanık Zihni Çakır Sanık mı Olacak?

Akademisyen ve yazar Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastıyla ilgili açılan davada, üçü firari toplam 10 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü dördüncü celsesi, Enver Altaylı’nın savunmasıyla başladı.

Savunmasının başında ilk celsede suçunu öğrenmek istemesini, “davayı uzatma amaçlı psikolojik harp” olarak nitelendiren Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın’a tepki gösteren Altaylı, “Avukat Bey cezaevini çok matah mı sanıyor? 5 ylldır hapisteyim. 79 yaşındayım, kaç gün yaşayacağım belli değil. Davayı uzatmadan ne menfaatim olabilir?” dedi.

Ülkenin geçtiği süreçte mahkemeden adalet beklemediğini ve bu davaya siyasi malzeme olarak monte edildiğini bildiren Altaylı şöyle konuştu:

“Önümüze atılmış bu metne iddianame demek doğru değildir. Bu, Savcı Zafer Ergün’ün hayal gücünü, hukuka saygı duyanların ise akıl sağlığını test eden bir metin niteliğindedir.”

“Zihni Çakır, Halil Şıvgın ve Nizmettin Avşar’ın hakkımdaki beyanları yalandır. Bu kişilerin burada tanık olarak dinleneceği günü sabırsızlıkla bekliyorum. Bu cinayetle ilgili adım ilk çıktığında yurtdışından gelip dönemin savcısına ifade verdim. Hangi cani, ismi geçtikten sonra gelir de ifade verir? Savcı beni öperek uğurladı. Bu cinayetten bilgim, en ufak katkım varsa Allah’ın laneti tüm ailemin üzerine olsun. Bu çok çirkin, alçakça, terbiyesiz bir iftiradır.”

Yangın mı Çıktı

Duruşmaya tutukku bulunduğu Sincan Cezaevi’nden SEGBİS’le bağlanan Altaylı savunmasını yaptığı sırada mahkeme salonunu önce yanık kokusu kapladı. Başkan ne olduğunu sordu, bina boşluğunda kağıt yandığı bilgisi verildi.

Bir süre sonra salonu duman kaplayınca duruşmaya 15 dakika ara verildi.

Perinçek’i Suçladı

Verilen aranın ardından savunmasına devam eden Enver Altaylı, bu davaya monte edildiğini tekrarlarken, Doğu Perinçek ve Nusret Senem isimlerini işaret edip, tutuklu olduğu diğer davada verilen cezanın bozulması ihtimali belirince adının bu davaya karıştırıldığını ve tutuklandığını öne sürdü.

Sonrasında Rus Ve Çin istihbaratlarının çalışma yöntemlerini anlatan Altaylı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunların fiiliyatta Türkiye’de nasıl uygulandığını biliyorum. Bilmesi gerekenler de benim bildiğimi biliyor. Bunun için MİT’te bana bir yemek verildi. Müsteşar ve yardımcıları katılacaktı. İşi çıktığı için Müsteşar gelemedi; ama yardımcılarına 3 saat bu istihbarat faaliyetlerini anlattım, Doğu Perinçek örneğini verdim. Cemaatlerle nasıl mücadele edilir, bunu konuştum. Beni kapıya kadar, boynuma sarılarak uğurladılar. Bir şey daha söyledim; ‘Arkadaşlar, 15 Temmuz’da neredeydiniz?’ diye sordum. Tabii bunlar tutanaklara geçmiştir.”

Zihni Çakır Hakkında Suç Duyurusu

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sabah oturumundaki bazı ifadelerine açıklık getiren Enver Altaylı, Zihni Çakır hakkında “pislik” demesinde hakaret kastı bulunmadığını; Çakır’ın, kendisi için böyle söylemesi nedeniyle bu ifadeyi kullandığını kaydetti. İftiralarının yalancı tanıklık suçu kapsamına girmesi nedeniyle Zihni Çakır hakkında suç duyurusunda bulunan Altaylı, “Yine sabah Doğu Perinçek’in Almanya temsilcisinin MİT’te çalıştığını ve yabancılardan para aldığını söyledim. Biraz hafızamı zorladım; para alma işi MİT’ten ayrıldıktan sonra olabilir.” dedi.

Şenkal Atasagun Hablemitoğlu’nu Aradıysa Rusçudur

Enver Altaylı eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’un da kendisine husumet beslediğini öne sürüp şu iddialarda bulundu:

“Şenkal Atasagun Rus ajanı veya casusu demiyorum. Ama zihninin Perinçek’le uyumlu olduğunu belirtiyorum. Bu kişi şimdi MHP’de Bahçeli’ye danışmanlık yapıyor. Geçmişte MHP’nin kapısından girmişliği yoktur.”

“İlginçtir ki, o partide söz sahibi olduktan sonra MHP’den Rusya aleyhine hiçbir açıklama yapılmıyor. Şuraya geleceğim; merhum Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hanım’ın ifadesi var. MİT’le ilgili bir makalesinden sonra Şenkal Atasagun merhumu arayıp yazdıklarını uygun bulmadıklarını söylemiş, yani uyarmış.”

“Sonra onun görev döneminde cinayete kurban gidiyor ve kimse ona bir şey sormuyor. Bir yazarı arayıp uyarmak MİT Müsteşarı’nın görevleri arasında değildir. Bu açık, net bir tehdit olarak algılanır.”

“Ben rahmetli ile hiç konuşmadığım, tanımadığım halde hakkımda iddianame düzenleniyor. Şu andaki pozisyonu ona fiili dokunulmazlık sağlamıştır. Ancak bu yargılamda bir sonuca ulaşılmak isteniyorsa şüpheli sıfatıyla Şenkal Atasagun’un ifadesi alınmalı, hakkında soruşturma açılmalıdır.”

“Benim ifadem alınıyorsa onun ifadesi hayda hayda alınmalı. Tabi soruşturma için Cumhurbaşkanı’nın izin vermesi gerekir. Verilmezse bu dava daha garip bir hale dönüşecek. Benim bundan başka yapacağım katkı yoktur. Ayrıca Şenkal Atasagun ile ortak noktaları ideoloji olan Doğu Perinçek ve Soner Yalçın’ın da ifadeleri alınsın.”

Altaylı, savunmasını şu sözlerle tamamladı:

“HTS kayıtlarına güvenmiyorun. Levent Göktaş’la bir milyon kez görüşmüş olabilirim; ama ne Göktaş’la ne Aydın Köstem’le ne diğerleriyle Necip Hablemitoğlu’nun adının geçtıği hiçbir görüşme yapmadım.”

Altaylı’nın çapraz sorgusu öncesi ara verildiğinde, Mahkeme Başkanı’nın izniyle Levent Göktaş, salonda bulunan 2.5 yaşındaki kızını kucaklayıp öptü.

Mustafa Özcan’la Tüm AKP’liler de Görüştü

Enver Altaylı, çapraz sorgusunda gelebilecek olası bazı sorulara katkı amacıyla yaptığı açıklamada “FETÖ”nün ònemli ismi, firari sanık Mustafa Özcan’la 43 telefon irtibatına ilişkin şunları söyledi:

“Mustafa Özcan şahsi dostumdur. Bunu Mücahit Arslan’a da sorabilirsiniz. Bakanların tamamı, Başbakan, Cumhurbaşkanı da onunla hem telefonla hem yüz yüze görüştü. Çankaya Köşkü kayıtlarına bakın, oradaki kayıtlar kaybolmaz. Beni Mustafa Özcan’la tanıştıran T.C. Cumhurbaşkanı’dır. Hayatımın hiçbir döneminde Fetullah Gülen’le görüşmedim. Mustafa Özcan’la cinayet öncesi ve sonrasında defalarca görüşmüşüm. İktidar yalakası Abdülkadir Selvi bile benim dünyanın en iyi istihbaratçısı olduğumu söylüyor. Böyle biri telefonda cinayet planlayacak, Mustafa Özcan ikna edememiş ki, defalarca konuşmuşlar!..”

Enver Altaylı HTS kayıtlarıyla ilgili açıklamaları sadece Hablemitoğlu Ailesi’nin aklında en ufak bir şüphe kalmaması için yaptığını da vurgularken “Yoksa başkalarının ne düşündüğü umurumda değil.” dedi.

Enver Altaylı, gelebilecek olası sorular hakkında yaptığı uzun açıklamalardan sonra, “Çok yoruldum, çapraz sorgumu Pazartesi’ye bırakabılir miyiz?” talebinde bulundu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, Ankara dışından gelen avukatların da uçağı olduğunu belirterek duruşmayı hafta başına erteledi.

Bu arada Levent Göktaş’ın avukatı Ali Soykan, gerek Gökhan Nuri Bozkır’ın ifadeleri gerekse Enver Altaylı’nın suç duyurusundan hareketle, tanıklıktan ziyade hakkında kuvvetli suç şüphesi bulunan Zihni Çakır’a adli kontrol uygulanmasını istedi. Mahkeme Başkanı, bu konuda ara kararla birlikte değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

Müyesser YILDIZ
17 Şubat 2023

Kategori:Uncategorized