6 Şubat’taki depremden hemen önce Erdoğan’ın, Yunanistan’a karşı kullandığı dil şöyleydi:
“Yeter ki, siz Ege’de bizimle uğraşmayın. Ege’de bizimle uğraşmadığınız müddetçe biz sizlerle uğraşmayız. Bizim yapacak daha çok işimiz var.”
7 Ocak 2023
“Bizim Atina’yı vurmak gibi bir derdimiz yok. Yeter ki, siz akıllı olun. Adaları silahlandırmaya kalkarsanız biz eli kolu bağlı mı duracağız? Bak Miçotakis. Gene sağda solda konuşuyorsun. Şunu iyi bil. Eğer bir yanlış yapmaya kalkarsan çılgın Türkler yürür bu bilesin.”
20 Ocak 2023
Depremde Yunanistan’ın yardıma gelmesi tüm bunları unutturdu; Ankara “pozitif gündeme” odaklandı.
Hem de ne odaklanma?! Yunanistan’ın binlerce Türk-Müslümanı katlederek kazandığı bağımsızlık gününü bile kutladı.
Dahası Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın şu ana kadar yalanlanmayan iddiasına göre, “Ege’deki ihlâlleri durdurdu.”, “Adalar üzerinden uçuşlar yapılmıyor.”!..
Yunan Bakanların Teşriflerine Sevinmek
Ankara’nın bu hafta da Yunanistan’la yoğun mesaisi vardı.
Önceki gün Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ile Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis Hatay’a geldi. Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ağırlandılar. Aynı gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunan mevkidayı Nikos Dendias da Brüksel’deki NATO toplantısında görüştü.
İşte bu buluşmalar hem yetkililerimizi hem medyamızı epey sevindirdi.
Yunan medyası ise şaşkınlığını, “Kısa bir süre öncesine kadar 3 Yunan bakanın 3 Türk bakanla aynı gün görüşeceği haberi ancak şaka olarak değerlendirilebilirdi” ifadeleriyle yansıttı. Önceleri Yunanistan Savunma Bakanı’nın Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmesinin imkânsız olarak görüldüğü belirtilip Panagiotopoulos’un 20 yıl aradan sonra Türkiye’yi ziyaret eden ilk Savunma Bakanı olduğu vurgulandı. Ayrıca Panagiotopoulos’un, “Dayanışmanın yarattığı atmosferden her iki tarafın nasıl yararlanacağı elbette ayrı bir konu. ancak şu anda sembolizm galip geliyor. Yunan-Türk ilişkilerinde yeni dönemin ne kadar önemli veya büyük olacağı zaman gösterecek.” dediği aktarılırken, Hulusi Akar’ın, “Ege ve Akdeniz’in artık gerçekten dostluk denizi olması bizim samimi dileğimiz.” şeklindeki sözleri ön plana çıkarıldı.
Panagiotopoulos’un ziyaretinin Akar’ın “önerisi” üzerine gerçekleştiğini hatırlatıp her üç bakanın Türk mevkidaşlarıyla görüşmesi öncesi ve sonrasındaki icraatlarına şöyle bir bakalım.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ağırladığı Göç ve İltica Bakanı Mitarakis ülkemize gelmeden bir gün önce göçmenlerin geçişini engellemek için Türkiye sınırı boyunca örülen duvardan söz edip üçüncü uzatma için AB’den 100 milyon Avro daha fon sağladıklarını anlattı.
Dışişleri Bakanı Dendias ise Brüksel’deki NATO Zirvesi’nde Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir araya gelmeden önce Kıbrıs Rum kesimindeydi. Rum ve İsrail Dışişleri Bakanlarıyla yaptıkları üçlü görüşmede, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’daki gelişmeler ile Doğu Akdeniz doğal gaz boru hattı projesini ele aldıklarını söyledi. Deprem vesilesiyle Türkiye’yle başlayan “sakin dönemle” ilgili olarak da, “Her şeyin bir gecede değişmediğinin elbette çok iyi farkında olduklarını” söyledi.
Dendias, Çavuşoğlu’yla görüşmesinin ardından dün katıldığı bir televizyon programında ise, “Biz saf değiliz. Her şeye Türkiye seçimlerinden sonra karar verilecek. Türk halkını içinde bulunduğu krizden çıkaracak olan hükümetin niyetinin ne olduğunu orada göreceğiz.” deyip, “Türkiye dostluk elini uzatırsa” Yunanistan’ın karşılık vereceğini kaydetti.
En Ağır Misafirimiz Gelmeden Kiminle Görüştü?
20 yıl sonra ülkemizi “şeferlendiren” Savunma Bakanı Panagiotopoulos’a gelelim.
Yunanistan’ın bağımsızlık günü 25 Mart öncesi Rum Savunma Bakanı ile Ada’nın silahlandırılması programını görüştüğünü, bağımsızlık günü törenlerinde de Mora isyanında ve katliamlarda boşrölü oynayan bir “çete lideri”ni örnek gösterdiğini yazmıştık.
Şimdi de Hatay’a gelmeden bir gün önce kiminle, ne görüştüğünü aktaralım.
Panagiotopoulos’un misafiri, ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi Üyesi Rick Scott’tu. Panagiotopoulos-Scott görüşmesinde; Yunanistan ile ABD arasındaki stratejik savunma ortaklığının öneminin altının çizilirken, “Ukrayna’nın savunmasına yönelik desteiğin geçişini kolaylaştırmak için Dedeağaç limanının ulaşım ve enerji altyapısının iyileştirilmesine öncelik verilmesinin” önemi vurgulandı.
Geçen yıl gündemimizde olan Dedeağaç konusu malûm; Lozan’a göre, silahsız olması gereken Batı Trakya’da, burnumuzun dibinde olan bu liman şehrine ABD askeri üs kurdu.
ABD’li Senatör sadece Panagiotopoulos’la değil, Başbakan Miçotakis’le de bir araya geldi. Bu görüşmede ise yine iki ülke arasındaki harika stratejik ilişki ve bölgesel gelişmelerin yanı sıra Ukrayna’daki gelişmeler ve Doğu Akdeniz’deki durum ele alındı.
Rick Scott kimdir, kısaca hatırlatalım.
2019’da S-400’leri aldığı için Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına ilişkin karar tasarısı sunan isimlerin başında geliyor. Keza Türkiye’nin NATO üyeliğinin gözden geçirilmesini isteyen biri.
Görüldüğü üzere Garp cephesinde hiçbir değişiklik yok. Nitekim Panagiotopoulos’un Hatay ziyaretinin hemen ardından da Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nın, 49 adet Black Hawk helikopteri almak için ABD’ye niyet mektubu gönderdiği haberi geldi.
Miçotakis’in Seçim Vaadi
Bilindiği gibi, Yunanistan seçimleri de 21 Mayıs’ta yapılacak.
Bu kapsamda seçim çalışmalarına başlayan Başbakan Miçotakis’in ilk vaadi, Meriç Nehri boyunca Türkiye ile olan kara sınırının tamamına duvar öreceğini açıklamak oldu.
Şu ana kadar yapılan 37.5 kilometrelik duvarın önünden AB’ye seslenip mali yardım talebinde bulunan Miçotakis, “Burada gördüğünüz şey, Yunan hükümetinin aynı zamanda AB’nin dış sınırları olan bir ülkenin sınırlarını korumak için ördüğü bir engeldir. Dış sınırlarımızı korumazsak, göç ve iltica konusunda yeni bir anlaşmaya varamayacağımıza her zaman inandım.” sözleriyle de Yunanistan’ın, AB’nın dış sınırı olduğunu tekrarladı.
Erdoğan’ın ise önceki akşam büyükelçilere verdiği iftarda, “maruz kaldıkları onca haksızlığa rağmen AB üyeliğinin stratejik hedefleri olmayı sürdürdürmesinden” söz ettiğini kaydedip Miçotakis’in “Türkiye duvarı” vaadine dönelim.
Miçotakis, “Her şeye hazırlıklıyız ve saf değiliz.” derken İçişleri Bakanı Takis Theodorikakos, “bu duvar sayesinde Yunanistan’ın ve Avrupa’nın sınırlarının Türkiye için ulaşılamaz olacağını” vurguladı.
Yunan medyası da bu vaadi, “Miçotakis’in birinci önceliği güvenlik” olarak yorumladı.
Bizimkilerin Vaatleri
“Dış güçler” deprem fırsatçılığı yapıp ülkemize böyle el-ense çekerken, bizimkilerin vaatlerine bakalım.
Yunanistanın bağımsızlık gününü kutlayan Erdoğan, milletin muhalefeti 14 Mayıs’ta “Cudi, Gabar, Tendürek, Besler Deresi’ne gömülen” teröristler gibi “sandığa gömmesini” istiyor.
Muhalefetten birisi de zorunlu askerliği kaldırıp profesyonel orduya geçme vaadinde bulunuyor.
Farkındayız, seçim üzeri adeta dış güçlere yaranma, tepki çekmeme yarışındalar; ancak, en azından mütekabiliyet gereği, Meriç kıyısına gidip Miçotakis’in o meydan okumalarına karşılık verecek tek bir kişi de mi yok?!
Müyesser YILDIZ
6 Nisan 2023