İçeriğe geç

TCG Anadolu’nun Teslimi Erkene mi Alındı?

TCG Anadolu Gemisi önceki gün Erdoğan’ın katıldığı bir törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

Türk Milleti kavramının kaldırılmasını, askerlik hizmetinin zorunlu olmaktan çıkarılıp profesyonel ordu kurulmasını ve dahi tarih boyunca vücut bulmuş ordu-millet anlayışımızın içinin boşalması için emperyalizmin dayattığı vicdani reddi savunan HÜDA-PAR’ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da, tüm bunlar konusunda tam karşı cephede yer alan MHP Lideri Devlet Bahçeli de oradaydı; ama ömürlerini o projelere adayan ve bunun için bedel ödeyen emekli komutanlar yoktu.

Mevcut komuta heyeti ise TCG Anadolu’nun önünde adeta çocuklar gibi şendi!..

Bu “şen” halin sonucu olsa gerek; törene ilişkin MSB resmi hesaplarına yüklenen videolarda, Deniz Harp Okulu Marşı’nın “Atatürk’ü izleyen yol” kısmının kesildiği görüldü.

“Savaş Gemisi” Demişti

TCG Anadolu Gemisi’nin inşasının başlatıldığı 30 Nisan 2016’daki törene de Erdoğan katılmış ve yaptığı konuşmada özetle şunları söylemişti:

“En büyük, en ağır helikopterlerin dahi iniş-kalkış yapabileceği bu gemi, gerektiğinde dünyanın her köşesinde askeri ve insani operasyon yürütebilmemize imkân sağlayacak olması dolayısıyla çok önemlidir. Güçlenen, gelişen Türkiye’nin giderek kendi sınırları dışında da daha etkin şekilde varlık göstermesi gerekiyor. Bir yandan ülkemize yönelik tehditlerin büyüdüğü, diğer yandan uluslararası alanda daha görünür olmak zorunda kaldığımız bir dönemde atılan bu adımı esasen geç kalmış bir adım olarak görüyorum. Çünkü bu millet kendi göbeğini kendisi kesmek durumundadır, bunun başka çaresi yoktur.”

Sözkonusu projenin neden geciktiğini ise şöyle ifade etmişti:

“Hani bürokratik oligarşi diyorum ya, bu bürokratik oligarşiden neler çektik neler. Şu anda belki de bu gemiyi bitirme noktasına gelecektik. Hep bu oligarşi.”

Bu törenden bir hafta sonraki Muhtarlar Toplantısı’nda da, Anadolu’nun Türkiye’nin ilk uçak gemisi olacağını vurgulamıştı.

SİHA Gemisi Oldu

Şimdi Erdoğan’ın önceki günkü devir-teslim törenindeki konuşmasına geçelim. Şunları anlattı:

“Tabii bu bizim için yeterli değil. İnşallah şimdi ikinci etabımız bu uçak gemimizin tamını inşallah inşa etmek. Onun da görüşmelerini birçok ülkeyle yaptık, yapıyoruz ve bunu da başaracağız.”

“Hizmete aldığımız TCG Anadolu en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir. Bir başka ifadeyle TCG Anadolu dünyanın ilk SİHA gemisidir. Bu gemimize Bayraktar TB3, SİHA, Kızıl Elma İnsansız Savaş Uçağı ve HÜRJET Hafif Taarruz Uçağımız iniş kalkış yapabilecek.”

“Mavi Vatan’ın güvenliği, içinde bulunduğumuz şu kritik süreçte çok daha önem kazanmıştır. Ülkemizin daha güçlü ve caydırıcı bir donanmaya sahip olması için yürüttüğümüz çalışmaların gerisinde işte bu ihtiyaç vardır. Biz bunları da başaracak mıyız? Hiç endişeniz olmasın başaracağız ve çeşitlendirerek başaracağız.”

En sonunda da milletimize şu müjdeyi verdi:

“TCG Anadolu’yu buradan Sirkeci’ye çekeceğiz ve Sirkeci’de TCG Anadolu gemimizi halkımıza açacağız. İstiyoruz ki halkımız gelsin, TCG Anadolu gemimizi gezsin, dolaşsın. Sadece biz gururlanmayalım, millet olarak, milletçe de TCG Anadolu ile gururlanma imkânını halkımıza verelim.”

Mayıs Şifresi

Erdoğan’ın bu sözlerinden çıkan sonuç ne?

Daha önceki söylemlerinin aksine TCG Anadolu Gemisi dünyanın ilk savaş gemisi değil, SİHA gemisi olarak inşaa edilmiş veya en azından proje tamamlanmamış.

Bu tespitten sonra, proje tamamlanmadığı halde devir-teslimin yapılmasının perde arkasına ilişkin iddiaları aktaralım.

Kulislerde konuşulanlara göre; sivil olan Milli Savunma Bakan Yardımcılarından birisi, TCG Anadolu’nun Deniz Kuvvetleri’ne tesliminin Erdoğan’ın hakkı olduğunu belirtip, işin uzatılmamasını, teslimin Mayıs ayından önce yapılmasını” istemiş. Komutanlar da bunu destekleyince, işte önceki günkü o görkemli tören gerçekleştirilmiş.

Peki bu bakış açısı neyi gösteriyor?

Yetkililerin Mayıs’taki seçimde Erdoğan’ın kazanamaması endişesini taşıdığını ve savunma sanayii projelerini dahi siyasi propaganda aracı olarak gördüklerini…

Zaten Erdoğan’ın, TCG Anadolu’yu “Sirkeci’ye çekip halka açma” müjdesi de anlayışın tamamen böyle olduğunu ortaya koymuyor mu?

Bari Sirkeci’ye değil de Ege’de bir limana çekselerdi!..

Neden mi?

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias defalarca depremdeki yardımlarından sonra Türkiye’nin kendilerine karşı parametrelerinin beklenmedik şekilde değiştiğini, “Yunan hava sahası veya karasularını ihlâl etmeyi artık durdurduğunu” öne sürdü; ama şu ana kadar Ankara’dan yalanlayan çıkmadı.

Madem “Mavi Vatan’ın güvenliği” gibi bir derdimiz var, TCG Anadolu’nun Ege’de bir yere çekilmesi belki gayrı resmi bir cevap olur diye düşündüm de!..

Müyesser YILDIZ
12 Nisan 2023

Kategori:Uncategorized