İçeriğe geç

Ne Olacak O Teğmenler?!

Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Kasım’daki Atatürk’ü Anma Töreni’nde bir teğmenin Atatürk fotoğrafı takmaması üzerine yaşanan olaylar sebebiyle TSK’dan ihracı istenen 7 teğmenle ilgili karar yarın verilecek.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun (YDK) yarın yapacağı toplantıda öncelikle teğmenler ve avukatlarının savunmaları alınacak. Ardından kurul üyeleri oylama ile bir karara varacak. Ancak alınan karar yarın değil, gerekçesi yazıldıktan sonra tahminen 7-10 gün içinde açıklanacak.

Daha önce duyurduğumuz gibi; Atatürk fotoğrafı takılmamasına tepki gösteren 4 teğmen ve avukatları YDK toplantısına katılıp sözlü savunma yapacak. Atatürk fotoğrafı takmadığı belirtilen teğmen ile onu destekleyen 2 teğmen ve avukatları ise “objektif bir soruşturma yürütülmediği ve objektif bir karar alınmayacağı” iddiasıyla YDK toplantısına katılmayarak, yazılı savunma gönderme kararı almıştı. Sözkonusu yazılı savunmanın geçen hafta gönderildiği öğrenildi.

Ceza Davasında Görevsizlik Kararı

MSB’nin başlattığı idari soruşturma dışında olayla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ceza soruşturmasında bir gelişme yaşandı.

Edinilen bilgiye göre, ilgili savcı “görevsizlik” kararı vererek dosyayı askeri suçlara bakan savcılığa gönderdi. Yeni savcı iddianame düzenlerse ceza davası da açılmış olacak.

Öte yandan üç teğmenin, darp edildikleri ve hakarete maruz kaldıkları iddiasıyla 4 teğmen hakkında açtığı tazminat davasının geçtiğimiz Perşembe günkü ilk celsesi, 4 teğmen ve avukatları katılmadığı için yapılamayıp Mart’a ertelendi.

Beklenen Cezalar

Milli Savunma Bakanlığı’nın yine geçtiğimiz Perşembe günkü basın bilgilendirme toplantısında yapılan açıklamada, “Önceliği müesses disiplini muhafaza etmek olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizde temel değerlerini sarsacak, disipline aykırı ve askeri hiyerarşiyi bozan, bozabilecek hiçbir kişi, olay ve duruma müsamaha gösterilmeyeceğinden en ufak bir şüphe duyulmamalıdır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz her olayda olduğu gibi bu olayda da hukuk çerçevesinde hareket etmektedir.” denilerek, “Yüksek Disiplin Kurulu’nda en doğru ve objektif kararın verileceği” vurgulanmıştı.

MSB’ye yakın kaynaklar, Yüksek Disiplin Kurulu’nun tüm teğmenlerin TSK’dan ihracına karar vermesinin beklendiğini, ancak sözkonusu isimlerin Tuzla Piyade Okulu’ndaki eğitimlerinin sona erdirilip kıtaya gönderilmeleri ihtimalinin de gündemde olduğunu bildiriyor.

Müyesser YILDIZ
17 Ocak 2024

12punto link: https://12punto.com.tr/adalet-hukuk/ne-olacak-o-tegmenler-16644

Kategori:Uncategorized