İçeriğe geç

Hablemitoğlu Suikastı Davasında “Yalan” Gerilimi

Yazar-Akademisyen Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı davasına devam edildi.

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü celsesi ilginç bir uygulamayla başladı. Görevliler, gazeteciler dahil duruşmayı izleyecekleri kimlik kontrolüyle içeri aldı. Görevliler, daha önce tanık olarak dinlenen isimlerin içeri girmesini önlemek amacıyla bu uygulamanın yapıldığını söyledi.

Davanın tek tutuklu sanığı Nuri Gökhan Bozkır ile tutuksuz sanıklar Levent Göktaş, Tarkan Mumcuoğlu, Fikret Emek, Aydın Köstem ve Mehmet Narin’in duruşma salonunda hazır bulunduğu bugünkü celsede dinlenen ilk tanık, Gazeteci Abdurrahman Şimşek oldu. Nuri Gökhan Bozkır’la 2020’de Ukrayna’dayken röportaj yapan Şimşek, Bozkır’ın röportaj bitince off-the-record biçimde Hablemitoğlu’nu Tarkan Mumcuoğlu’nun öldürdüğünü, işin merkezinde de Levent Göktaş ve Fikret Emek’in bulunduğunu söylediğini iddia edince salon karıştı. Nuri Gökhan Bozkır, “Yalan söylüyor. Allah belanı versin.” diye bağırırken, sanık avukatları da “Şimşek iddianameyi okuyor ve cinayeti çözüyor.” şeklinde tepki gösterdi.

Şimşek’e diğer sanıklar soru yöneltmeyip, “Cevabımızı Cuma günü vereceğiz.” derken Nuri Gökhan Bozkır, “Yemin ettiniz, buna sadık kalın, yoksa ben ispatlayacağım.” uyarısında bulunup şöyle konuştu:

“Ukrayna istihbaratı sizinle off-the-record dahil tüm görüşmelerimizi kayda aldı. Benim üzerimde dinleme cihazı vardı. Bunların tamamı Ukrayna’daki dava dosyasında var.”

Bozkır, Zihni Çakır ve Abdurrahman Şimşek’in gecmişte FETÖ’nün Balyoz ve Ergenekon kumpaslarına hizmet ettiğini bildirip, “Şimdi de birine hizmet ediyorsunuz.” deyince Şimşek, “Kime hizmet ediyormuşum?” diye sordu.

Bozkır, dava dosyasında yer alan, bilmediği isimleri Şimşek’ten öğrendiği, ayrıca Şimşek’in kendisine, “2 yıl yatar çıkarsın.” dediğini de öne sürdü.

Uğur Mumcu’yu da ÖKK Öldürmüş

Sanık avukatlarının soruları sırasında Abdurrahman Şimşek, geçmişte MİT’te çalışan bir ÖKK mensubunun emekli olduktan sonra kendisine Uğur Mumcu’yu da ÖKK’dan birilerinin öldürdüğünü söylediğini, bunun üzerıne Güldal Mumcu’yla görüşmek istediğini, ama Güldal Mumcu’nun ısrarla görüşmediğini anlattı.

Abdurrahman Şimşek’in soruşturmada gizlilik kararı varken yaptığı haberlere ilişkin tüm sorulara, “Emniyet kaynaklarının değerlendirmeleri” cevabını vermesine avukatlar tepki gösterince Mahkeme Başkanı, “Haberci bunlar, oradan bir şey duymuş, yazmış.” dedi.

Şimşek’e, Tarkan Mumcuoğlu’nun fotoğrafını nereden bulduğu da soruldu. Şimşek önce açık kaynaklardan bulduğunu söyledi. Avukatlar, Mumcuoğlu’nun o fotoğrafının MİT’e girerken çekilen fotoğrafı olduğunu vurgulayınca da, “Bir haber kaynağımdan aldım.” dedi.

Abdurrahman Şimşek avukatların sorusu üzerine iddianameyi hazırlayan Savcı Zafer Ergün’le bir kez görüştüğünü, bu nezaket ziyaretini de Ukrayna’da Nuri Gökhan Bozkır’la görüştükten sonra yaptığını, dosyaya ilışkin bilgileri 2017’de önceki Savcı Necip Cem İşçimen’den aldığını söyledi. Avukatlar ise yazdığı ve anlattığı birçok konunun İşçimen’in dosyasında bulunmadığını, Şimşek’in yalan söylediğini belirterek hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde merhum Necip Hablemitoğlu’nun evinin çaprazındaki apartmanda oturan Turgay Güngördü dinlendi. Olay gecesi maç izlerken mantar tabancası sesi gibi bir ses duyduğunu, camdan baktığında bir kişinin koyu renkli Mazda tipi bir araca binip farlarını yakmadan hareket ettiğini gördüğünü anlatan Güngördü, “Gördüğüm katil mi başka birisi mi, bilmem mümkün değil.” dedi. Güngördü, Savcı Zafer Ergün’ün bu aracın marka ve rengine ilişkin sorularını cevaplandırırken de, “Ben size ifade verirken bana bir araç resmi gösterdiniz. O farklı bir model, beyaz renkti. ‘O da olabilir.’ dedim. Sokak lambasının aydınlığı olduğu için aracı gördüm.” açıklamasını yaptı.

Sanıklardan Tarkan Mumcuoğlu’nun avukatı Eren Turan, cinayetten bir gün sonra polise verdiği ifade ile 8 Ocak 2003’teki savcılık ifadesindeki farklılıklara dikkat çekip, “Sizi tehdit eden oldu mu?” sorusunu yöneltti. Güngördü, “Keşke Mazda demeseydim, başım ağrımazdı.” karşılığını verip şunları söyledi:

“Ben o savcılık ifademi okumadım. Şu anda anlattıklarımla çok çelişkili. Kalp kapakçıklarımdan rahatsızım. Unutkanlığım bundan. İfadem bana da çelişkili geldi.”

Güngördü’nün beyanından sonra Mahkeme Başkanı, bugün dinlenmesi planlanan diğer tanıklar gelmediği için yarın devam etmek üzere duruşmayı sonlandırdı.

Müyesser YILDIZ
4 Mart 2024

12punto link: https://12punto.com.tr/adalet-hukuk/hablemitoglu-suikasti-davasinda-yalan-gerilimi-25044

Kategori:Uncategorized