26 Mayıs’ta yapılan MGK toplantısının ardından yayınlanan 7 maddelik bildiride öne çıkan iki husus vardı.
İlki, “Cemaat paralel devleti” hakkındaydı ve şöyle deniliyordu:
“Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler, terör ve teröristle mücadelede gelinen aşama, milli güvenliğimizi tehdit eden ve bir terör örgütü olan paralel devlet yapılanmasına karşı alınan tedbirler görüşülmüştür.”
İkincisi ise, diğer parel yapılanma PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’ye ilişkin şu açıklamaydı:
“Bölücü terör örgütünün Suriye kolu olan PYD/YPG’nin Prag, Stockholm, Berlin ve Paris’te temsilcilik açmasına izin verilmesinin, ülkemizi kana bulayan teröristlere imkân ve cesaret verdiği, bu tutumun dostluk ve müttefiklikle bağdaşmayacağı; Verilen kararın yeniden değerlendirilmesinin Türkiye tarafından beklendiğinin altı çizilmiştir.”
MGK toplantısından bir gün sonra Kırşehir’e giden Erdoğan, birinci maddenin tam olarak ne anlama geldiğini şu sözlerle duyurdu:
“Dün yeni bir karar daha aldık, legal görünüm altındaki illegal terör örgütü dedik. Fethullahçı Terör Örgütü olarak tavsiye kararı aldık, Hükümete gönderdik ve Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz. Bunların terör örgütü olarak tescilini gerçekleştireceğiz. Bunlar PYD, PKK neyse aynı kategoride yargılanacaklar.”
Erdoğan birkaç gün sonraki Diyarbakır ziyaretinde de aynı konuda, “Daha önceki kararda, ‘legal görünümlü illegal örgütler’ ifadesi vardı. Bu yeni kararda ise ‘terör örgütü’ deniliyor. MGK olarak bunu biz, tavsiye olarak hükümete gönderiyoruz. Hükümet bu tavsiyeden hareketle hemen bir Bakanlar Kurulu kararı çıkaracak. Biz de kararı olağanüstü bir madde olarak MGK siyaset belgesine koyacağız. Bu, yargının elini güçlendirecek. Mesela savcı, yakalananları terör örgütü mensubu olarak değerlendirebilecek. Paralel devlet yapılanması ile PKK arasında bir fark olmadığını artık görmemiz lâzım” dedi.
Bunun üzerine 30 Mayıs’ta “Erdoğan ve MGK PYD’yi niye terör örgütü ilân etmedi?” başlıklı yazımızda, MGK kararının hukuken tartışmalı boyutlarını ele alırken, Cemaat için alınan kararın neden PYD/YPG için de alınmadığına değinip, “Tüm devlet birimleri, PYD/YPG’yi İmralı’daki teröristbaşının örgütleyip, yönettiğini ayan beyan bildiğine göre, en azından onun hakkında yeni bir dava açılması gerekmiyor mu?” diye sorduk. (http://odatv.com/erdogan-ve-mgk-pydyi-niye-teror-orgutu-iln-etmedi-3005161200.html)
Hiçbir cevap gelmedi.
-MGK Üyesi Bakanın PYD Açıklaması-
Konuyla ilgili ilk ipucunu, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın memleketi Kahramanmaraş’ta 12 Haziran’da düzenlenen bir iftar yemeğinde yaptığı konuşmada bulduk.
Verilen haberlere göre, Binali Yıldırım hükümetinde Başbakan Yardımcısı olan ve ilk kez 26 Mayıs’taki MGK’ya katılan Kaynak, “MGK toplantısında PYD’nin de terör örgütü listesine alınmasının kabul edildiğini” söylemişti.
Öyleyse, MGK bildirisinde bu karara neden açıkça yer verilmemiş ve de Erdoğan bunu niye duyurmamıştı?
Tamam, MGK görüşmeleri gizliydi, ama Cemaatle ilgili açıklama yapıldıktan sonra PYD’yi gizlemenin anlamı neydi?
-PYD/YPG 26 Mayıs’tan Sonra Terör Örgütü Oldu-
Öncelikle MGK’da, PYD/YPG ile ilgili böyle bir karar alınıp, alınmadığını araştırdık.
Evet, alınmış. Hem de Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine. Bakanlık özetle, “Her yerde PYD/YPG için terör örgütü diyoruz, ama terörist ilân etmiş değiliz. Bu konuda diğer ülkeleri eleştirirken, ‘Siz de terör örgütü saymıyorsunuz’ şeklinde bir cevap gelebilir” uyarısında bulunmuş.
İşte bu uyarı üzerine Cemaatle birlikte PYD/YPG’nin de terör örgütü sayılması kararlaştırılmış.
Şunu da ekleyelim:
“Erdoğan ve MGK PYD’yi Niye Terör Örgütü İlân Etmedi?” başlıklı yazımızda, MGK kararıyla “terör örgütü” saymanın hukuken tartışmalı olduğuna, bunun için mahkeme kararı veya Uluslararası kuruluşların terör listesine alınması gerektiğine dikkat çekmiştik.
Gördük ki, devlet de aynı tereddüdü yaşıyor. Bu yüzden yetkililer MGK kararının yanısıra PYD hakkında iki yerel mahkeme kararı bulunduğunu vurgulama ihtiyacı duyuyor.
Asıl sorumuza dönersek; Acaba PYD/YPG ile ilgili bu karar neden gümbür gümbür açıklanmadı/açıklanmıyor?
Akla gelen ihtimaller şunlar:
1- Yıllardır, “PYD/YPG de aynen IŞİD, PKK gibi terör örgütüdür” diyen Erdoğan’ı, “Terör örgütü diyordunuz, ama daha dün bu kararı aldınız” eleştirilerine maruz bırakmamak…
2- PYD/YPG’yi İmralı’dan yöneten teröristbaşı ve PYD yöneticilerini Ankara’da ağırlayanları sıkıntıya sokmamak…
3- Suriye’deki bu teröristleri “kara gücü” sayan ve Erdoğan’ın da onayıyla onlarla birlikte Münbiç operasyonunu yapan ABD’yle resmen ters düşmemek, “değerli müttefikimizi” daha fazla üzmemek…
4- Hepsi…
Müyesser YILDIZ
26 Haziran 2016
Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/erdogan-pydypgyle-ilgili-mgk-kararini-neden-aciklamadi-2606161200.html