İçeriğe geç

Şehir Hastanesi “Müjdesi” İçin Bari Şehitlerimizin 7’sinin Çıkması Beklenseydi!..

İstanbul Samandıra’daki 4. Hava Alay Komutanlığı’na ait helikopterin bir sitenin çocuk parkına düşüp, 4 askerimizin şehit olmasının üzerinden 6 gün geçti.

Kazanın hemen ertesi günü Milli Savunma Bakanlığı, Samandıra’daki Komutanlığın Trakya’da bir bölgeye taşınacağını açıkladı.

Tabii ki, bu karar bir günde alınmış değildi. Şöyle bir hafızalarımızı tazeleyelim mi?

Sancaktepe Sarıgazi Mahallesi’nde yer alan 3 milyon 350 bin metrekarelik askeri alana 4 bin 100 yataklı şehir hastanesi inşaa edilmesi için daha 2013 yılında düğmeye basıldı.

2014 yılında imzalanan protokolle de askeri alan Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sağlık Bakanlığı’na devredildi.

-Trakya’daki Bir Bölge Çorlu mu?-

Hani şimdi, “Samandıra’daki Komutanlığın Trakya’da bir bölgeye taşınacağı” söyleniyor ya, daha o zaman buradaki askeri birliklerin Çorlu’ya taşınması kararlaştırılmıştı.

O günlerde Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem de sözkonusu devir imzalarının Genelkurmay Başkanlığı’nca atıldığını ve askeri bölgenin Trakya’ya taşınacağını belirtip, şöyle konuştu:

“Anadolu yakasında insanlar Sancaktepe’ye gelecek. Bu istihdama da katkı sağlayacak, en az 15.000’e yakın personel çalışacak. Bu da Sancaktepe halkına önemli bir fırsat sunacak. Bunun sonucunda hastanenin çevresinde önemli yatırımlar olacak. Çünkü burası Avrupa’nın en büyük hastanesi olacak. Buradaki ticaret, bugün olduğunun iki katına çıkacak. Sancaktepeli komşularımıza hayırlı olsun diyoruz.”

Eylül 2015’te, hastane projesinin tamamlandığı, inşaat çalışmalarının yıl sonunda başlayacağı duyurulurken, Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin içinde havaalanı bulunan, ambulans jetlerin inebileceği dünyadaki tek hastane olacağı vurgulandı.

-CHP: İngiltere’ye Bakın-

2016 Kasım’ında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde imar planı değiştirilip, arazi sağlık tesisi alanı haline getirildi. Yani önce karar alındı, sonra gereği yapıldı!..

Belediye Meclisi’ndeki oylamada CHP red oyu verdi. CHP’li üyelerden Esin Hacıalioğlu, itiraz gerekçesini İngiltere örneğiyle açıklarken, şunları söyledi:

“İngiltere’de 7 tane hastane yakın zamanda iptal edildi. Bu nedenle İngiltere’deki sağlık hizmetleri krize girdi. Uluslararası sermayenin sahip olacağı hastaneler zincirine, ülkemizin genlerini teslim etmiş olacağız. Askeri alanı imara açıyor, üstüne üstlük yabancı sermaye getiriyoruz. İstanbul’daki askeri alanların hiçbir şekilde imara açılmaması gerektiği, toplanacak hiçbir yerin kalmadığı görüldüğünden bu tür dosyaların gözden geçirilmesi gerekiyor.”

Ancak artık çok geçti, çoktan yola çıkılmıştı.

Sağlık Bakanlığı, hastanenin yapım işleri ile ürün ve hizmetlerin temin edilmesi işi için Haziran 2018’de ihale ilanı yayınladı. İlk ihale tarihi 4 Temmuz 2018 olarak belirlendi.

Ancak nedendir bilinmez ihale, önce 8 Ağustos, ardından 25 Eylül’e ertelendi. İhale o tarihte de yapılamazken, yeni bir tarih verilmedi.

-Askeri Birimlerin “Görüş”ü Neydi?-

Sözkonusu ertelemelerin sebebi bilinmiyor, ama niyet açıklanıp, yola çıkıldıktan sonra bu uzatmanın “rant” açısından ne ifade edeceği malûm.

Bu bağlamda doğrudan Şehir Hastanesi projesiyle ilgisi olmayan bölgedeki bir arsayla ilgili “Gayrimenkul Değerleme Raporu”ndan söz edelim.

Raporun tarihi, 2 Aralık 2016.

Hazırlayan, Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.

AKP’ye yakın bir ismin yöneticisi olduğu bir gayrimenkul değerleme ve danışmanlık şirketi için hazırlanmış.

Raporda, 3 Aralık 2016 tarihinde saat 18.34’te Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü portal hizmetinden alınan TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) belgelerindeki beyanlara göre, bu arsanın “Askeri havaalanı güvenlik bölgesi içinde” olduğu belirtilip, şu not düşülmüş:

“Rapor konusu taşınmaz üzerinde yer alan takyidatlardan (Şerhler) ‘Askeri havaalanı güvenlik bölgesi içindedir’ beyanı ile ilgili olarak Sancaktepe Belediyesi İmar Müdürlüğü Başkanlığı’nda yapılan görüşmede, bölgede birçok boş parselde bu beyanın olduğu, söz konusu beyanın yapılaşmaya engel teşkil etmediği, yapılaşma aşamasında ilgili askeri birimlerden kat yüksekliği ile ilgili olarak olur görüşü alındığı bilgisi verilmiştir.”

Demek ki, bölgedeki birçok boş parsel “Askeri havaalanı güvenlik bölgesi içinde”ymiş!.. Dahası askeri birimler, bu kaydın “yapılaşmaya engel teşkil etmediği” yönünde görüş bildirip, kat yüksekliklerine de “Olur” vermiş!..

Sözkonusu raporda, gayrimenkulün bulunduğu bölgenin analizi de yapılmış ve şöyle denilmiş:

“Samandıra 2008’de ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçe kaymakamlık ve yeni belediye binaları Sarıgazi merkezinde inşa edilmiştir. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük şehir hastanelerinden birinin ilçe sınırları dahilinde yapılması düşünülmektedir. Yapımı tamamlanmış olan 3. köprünün (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) bağlantı yolları bu ilçenin sınırları içerisinden geçmektedir. Arazilerin bir kısmı bu proje için kamulaştırılmıştır.”

Sonuçta ise arsanın “Askeri hava üssüne komşu olmasının”, değerleme işlemini “Olumsuz etkileyen veya sınırlayan faktörlerden” birisi olduğu kaydedilmiş.

2 yıl önceki bir rapora da yansımış olan bu tespitin anlamı açık; Askeri üs buradan gidince, tabii ki, arsaların değeri artacaktır!..

-Kazadan 4 Gün Sonra Erdoğan’ın Yaptığı Açıklama-

11 Şubat’ta İstanbul Çekmeköy’de helikopter kazasının yaşanmasından saatler önce Erdoğan, Ankara Sincan’da toplu açılış törenindeydi.

Konuşmasında şehir hastaneleri projesine de değinen Erdoğan, özetle şunları söyledi:

“Türkiye’nin hizmetinde olduğumuz 17 yıldır her alanda ülkemizi kalkındırmanın, milletimizin refahını artırmanın mücadelesini verdik. Göreve geldiğimizde ne idik, ne olduk. Ülkemizi 3,5 kat büyüttük. Eğitimde, sağlıkta, ulaştırmada, enerjide, sporda, sosyal yardımlarda Türkiye’nin dünyanın en ileri seviyesine yükseltmek için gece gündüz mücadele ettik. Ankara’da şimdi şehir hastanemizi yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde şehir hastanemizin açılışını yapacağız. Burada yaklaşık 3,5 milyon hasta kalabilecek. Yatak sayısı bu kadar fazla. 6 kuleli dev bir hastane. Türk Milleti’ne yakışan ne ise onu yaptık, onu yapıyoruz. Şu anda inşallah Ankara’daki şehir hastanesi Türkiye’nin en büyüğü olacak. Artık hemen hemen herşeyi bitti. Birkaç gün içerisinde açıyoruz. Arkasından tabi inşallah size yakın olan yine hastaneyi de açacağız Etlik. Böylece iki tane dev şehir hastanesine Bilkent ve Etlik olarak Ankara’mız kavuşmuş olacak. Ülkemizi demokraside ve ekonomide getirdiğimiz yer önemlidir. Daha gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var. Sıradan bir gelişmekte olan ülke seviyesinden, gelişen ülkeler seviyesine getirdiğimiz ülkemizi muhafaza etmemiz gerekiyor.”

Kazadan sadece 4 gün sonra ise 15 Şubat akşamı ATV-A Haber ortak canlı yayınında yine şehir hastanelerini anlatırken, “Kısa bir zaman sonra Anadolu Yakası’nda Samandıra bölgesinde bir şehir hastanesine de başlayacağız. Şu anda proje çalışmaları tamam, ihale çalışmalarına başlayacağız” dedi.

Tank Palet Fabrikası, beraberinde bir birlik özelleştiriliyor…

Görünen o ki, şehir hastanesi uğruna, koca bir birlik taşınıyor…

Tamam da, “ihale çalışmalarına başlanacağı” müjdesi için en azından şehitlerimizin 7’sinin çıkması beklenemez miydi?!.

Müyesser YILDIZ

17 Şubat 2019

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/sehitlerin-yedisi-cikmadan-ihaleyi-acikladilar-17021932.html

Kategori:Uncategorized