Mart ayında Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit yaş haddinden emekli olunca, yerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca seçildi.
Boşalan Cumhuriyet Başsavcılığına aday gösterilecek 5 ismin 15 gün içinde tespit edilmesi gerekiyordu. Ancak koronavirüs tedbirleri nedeniyle bu seçim ertelendi.
Nihayetinde 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçim öncesinde 7 isim Cumhuriyet Başsavcılığı için adaylığını açıkladı.
Bu isimler şunlardı:
16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, 14. Ceza Dairesi Başkanı Bekir Şahin, 11. Ceza Dairesi Başkanı Ali İhsan Öztekin, 3. Ceza Dairesi Başkanı Osman Atalay, 2. Ceza Dairesi Üyesi Mehmet Akif Öndaş, 5. Ceza Dairesi Üyesi Veli Dalgalı ve 8. Ceza Dairesi Üyesi Alper Yükselen Bikirli.
Yapılan oylama sonucunda, ilk 5’e şu isimler girdi:
Veli Dalgalı (88 oy), Eyüp Yeşil (77 oy), Alper Yükselen Bikirli (53 oy), Bekir Şahin (51 oy), Ali İhsan Öztekin (30 oy).
-Sürpriz Sonuç-
Anayasa ve Yargıtay Kanunu’na göre Erdoğan’ın bu isimlerden herhangi birisini, aldığı oy ve sıralamaya bakmaksızın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak atama imkânı bulunmasına rağmen sonuçlar “sürpriz”di.
Çünkü Eyüp Yeşil, Bekir Şahin ve Osman Atalay’a daha fazla şans tanınıyordu. Ancak Osman Akalay ilk 5’e bile girmezken, Eyüp Yeşil ikinci, Bekir Şahin de dördüncü sırada yer alabildi.
Asıl sürpriz Veli Dalgalı’nın birinci olmasıydı. Henüz 6 yıl önce Yargıtay üyeliğine seçilen bu isim, kendisinden çok daha kıdemli adayları geride bırakmıştı.
Dalgalı’nın mesleki safahatını bir kez daha hatırlatalım.
2011 yılında HSYK’nın, Deniz Feneri soruşturmasını yürüten savcılar Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ile Mehmet Tamöz’ü görevden almasından sonra dosya Dalgalı’ya verildi. Dalgalı, bu soruşturmayı “takipsizlikle” sonuçlandırdı.
Gezi olaylarında Ethem Sarısülük’ü vuran polis hakkında “meşru müdafaadan” dava açmasıyla da gündeme gelen Dalgalı, 2014 yılında Ankara Başsavcı vekili oldu ve “Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu”nun başına getirildi. Kısa bir süre sonra da Yargıtay üyeliğine seçildi.
Seçimin böyle sonuçlanmasıyla ilgili kulislere gelince; yargıda etkin olan yeni grubun ikiye bölündüğü, bir kısmının Veli Dalgalı’yı, diğer kısmının Eyüp Yeşil’i desteklediği, Adalet Bakanlığı’nın tercihinin de Dalgalı yönünde olduğu konuşuldu.
Öte yandan eski Başsavcı, yeni Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın, listeye dördüncü sıradan giren 14. Ceza Dairesi Başkanı Bekir Şahin’i istediği öne sürüldü.
-15 Günlük Süre Doldu-
Şuraya geleceğiz; Yargıtay Kanunu diyor ki;
“Oylama sonucu, liste halinde Yargıtay Birinci Başkanlığınca Cumhurbaşkanına sunulur. Cumhurbaşkanı listenin sunuluşundan itibaren 15 gün içinde gösterilen adaylar arasından Cumhuriyet Başsavcısını seçer, seçim sonucu ilgililere duyurulur ve Resmi Gazete’de yayınlanır.”
Aday tespiti ne zaman yapıldı? 12 Mayıs’ta.
15 günlük süre ne zaman doldu? 27 Mayıs’ta, yani 2 gün önce.
Ancak Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını atamadı.
Gecikmeyle ilgili iki iddia var. İlki şu:
Erdoğan, 2015’te listeye giren 5 adayla görüştükten sonra seçimini yapmış ve Mehmet Akarca’yı atamıştı. 2019’daki seçimde ise Akarca tek isim olduğu için onu doğrudan atamıştı. Ancak Erdoğan’ın bu yıl koronavirüs yüzünden henüz adaylarla görüşemediği, atamanın da bu yüzden geciktiği belirtiliyor.
İkinci iddia da; Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın tercihi ile yargıdaki grupların desteklediği isimler arasında seçim yapmakta zorlandığı yönünde.
Sebep o veya bu; buradaki önemli nokta, Yargıtay Kanunu’nun da delinmiş olmasıdır.
Silivri’deki Barış’lara, Hülya Kılınç’a ve Murat Ağırel’e kucak dolusu sevgiler.
Müyesser YILDIZ
29 Mayıs 2020
Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/erdogan-yargitay-cumhuriyet-bassavcisini-neden-secemedi-29052025.html