İçeriğe geç

AMERİKA BİLMİYOR O BİLİYOR

PKK’yı “ak”lama takımı, Taksim saldırısını örgüte bağlı TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) üstlenince, şoka girdi.

Özellikle de ömrünü bu işlere adamış Cengiz Çandar… Yarım ağız, “bir PKK uzvu olabilir”

dedi, ama PKK’yı temsil etmediğini, iki PKK olabileceğini anlatmak için çırpındı. Sonunda da işi getirip, yine “derin devlet”e, yani “Ergenekon”a bağladı. “Barış sürecini baltalamak isteyenlerin provokasyonu” olduğunu söyledi.

Bu konuların bir uzmanı Çandar’sa, diğeri ABD’dir. “Çandar’ın bildiğini, ABD bilmez mi?” düşüncesiyle, stratejik ortağımızın bilgisine de başvuralım istedik.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Terörle Mücadele Koordinasyon Bürosu var. O büro her yıl ülkelerin “terörizm raporunu” yayınlar, bu da ABD’nin resmi görüşü olarak açıklanır.

TAK 2005’te kuruldu, bu yıldan itibaren de ABD’nin Türkiye ile ilgili raporlarında yer aldı. Mesela 2005 tarihli raporda “Kongra-Gel/PKK’nın ülke genelinde şiddeti arttırdığı” belirtildikten sonra, “Türkiye’nin batısında, tatil bölgelerinde ve İstanbul’da düzenlenen bir dizi bombalama eylemini, PKK’ya bağlı olduğu düşünülen TAK adındaki Kürt ayrılıkçı grubun üstlendiği” vurgulandı. 2006 raporunda, TAK’ın güney ve batı illerinde düzenlediği eylemler yine PKK’yla bağlantılı şekilde değerlendirildi. Özellikle öğrencileri taşıyan servis aracını bombalamasına dikkat çekildi. 2007’de PKK’yla birlikte TAK’ın da ABD’nin “terör örgütleri listesinde” olduğu kaydedilip, “İstanbul, Adana, Konya ve Mardin’de intihar saldırıları düzenlemek isteyen KGK/PKK ve TAK bağlantılı kişilerin ele geçirildiği” bilgisi verildi. 2008 raporunda TAK’ın gerçekleştirdiği eylemler tek tek sayılırken, “PKK bağlantılı bu örgüt, yeni ölümcül bir şiddet kampanyası başlatacağını duyurdu” denildi.

2009’a gelince; ABD bu son raporunda, Türkiye’deki “terör örgütlerine” bir ilavede bulunup, “Ergenekon”dan da söz etti. Bu kapsamda emekli askerlerin, bürokratların, siyasilerin ve gazetecilerin gözaltına alındığını vs. anlattı. Ancak “Ergenekon”la PKK veya TAK arasında herhangi bir bağ kurulmadı. Aksine PKK önceki raporlarda olduğu gibi, “Türkiye’deki en etkili terörist grup” şeklinde ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulurken, doğrudan PKK’yla bağlantılı şekilde ilk kez “Kürt açılımı” da anlatıldı.

ABD’nin, PKK-TAK’la ilgili “bilgi ve istihbaratları” böyle. Bir de her yıl başka ülkelere gidecek olan kendi vatandaşlarını uyarmak için yayınladığı duyurular var. Türkiye ile ilgili son duyurusunda, terör eylemlerinin yapıldığı şehirler hakkında tek tek bilgi veren ABD, PKK’yla bağlantılı TAK’ı 2008’de, “Özel kurulmuş küresel terörist” örgüt saydıklarının altını çizdi.

Neticeyi kelam, ABD bile henüz Ergenekon-TAK arasında bağlantı kurmuş ya da bu yönde bir imada bulunmamışken, Cengiz Çandar ve arkadaşlarının “derin istihbaratçılığına” ne demeli?.. Ahmet Taşgetiren’in ifadesiyle, bunlara hangi “aptal” inansın?!..

Müyesser Yıldız

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/turkiye-ile-ilgili-oyle-kritik-bir-madde-var-ki-31102003.html

Kategori:Uncategorized