İçeriğe geç

Adalet Bakanı: “Yeniden Yargılamayı O Zihniyetin Yapması Olacak İş Değil”

Dün Ankara’da önemli bir randevu vardı. Tutuklu askerlerin yakınları Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’la buluşup, “kumpas”ı konuştu.

Bakan Bozdağ, gündemlerinde kesinlikle af olmadığını, ancak yeniden yargılama formüllleri üzerinde çalıştıklarını anlatıp, şunları söyledi:

“Muhtelif formüller var, en doğrusunu bulmaya çalışıyoruz. Benden zaman vermemi beklemeyin, çünkü yanlış anlamalara yol açabilir. Elbette bu çalışmaların ne zaman sonuçlanacağı hakkında kafamda bazı fikirler var, ama tarih vermem doğru olmaz. Sadece yerel seçime kadar tamamlanamayacağını söyleyebilirim.”

Görüşmenin en dikkat çekici kısmı, Balyoz’dan tutuklu Deniz Yarbay Kürşad Güven Ertaş’ın eşi Pelin İskender Ertaş’ın sözlerinden sonra Adalet Bakanı Bozdağ’ın verdiği tepki oldu.

Pelin İskender Ertaş, konuşmasına şu “kumpas” örneğiyle başladı:

“Size yıllardır adalet tarafından nasıl darbe yediğimize örnek olması açısından eşimle ilgili birkaç husustan bahsedeceğim. Ancak emin olun, benzer hukuksuzlukları 365 kişinin tümü yaşadı. Şöyle ki; 10. Ağır Ceza Mahkemesi eşimin savcılık ifadesini gerekçeli karara değiştirerek geçirdi. Yani savcılık ifadesinde ‘kabul etmiyorum, bilmiyorum’ dediği bölüm, ‘kabul etmiştir, bildiğini ifade etmiştir’ olarak yazıldı ve bunun üstünden hüküm verildi. Ayrıca Savcının ısrarla olduğunu iddia ettiği deliller -görüntü ve ses kayıtları- dosyaya hiçbir zaman girmedi. Giremezdi, çünkü yoktu. Hem 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, hem de Yargıtay aşamasında bu delillerin eğer var ise gösterilmesi için adeta çırpındık, ama dikkate alınmadı.”

Ardından af ve yeniden yargılama konusuna değinen Ertaş, “Bizler kesinlikle af istemiyoruz. Yeniden yargılamaya sonuna kadar varız. Çünkü suçsuz olduklarını biliyoruz, ama aynı insanlar ve aynı zihniyet yargılayacak endişesi yaşıyoruz. Mevcut yargı sistemi malum” dedi.

İşte Ertaş’ın bu sözleri üzerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ÖYM’leri kaldıran kanun teklifinin TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında bazı CHP’liler, MHP’li Faruk Bal ve eski Bakan Ertuğrul Günay’dan gelen teklifi alaycı bir ifadeyle ve gülerek anlatıp, şunları söyledi:

“Davaların daha fazla uzamaması gerekçesiyle, özel yetkili mahkemelerin imtiyazlarının alınmasını, ama yeniden yargılamayı yine bunların yapmasını teklif ettiler. Olacak iş değil. Sizin de belirttiğiniz gibi, aynı zihniyet yargılayacaksa ne anlamı var?”

Hatırlanacağı üzere, “kumpas” itiraflarından sonra Ocak ayı başında yeniden yargılamayı gündeme getiren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bu formülleri görüşmek için Silivri Cezaevi’ne gitmiş, İlker Başbuğ, Doğu Perinçek, Tuncay Özkan ve Bilgin Balanlı’yla görüşmüştü. Feyzioğlu, Silivri’dekilerin öncelikle Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda yeniden yargılama formülünü kastederek, “Bizi celladımızın insafına mı terk etmek istiyorlar?” şeklinde tepki gösterdiğini açıklamıştı.

Adalet Bakanı Bozdağ “cellat” ifadesini kullanmasa da “o zihniyet” diyerek, Silivri’dekilerle aynı duygu ve düşünceleri paylaştığı mesajını vermiş olmuyor mu?

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler

Müyesser YILDIZ

15 Şubat 2014

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/odatv-gorusmedeki-en-kritik-ifadeyi-acikliyor-1502141200.html

Kategori:Uncategorized