İçeriğe geç

63 Genç Subay Kurtulacak mı?

“Kumpas” davaların en kapsamlısı İzmir Casusluk davasıydı. Sadece askerler değil, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala dahil binlerce bürokrat fişlendi. Tüm kurumlar personeline sahip çıkarken, tutuklanıp, yargılanan ya da dijital bir veride adı geçtiği için işine son verilen yalnızca askerler oldu. İddianamedeki suçlamaları esas alarak, yüzlerce subayı ihraç etmeyi planlayan TSK, ilk etapta tam 63 genç subayı davanın sonucunu beklemeden, sorgusuz sualsiz kapının önüne koydu.

Emekliliğe hak kazanamayan, üstelik TSK’ya tazminat ödemek zorunda kalan genç subaylar 2 yıldır bir yandan yaşama savaşı verirken, öte yandan TSK’dan ayrılma işlemiyle ilgili yürütmenin durdurulması ve ihracın iptali için AYİM’e dava açtı.

Mahkeme yürütmenin durdurulması taleplerini reddederken, bazı başvurular için “İzmir’deki davanın sonucunun beklenmesi” yönünde karar verdi.

Bu gelişmelerin ardından 63 subay için tüm umutlar biterken, aynı AYİM’den iki başvuruyla ilgili “beklenmedik” kararlar çıktı. TSK’nın ihraç işlemlerinin “orantısız, ölçüsüz ve hukuksuz olduğuna” hükmeden AYİM, “Davacı subaylar görevine dönsün. Bu süreçte mahrum kaldıkları özlük hakları da yasal faiziyle birlikte ödensin” dedi.

-Başka Bir Askerin Dosyasıyla Atıldı-

Genç subaylar için umut ışığı niteliğinde olan kararlardan ilki havacı üsteğmen S.Ç.’yle ilgili. Başarılı bir personeldi, 19 takdirname aldı.

İzmir Casusluk davasında adı geçmediği, sanık, tanık ya da mağdur olmadığı halde bu davayla ilişkilendirilerek atıldı. Hem de savunması alınmadan ve ihracına dair herhangi bir tebligat yapılmadan.

Olay şuydu; Davada adı geçen ve geçmişte 6 ay aynı evde kaldığı G.Y. isimli subay arkadaşıyla ilgili iddialar sanki S.Ç.’ye aitmiş gibi işlem yapıldı. Daha ilginci, S.Ç. TSK’dan atılırken, G.Y. görevine devam ediyor.

AYİM Birinci Dairesi yapılan yargılama sonucunda, S.Ç.’nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı istihbarat birimince alınan ifadesi dışında, hukuka uygun başka tutanak, bilgi, ihbar, resim, görüntü, kayıt vs. şeklinde herhangi bir somut delil, belge ve olgu bulunmadığını belirterek, oy çokluğuyla ihraç işleminin iptaline karar verdi.

-Bakanlık Belge Diye Casusluk İddianamesini Gönderdi-

AYİM’in 20 Ocak 2015 tarihli “iptal” kararı daha çarpıcı ve geniş kapsamlı. Davayı açan yine Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Kıdemli Çavuş E.A.

2008’de TSK’da göreve başlayan E.A. da başarılı bir personeldi. Sicil notları ortalaması “çok iyi”ydi. 3 takdirname almıştı.

İzmir Casusluk davasında, “örgüt lideri” olduğu öne sürülen Bilgin Özkaynak’tan ele geçirildiği iddia edilen bir belgede adının bulunduğu, ayrıca yine “örgüt yöneticiliğiyle” suçlanan Narin Korkmaz’ın bir diğer şüpheliyle yaptığı görüşmede adından söz edildiği gerekçesiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı E.A’nın ifadesini aldı ve dava açtı. Bunun ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat birimleri E.A. hakkında tahkikat başlatıp, “pek çok bayanla cinsel ilişki yaşadığının anlaşılması nedeniyle TSK’da kalması uygun değildir” şeklinde sicil düzenledi. 19 Mart 2013 tarihli bu karar 28 Kasım 2013’te ilgili komisyon tarafından Hava Kuvvetleri Komutanı’na sunuldu. Komutan 1 gün sonra “uygun” görüp, Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdi. Genelkurmay Başkanı’nın 17 Ocak 2014 tarihli onayının ardından da Milli Savunma Bakanlığı 27 Ocak’ta E.A.’yı TSK’dan attı.

E.A.’nın AYİM’e açtığı iptal davasında AYİM Başsavcılığı, ”TSK’dan çıkarma işleminin hukuken geçerli ve makûl delillere dayanmadığı, soyut ve gerçekliği şüpheli iddialardan kaynaklanan tespitlerle yapıldığı, İzmir Casusluk davasının sonucunun beklenmemesinin de ayırma işlemini sakatladığı, bu haliyle işlemin hukuka aykırı olduğu ve ayırma işleminin iptal edilip, davacıya mahrum kaldığı özlük haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesi” yönünde görüş bildirdi.

AYİM Birinci Dairesi de, “Davacı Milli Savunma Bakanlığı’nın gönderdiği bilgi ve belgelerin İzmir Casusluk Davası iddianamesinden ibaret olduğunu” vurgulayarak, oy çokluğuyla şu kararı aldı:

“Davacı hakkında açılmış bulunan kamu davasının iddianamesinde belirtilen mevcut delil durumu itibarıyla idari işleme esas alınması hukuken mümkün değildir. Dolayısıyla başkaca hiçbir idari tahkikat yapılmayıp, süren yargılamaya dayanıldığından derdest ceza davasının neticesi beklenmeden tesis edilen ayırma işleminin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle; Hukuka aykırı olan ayırma işleminin iptaline, davacının ayırma işlemi nedeniyle mahrum kaldığı özlük haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin davalı Milli Savunma Bakanlığı’ndan alınmasına…”

Acaba Milli Savunma Bakanlığı ve TSK, “kumpas” iddianamelerine itibar edilerek gerçekleştirilen bu “orantısız, ölçüsüz ve hukuksuz” ihraçların arkasında durmaya devam mı edecek, yoksa “yanlış yaptık” diyerek, genç subayları hayata mı döndürecek; Göreceğiz!..

Foça ve Paşakapısı’na kucak dolusu sevgiler

Müyesser YILDIZ

8 Mart 2015

Odatv Link: https://odatv4.com/yazar/muyesser-yildiz/pekcok-bayanla-cinsel-iliski-yasadiginin-anlasilmasi-nedeniyle…-0803151200.html

Kategori:Uncategorized